Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ήλπιζε ότι θα περνούσε πιο ήσυχα τις τελευταίες ημέρες της θητείας του που λήγει στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο 69χρονος όμως Γάλλος, «ο φύλακας-άγγελος του ευρώ» όπως τον αποκαλούν πολλοί, μπορεί να εμφανίζεται και να μιλάει λιγότερο απ’ ό,τι οι ευρωπαίοι πολιτικοί, αλλά είναι αυτός που έχει παρέμβει καθοριστικά στις αγορές με αγορές κρατικών ομολόγων.

ισορροπιεσ. Λέγεται ότι το μεγαλύτερο ίσως προσόν που πρέπει να έχει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, όπως διαμορφώνονται σήμερα οι ισορροπίες στην τράπεζα, είναι να μπορεί να οδηγεί σε συμβιβασμό τα στελέχη του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ όμως έχει αναλάβει και έναν άλλο ρόλο. Τους τελευταίους μήνες είναι εκείνος που ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν ένα βήμα μπροστά από τις αγορές και να δημιουργήσουν ένα πιο στενό σύστημα ευρωπαϊκής οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1942 στη Λυών της Γαλλίας. Είναι γιος ποιητή και σε ηλικία 22 ετών παντρεύτηκε τη διπλωμάτη και μεταφράστρια Αλίν Ριμπάλκα, με την οποία έχει δύο γιους. Τώρα η θητεία του στην ΕΚΤ που άρχισε το 2003 λήγει και θα πρέπει υποχρεωτικά να αποχωρήσει. Στη θέση του θα τοποθετηθεί ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι.