Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύψεις όπως αυτή του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ περί τουρκικού δάκτυλου στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’90 έρχονται στη δημοσιότητα.

Το νήμα των αποκαλύψεων πηγαίνει 15 χρόνια πίσω και φθάνει στο σκάνδαλο του Σουσουρλούκ, με το οποίο έγιναν γνωστές οι σχέσεις των παρακρατικών της ακροδεξιάς Μαφίας των Γκρίζων Λύκων με το τουρκικό κράτος.

Στις 3 Νοεμβρίου 1996, από τα συντρίμμια της σύγκρουσης μιας πολυτελούς Μερσεντές με φορτηγό έξω από την επαρχιακή πόλη Σουσουρλούκ της Δυτικής Τουρκίας ανασύρθηκαν νεκροί ο αρχηγός της Μαφίας των Γκρίζων Λύκων Αμπντουλάχ Τσατλί και ένας υποδιευθυντής της Αστυνομίας. Στο ίδιο αυτοκίνητο επέβαινε και ο Σεντάντ Μουτζάκ, βουλευτής του τότε κυβερνώντος Κόμματος του Ορθού Δρόμου της πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ και μέλος γνωστής κουρδικής οικογένειας από την Ανατολική Τουρκία που συνεργαζόταν με τις δυνάμεις ασφαλείας κατά των κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ.

Από την έρευνα που ακολούθησε αποκαλύφθηκαν οι σχέσεις κρατικών αξιωματούχων με στελέχη της Μαφίας των Γκρίζων Λύκων, που κύριο σκοπό είχαν τη χρηματοδότηση και την ενίσχυση του βρώμικου πολέμου κατά του αυτονομιστικού κουρδικού κινήματος.

Το δυστύχημα στο Σουσουρλούκ έφερε στην επιφάνεια και άλλα στοιχεία για τη δράση της ομάδας Τσατλί εντός και εκτός Τουρκίας. Ενα από αυτά παρουσίαζε έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα ο Σεντάντ Μπουτζάκ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΗΒΒ ότι στο ενεργητικό του Τσατλί βρισκόταν και ο εμπρησμός των ελληνικών νησιών το 1994. Οι αποκαλύψεις αυτές δημοσιεύτηκαν την επομένη στην εθνικιστική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η οποία κυκλοφόρησε με τον τίτλο: «Εμείς κάψαμε τη Ρόδο». Τα αντίτυπα της συγκεκριμένης εφημερίδας κάηκαν σε μία περίεργη πυρκαγιά μετά την εκτύπωση των φύλλων της, με αποτέλεσμα να διασωθούν ελάχιστα.