Ο Φρανσουά Μπαρουάν, ο 46χρονος διάδοχος της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία ανέλαβε τη θέση της γενικής διευθύντριας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν θα μπορούσε να αναλάβει σε πιο δύσκολη περίοδο τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας. Κλειδί για τις εξελίξεις αποτελεί η σχέση συνεργασίας που έχει δημιουργήσει με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον οποίο είχαν κοντραριστεί στο παρελθόν. Δεν έλειψαν μάλιστα τα επικριτικά σχόλια αφού ο Μπαρουάν όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών δεν μιλούσε καλά αγγλικά, κάτι που θεωρείται απαραίτητο στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

δικηγοροσ. Ο φιλόδοξος και ταχέως ανερχόμενος Φρανσουά Μπαρουάν – δικηγόρος στο επάγγελμα – ανέλαβε τα καθήκοντά του κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή κι έπειτα από πολλές διαβουλεύσεις. Τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από τον γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος δέχτηκε μάλιστα πολλές πιέσεις για να πάρει τη σχετική απόφαση.

Ο Σαρκοζί φέρεται ότι είχε προσφέρει τη θέση του υπουργού Οικονομικών στον υπουργό Γεωργίας Μπρούνο Λε Μερ. Οταν όμως ο Μπαρουάν – που είχε τη θέση του υπουργού Οικονομίας αρμόδιου για τον προϋπολογισμό – έμαθε τα νέα, απείλησε να παραιτηθεί. Ο Σαρκοζί έκανε πίσω προκειμένου να μη δυσαρεστήσει του συμμάχους του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ, του οποίου ο Μπαρουάν θεωρείται ότι είναι προστατευόμενος.