Νέα παράταση στην αγωνία για εξεύρεση λύσης στην ευρωπαϊκή κρίση δίνουν Γερμανία και Γαλλία, που αδυνατούν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με το πώς θα ενισχυθεί το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης (EFSF) αλλά και ποιο θα είναι το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Τη νέα εμπλοκή πιστοποιεί η αναβολή της παρουσίασης του βασικού περιγράμματος συνολικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη που αναμενόταν στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής 23 Οκτωβρίου.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υπόσχονται να υπάρξει πρόοδος σε νέα Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέχρι την Τετάρτη «το αργότερο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής Σαρκοζί και Μέρκελ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και θα βρεθούν ξανά τετ-α-τετ, αυτή τη φορά το Σάββατο στις Βρυξέλλες, με την ελπίδα ότι επιτέλους θα παρουσιάσουν το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας τους στη νέα Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.

Αιτία της νέας αναβολής εξακολουθεί να είναι οι διαφωνίες μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας αλλά και αντιπαραθέσεις μέσα στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης τουλάχιστον όσον αφορά το σκέλος του σχεδίου ενίσχυσης του EFSF. Ασυμφωνία όμως φαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει και για το κούρεμα του ελληνικού χρέους αφού από το ύψος του θα εξαρτηθούν οι απώλειες των τραπεζών, οι οποίες θα είναι μεγαλύτερες για τις γαλλικές τράπεζες.

Είναι ενδεικτικό ότι σε ερώτηση εάν η υπό διαπραγμάτευση λύση αφορά εθελοντικό κούρεμα, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις είπε στα «ΝΕΑ»: «Εκεί εστιάζονται οι προσπάθειες αλλά το αποτέλεσμα είναι ακόμη άγνωστο».

Οι νέες εξελίξεις προκάλεσαν πλήγμα στις αγορές, που έκλεισαν με απώλειες έως 2,5% ενώ νέες πιέσεις δέχτηκε το ευρώ.

Στο σχέδιο των Ευρωπαίων για το EFSF προβλέπονται οι τρόποι παρέμβασης του ταμείου στις αγορές. Συγκεκριμένα εξετάζεται να μπορεί το EFSF να αγοράζει ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν μπορούν να δανειστούν μόνες τους με συμφέροντα επιτόκια. Οι αγορές των ομολόγων θα γίνονται στην πρωτογενή αγορά και στις τρέχουσες τιμές. Το ποσό των αγορών αυτών από το EFSF δεν θα ξεπερνά το μισό της έκδοσης των ομολόγων.