Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας ζητούν να ξεκινήσει από κοινού Γερμανία και Γαλλία. Αυτό σημαίνει ότι με τις διαπραγματεύσεις αυτές θα επιδιωχθεί να συμφωνηθεί δραστικότερο κούρεμα σε εθελοντική βάση, δεδομένου ότι δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με το 21% που προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Στην από κοινού ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες η Γερμανία και η Γαλλία γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη εξεύρεσης μιας διαρκούς λύσης για την περίπτωση της Ελλάδας. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει φιλόδοξη δράση προκειμένου να επανέλθει η οικονομία της σε υγιή βάση, στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος. Στη βάση της έκθεσης της τρόικας και της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, η Γερμανία και η Γαλλία καλούν να αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, για να βρεθεί μία συμφωνία που θα βελτιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρει η ανακοίνωση της καγκελαρίας.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. Επίσης, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για διάσταση μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί στην επίτευξη συνολικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση του ταμείου EFSF. «Η Γερμανία και οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην επεξεργασία νέων κανόνων, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά για να ολοκληρωθούν οι αποφάσεις ήδη την Κυριακή», είπε ο κ. Ζάιμπερτ. Η μετάθεση της τελικής απόφασης μέχρι την Τετάρτη αντί για τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής 23 Οκτωβρίου δίνει στην Καγκελάριο Μέρκελ και το χρονικό περιθώριο να πάρει το «πράσινο φως» και από τη γερμανική Βουλή, όπως είναι πλέον υποχρεωμένη όταν πρόκειται για τέτοιου είδους αποφάσεις που αφορούν το Ταμείο EFSF.

ΑΚΥΡΩΣΗ. Υπό το φως αυτών των εξελίξεων ακυρώθηκε και η εμφάνιση της Μέρκελ σήμερα σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη γερμανική Βουλή ενόψει του Συμβουλίου της ΕΕ. Η κ. Μέρκελ ενημέρωσε σχετικά τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων SPD Πρασίνων και Αριστεράς και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, για την ακύρωση επικαλέστηκε ότι ο Σαρκοζί δεν μετακινήθηκε «ούτε χιλιοστό» από τις απόψεις του για τη διεύρυνση του EFSF, παρά τις εναλλακτικές προτάσεις που η ίδια έκανε.

Πάντως ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, διέψευσε τις πληροφορίες αυτές ως «παντελώς λανθασμένες» υποστηρίζοντας ότι μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας υπάρχει «ταύτιση σε ουσιαστικά σημεία».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχτηκε χθες το βράδυ ότι δεν υπάρχει ακόμη κοινή θέση στην ευρωζώνη στο ζήτημα της μόχλευσης των 440 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του το EFSF. Απέκλεισε μάλιστα κατηγορηματικά τη δυνατότητα να διευρύνει το EFSF τα μέσα του αντλώντας κεφάλαια από την ΕΚΤ, όπως ζητά η Γαλλία. «Αυτό δεν τίθεται προς συζήτηση», είπε ο κ. Σόιμπλε.