Με ανησυχία και προβληματισμό περιμένουν οι Αρχές της Θεσσαλονίκης τις εορταστικές εκδηλώσεις σήμερα και αύριο, οπότε θα πραγματοποιηθούν η μαθητική και η στρατιωτική παρέλαση αντίστοιχα, παρουσία δεκάδων επισήμων και πολιτικών. Οι υπεύθυνοι των μέτρων ασφαλείας ανησυχούν καθώς χθες το πρωί πήραν μια πρόγευση των αντιδράσεων από ομάδες πολιτών που αποδοκίμασαν έντονα τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Μπεγλίτη έξω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου παρακολούθησε την εορταστική δοξολογία για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης.

Στο προαύλιο και απέναντι από την είσοδο του ναού είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς εργαζόμενοι στα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, μέλη του κινήματος των «Αγανακτισμένων», αλλά και πολίτες που ήθελαν να παρακολουθήσουν τη δοξολογία.

Κατά την έξοδο του Πάνου Μπεγλίτη από την εκκλησία, οι συγκεντρωμένοι τον αποδοκίμασαν έντονα, φωνάζοντας «έξω οι κλέφτες από την πόλη» και άλλα συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Ο υπουργός προσπάθησε να απαντήσει φωνάζοντας προς έναν άντρα που τον έβριζε, «θα ‘πρεπε να ντρέπεσαι». Φυσικά, δεν ήταν δυνατόν να γίνει διάλογος. Συνοδευόμενος από άνδρες της προσωπικής του φρουράς και αστυνομικούς, επιβιβάστηκε στο υπουργικό αυτοκίνητο και έφυγε γρήγορα από την οδό Αγίου Δημητρίου χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Σχολιάζοντας αργότερα τις αποδοκιμασίες, ο Πάνος Μπεγλίτης σημείωσε ότι «δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις διαμαρτυρίες του κόσμου. Γι’ αυτό είμαι πολιτικός, για να είμαι μέσα στην κοινωνία. Καταλαβαίνω απόλυτα τις διαμαρτυρίες τους».

Με ηπιότερο τρόπο αποδοκιμάστηκαν ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατά την προσέλευσή τους στην εκκλησία. Σε αυτό το κλίμα, ερώτημα παρέμενε χθες ποιοι επίσημοι θα κάθονται στην εξέδρα της μαθητικής παρέλασης σήμερα στην οδό Τσιμισκή. Καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης έχουν δηλώσει ότι θα αναρτήσουν πανό απέναντι από την εξέδρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα στην Παιδεία. Δεν αποκλείεται κινήσεις διαμαρτυρίας να γίνουν και από κάποιους μαθητές ή άλλες πολιτικές ομάδες, ενώ οι «Αγανακτισμένοι» καλούν σε συγκέντρωση. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ισχυρά και αύριο Παρασκευή κατά τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, όπου αναμένεται να παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.