Μαραθώνιο συναντήσεων από σήμερα έως και την ερχόμενη Τετάρτη θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, τα στελέχη της Κομισιόν και οι ευρωπαίοι ηγέτες, σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν στα βασικά σημεία του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και στη ζώνη του ευρώ.

Μετά το χθεσινό Eurogroup σήμερα το πρωί συνεδριάζουν και οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σήμερα επίσης θα συναντηθούν ξανά ο γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν, όπως όλοι ελπίζουν, στην υιοθέτηση κοινής γραμμής. Την Κυριακή το πρωί θα συναντηθούν οι ηγέτες όλων των χωρών της ΕΕ, ενώ το απόγευμα θα συναντηθούν οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης. Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι να επιτευχθεί έως την ερχόμενη Τετάρτη στη νέα, δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες, Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης συμφωνία για τις βασικές αρχές του σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ. Η νέα καθυστέρηση στη λήψη επίσημων αποφάσεων -αντί για την Κυριακή, την Τετάρτη – έχει εντείνει τις ανησυχίες των αγορών που εξακολουθούν να πιέζουν για λύση. Η ευρωζώνη απειλείται με νέες υποβαθμίσεις τη στιγμή που ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης μεγαλώνει απειλώντας και άλλες χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι η Standard & Poor’s απείλησε με νέες υποβαθμίσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ενώ ο οίκος εξετάζει υποβάθμιση ακόμη και της Γαλλίας.

Η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων έως την Τετάρτη αντί για τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής – κυρίως λόγω της διαφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας αλλά και λόγω εσωκομματικών προστριβών του συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ – προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που επιτέθηκε σφοδρά στους Ευρωπαίους. Οπως τόνισε, η ευρωζώνη προβάλλει «καταστροφική» εικόνα προς τα έξω και αυτό οφείλεται στις δυσκολίες να ληφθεί συνολική απόφαση για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Ο αντίκτυπος στο εξωτερικό είναι καταστροφικός» για την Ευρώπη, τόνισε ο Γιούνκερ, προσερχόμενος στη σύνοδο του Eurogroup, καταλήγοντας ότι «δεν δίνουμε το παράδειγμα μιας ηγεσίας που λειτουργεί καλά».

Νωρίτερα και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν είχε καλέσει τη Γαλλία και τη Γερμανία να συμφωνήσουν για το βασικό περίγραμμα του σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη. «Είναι σημαντικό η Γερμανία και η Γαλλία να συνεργαστούν θετικά και να προχωρήσουν μαζί», είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ».

Ο Ρεν δεν παρέλειψε ακόμη να καλέσει την ιταλική κυβέρνηση να παρουσιάσει σαφή σχέδιο και χρονοδιαγράμματα για δημοσιονομική εξυγίανση και εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών.