Ο βουλευτής του κεντροαριστερού κόμματος Ιταλία των Αξιών Αντόνιο Μπροσγκέζι κατήγγειλε ότι πρόκειται για έναν ακόμη νόμο που θα λειτουργήσει προς προσωπικό όφελος του μεγιστάνα-πρωθυπουργού και ο οποίος έχει ενταχθεί από την κυβέρνηση στο προσχέδιο των μέτρων για την ανάπτυξη».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Μπερλουσκόνι θέλει να αλλάξει τον νόμο που αφορά την «νόμιμο μοίρα», για να ευνοήσει τα δυο πρώτα του παιδιά και να «βάλει στο περιθώριο» τα άλλα τρία που απέκτησε από τον γάμο με την Βερόνικα Λάριο.

Βάσει του σχεδίου του το ένα τρίο της περιουσίας σε περίπτωση θανάτου, θα συνεχίσει να μεταβιβάζεται στην σύζυγο του εκλιπόντος.

Τα υπόλοιπα δυο τρίτα θα κληρονομούνται από τα παιδιά του, με ορισμένες σημαντικές αλλαγές όμως σε σχέση με το παρελθόν.

Ως τώρα τα δύο αυτά τρίτα πρέπει να μοιράζονται σε ίδια μερίδια χωρίς καμία διαφορά και ανισότητα.

Σε περίπτωση όμως που «περάσει» η αλλαγή που προτείνει ο Μπερλουσκόνι το 50% του ποσοστού αυτού –του 66,66% της

κληρονομιάς, δηλαδή– θα μπορεί να δίδεται από τον γονέα στο παιδί, ή στα παιδιά του, που εκείνος προτιμά και ορίζει, και το άλλο μισό, στα υπόλοιπα τέκνα.

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση RΑΙ «με τον τρόπο αυτό ο ιταλός πρωθυπουργός θα μπορούσε να αφήσει την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών του τηλεοπτικού ομίλου Mediaset και του εκδοτικού οίκου Mondadori στα δυο μεγαλύτερα παιδιά του, στην Μαρίνα και στον Πιερσίλβιο, που εδώ και χρόνια εργάζονται μαζί του».

Η Ελεονόρα, η Μπάρμπαρα και ο Λουίτζι, τα τρία παιδιά του «και της συζύγου του σε διάσταση Βερόνικα Λάριο θα κινδύνευαν, με τον τρόπο αυτό, να βρεθούν χωρίς την δυνατότητα ψήφου και παρέμβασης.

Ο ιταλός πρωθυπουργός δεν σχολίασε τα δημοσιεύματα, αν και κάποιοι αναλυτές τονίζουν ότι «στην πραγματικότητα έχει ήδη κανονίσει τα περιουσιακά του προβλήματα, με την σύμφωνη γνώμη όλων των παιδιών του».

Η αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των επιχειρήσεων και μετοχών του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εκτιμάται γύρω στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ.