Οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων εντός του Ιανουαρίου – με αναδρομική ισχύ από 1/1/2012 -, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το μαχαίρι στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα είναι το τρίπτυχο – φωτιά που ανοίγει προς συζήτηση από την Τετάρτη η κυβέρνηση με τους κοινωνικούς εταίρους και την τρόικα.

Τα μέτρα μείωσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους εργασίας θα αποτελέσουν αντικείμενο παράλληλων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης με την τρόικα.

Η τρόικα θέτει ξανά στο τραπέζι τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα επικαλούμενη την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ζητά τριμερή συμφωνία κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων. Το πρώτο βήμα των νέων ανατροπών προδιαγράφει η μεθαυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη ΓΣΕΕ. Tο προεδρείο της ΓΣEE ύστερα από πρόσκληση του Λουκά Παπαδήμου θα συναντηθεί μαζί του την Τετάρτη.

H ΓΣEE ανακοίνωσε ότι «θα προσέλθει στη συνάντηση αλλά δεν προτίθεται και ούτε πρόκειται να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με την Eθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Eργασίας, τον κατώτατο μισθό και γενικότερα ζητήματα περικοπών σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Για τις επικουρικές. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης σχεδιάζει να κάμψει τις αντιδράσεις για τις περικοπές στις επικουρικές παρουσιάζοντας στους πολιτικούς αρχηγούς την οικονομική τους κατάσταση με βάση τις αναλογιστικές μελέτες. Η μεταρρύθμιση των επικουρικών ταμείων, προκειμένου να διατηρήσουν τη δυνατότητά τους να καταβάλουν τις συντάξεις, αποτελεί επιτακτική ανάγκη κατά τον υπουργό Εργασίας. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων επικουρικών ταμείων σε ένα μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για τους σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους. Το 2012, το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων θα φθάσει τα 1,1 δισ. ευρώ έναντι 850 εκατ. φέτος. Η μείωση των επικουρικών θα είναι, μεσοσταθμικά, 15% με ισχύ από την 1η/1/2012.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 20 χρόνια ασφάλισης που παίρνει από το ΙΚΑ 600 ευρώ κύρια σύνταξη και 270 ευρώ επικουρική, θα έχει μείωση 15%, δηλαδή περίπου 30 ευρώ στην επικουρική σύνταξη. Σε επικουρικά ΔΕΚΟ – τραπεζών η μείωση θα φθάσει και το 50%.

Κατώτατος μισθός. H θέση του υπουργείου Εργασίας είναι ότι το όλο θέμα θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, βιομήχανοι, έμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες) με στόχο να μην πληγούν τα ήδη μειωμένα από την ύφεση και την ανεργία έσοδα των Ταμείων από ασφαλιστικές εισφορές.

Υπογραμμίζεται πάντως ότι ο κατώτατος μισθός των 751,39 ευρώ μεικτά και των 600,79 ευρώ καθαρά (μετά την παρακράτηση των εισφορών και των φόρων) έχει ήδη δεχθεί πλήγμα αφού (μεταξύ άλλων) με διάταξη που εφαρμόζεται προβλέπονται χαµηλότεροι µισθοί για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών που θα προσλαμβάνονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, ακόμη και µε µπλοκάκι.