Τυφλοί τοίχοι
Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών αποφάσισε να κάνει κάτι για να βοηθήσει την πόλη να ξεφύγει απ' τη μιζέρια. Να καλυφθούν με ζωγραφική τυφλές όψεις κτιρίων σε περιοχές του Κέντρου της Αθήνας. Ωραία ιδέα. Επελέγησαν τρεις τοίχοι. Φρειδερίκου Σμιθ & Κασομούλη στον Νέο Κόσμο, Κριεζώτου 6 στο Κέντρο και στην Ομόνοια Πειραιώς 20 και Μενάνδρου στο ξενοδοχείο «Vienna». Τις τοιχογραφίες δεν έκαναν οι σπουδαστές υπό την επίβλεψη σπουδαίων δασκάλων τους, όπως εύλογα θα περίμενε κανείς. Τις ανέλαβε έπειτα από πρόχειρο ανοιχτό διαγωνισμό ζωγράφος με έδρα το Αγρίνιο. Αμοιβή για το έργο 53.110 ευρώ. Το κονδύλι διετέθη μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας της ΑΣΚΤ. Ο ζωγράφος είχε δύσκολο έργο. Μόνο δύο μήνες του έδωσαν και για τους τρεις τοίχους. Στις 3 Ιουνίου έγινε η σύμβαση, στις 31 Ιουλίου έπρεπε να παραδώσει. Ασε που δεν ήταν ανοιχτό και το πεδίο. Για παράδειγμα, στο ξενοδοχείο «Vienna» η τυφλή όψη συνορεύει μ' ένα πάρκινγκ. Η ΑΣΚΤ, λοιπόν, πλήρωσε κι άλλα 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του για το διάστημα 25 Αυγούστου - 11 Σεπτεμβρίου προκειμένου να στηθεί η σκαλωσιά. Κι ακόμα 1.000 ευρώ για κάτι που δεν είναι σαφές από τη σχετική ανάρτηση στη δικαιούχο Ε.Κ. που αφορά την κατηγορία «αμοιβές και έξοδα μη ελευθέρων επαγγελματιών του Ερευνητικού Προγράμματος Εικαστικές Παρεμβάσεις στον Δημόσιο Αστικό Χώρο, Ζωγραφική επί των Τυφλών Οψεων Κτιρίων της Αθήνας». Τον Ιούνιο η ΑΣΚΤ είχε κι άλλα έξοδα. Κατέβαλε για προμήθεια τελάρων διαφόρων διαστάσεων, μουσαμά και πινέλων ζωγραφικής για τις εκπαιδευτικές ανάγκες φοιτητών ολόκληρα 549,90 ευρώ... Ελπίζουμε μ' αυτά να βγάλουν τη χρονιά, γιατί τώρα με την κρίση λεφτά δεν υπάρχουν.
Για πρακτικούς λόγους
Πού είναι καλύτερα να κάνει κανείς την πρακτική του: στη ΔΟΥ Πρέβεζας ή στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας; Η απάντηση είναι απλή: μακράν η πρώτη. Η υπάλληλος που έκανε στη ΔΟΥ της Πρέβεζας την πρακτική της έλαβε για έξι μήνες 2.112 ευρώ, ήτοι 350 τον μήνα. Ενώ η σπουδάστρια που έκανε την πρακτική της στη θαυμάσια και βραβευμένη (από το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς) έχει να λαμβάνει για την πρακτική της 176,08 ευρώ μηνιαίως. Ασε που η πρακτική στη ΔΟΥ αφορά ήδη υπάλληλο και όχι απλή σπουδάστρια.
Κι όμως,
υπάρχουν ακόμη
Λυόμενα για σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε κι έλαβε (μέσω δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) 740.000 ευρώ για λυόμενα προκειμένου να καλυφθούν άμεσες στεγαστικές ανάγκες για δημοτικά - γυμνάσια και λύκεια σε ολόκληρη την χώρα. Δυο στο Κέντρο της Αθήνας, δύο στο Λαύριο, δύο στη Μήλο, δύο στο Ναύπλιο, στη Θέρμη, ενώ ζητήθηκαν και λυόμενες WC. Τέσσερα για σχολεία της Χαλκίδας, δύο στον Τύρναβο και δύο στον νομό Ηρακλείου.
Υπερωρίες
Απλοί φοροφυγάδες, υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, άνεργοι - κροίσοι, άνθρωποι στα όρια της εξαθλίωσης που όμως αποθήκευαν σαν μυρμήγκια για να μεγαλώνουν τον λογαριασμό στην Ελβετία… Καθώς το υπουργείο Οικονομικών κυρίως απειλεί να δημοσιοποιήσει τη μια λίστα μετά την άλλη, είναι προφανές ότι έχει πέσει πολλή δουλειά στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Γι' αυτό εγκρίθηκαν υπερωρίες απογευματινής απασχόλησης ύψους 10.298,58 ευρώ στους υπαλλήλους της, οι οποίοι απασχολήθηκαν το απόγευμα για το διάστημα 1-9-2011 έως 10-10-2011.
Διαγωνισμός
Διαγωνισμό κάνει και η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Οποιος ενδιαφέρεται λοιπόν για το κυλικείο των Τμημάτων Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, Ιστορίας και Εθνολογίας και Κοινωνικής Διοίκησης (ουφ!) ας προσέλθει στις 6 Νοεμβρίου και ώρα 10:00 π.μ. στα γραφεία του Πανεπιστημίου της Κομοτηνής. Η διακήρυξη υπάρχει στην ιστοσελίδα eadp.duth.gr. Πάντως το κυλικείο στη φοιτητική εστία της Ορεστιάδας κατακυρώθηκε πρόσφατα στην κ. Α.Π. έναντι 100 ευρώ. Μπορεί να ήταν η μοναδική προσφορά, αλλά ήταν πάνω από την τιμή εκκίνησης.
Εκπτώσεις
Υπέροχα λευκά μάρμαρα, επιφάνειες με γυαλί, ατελείωτοι διάδρομοι και πολλές αίθουσες. Πόσο στοιχίζει η καθαριότητα του Αρείου Πάγου για τρεις μήνες; Μόλις 10.820,27 ευρώ. Μάλιστα οι αρμόδιοι πέτυχαν έκπτωση καθώς αρχικά είχε εγκριθεί κονδύλι 11.008,50 ευρώ.
Τελευταία φορά
Αλλες 100.000 ευρώ έλαβε ως επιχορήγηση το Ινστιτούτο Νεολαίας από το εποπτεύον υπουργείο Παιδείας. Με την υποσημείωση ότι αν δεν αιτιολογηθεί η δαπάνη με απολογισμό το επόμενο εξάμηνο, θα ζητηθούν τα λεφτά πίσω και επιχορήγηση γιοκ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από