Ανοικτή σε όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου είναι για πρώτη φορά η προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων προϊσταμένων στις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων, αλλά η επιλογή τους δεν θα γίνει με πλήρη εφαρμογή των νέων διατάξεων που προβλέπουν και γραπτές εξετάσεις και για τον λόγο αυτό η θητεία τους θα είναι μεταβατική.

Δικαίωμα συμμετοχής για κάθε θέση δεν θα έχουν πλέον μόνον οι υπάλληλοι του οικείου υπουργείου, αλλά και οι μόνιμοι υπάλληλοι όλων των άλλων υπουργείων και η επιλογή τους θα γίνει από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ) με αντικειμενικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα, όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση, συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα, έως τις 11 Νοεμβρίου προς τη Διεύθυνση Διοικητικού – Προσωπικού στην οποία ανήκουν οργανικά. Με την αίτησή τους μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα για περισσότερες από μία θέσεις σε διαφορετικά υπουργεία. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και να έχουν βαθμό Α’, ενώ απαιτείται να έχουν διατελέσει προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης ή προϊστάμενοι Διεύθυνσης ή Υποδιεύθυνσης για τουλάχιστον τρία έτη ή να έχουν τουλάχιστον 18 έτη υπηρεσίας και να έχουν διατελέσει ή να είναι προϊστάμενοι Διεύθυνσης κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης υποψηφιότητας.

Παράλληλα, ως πρόσθετο προσόν ορίζεται η ύπαρξη τριετούς εμπειρίας σε θέματα οικονομικής διαχείρισης ή διαχειριστικού ελέγχου και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν υποψήφιοι με το προσόν αυτό θα γίνουν δεκτοί και υποψήφιοι με διετή αντίστοιχη εμπειρία.

Δεν επιτρέπεται ωστόσο να θέσουν υποψηφιότητα υπάλληλοι που κατά την ημερομηνία επιλογής θα χρειάζονται λιγότερο από ένα έτος ώστε να αποχωρήσουν αυτοδίκαια από την υπηρεσία τους με εξαίρεση όσους κατέχουν ήδη θέση γενικού διευθυντή. Παράλληλα, απαγορεύεται η συμμετοχή σε όσους έχουν επιβληθεί τελεσίδικα πειθαρχικές ποινές για παραπτώματα που προβλέπονται από τον δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.