Φόρο 40% επί των καταθέσεών τους θα κληθούν να καταβάλουν όσοι έβγαλαν στο εξωτερικό περισσότερα από 100.000 ευρώ και δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν στην Εφορία.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να διεκδικήσει τους διαφυγόντες φόρους κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου για ξέπλυμα χρήματος, οι οποίες προβλέπουν κατάσχεση, υπό μορφή φόρου, του 40% της διαφοράς που προκύπτει ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και τα κεφάλαια που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό. Στην περίπτωση κατά την οποία τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι μηδενικά, όπως για πληθώρα φορολογουμένων οι οποίοι έχουν ήδη πιαστεί στα δίχτυα των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος μπορεί να φτάσει ακόμα στο 40% των καταθέσεων που διοχετεύθηκαν στο εξωτερικό.

Μάλιστα, οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει οι ίδιοι να αποδείξουν ότι τα κεφάλαια που έβγαλαν στο εξωτερικό δεν αποτελούν προϊόν ξεπλύματος, καθώς το βάρος της απόδειξης φέρει πλέον – μετά τις σχετικές νομοθετικές αλλαγές – ο φορολογούμενος και όχι η ελεγκτική Αρχή.

Τα πρώτα ευρήματα του υπουργείου Οικονομικών είναι εντυπωσιακά. Μόνο το 2009, μέσω 720.000 τραπεζικών συναλλαγών, 180.000 πολίτες έβγαλαν στο εξωτερικό συνολικά εμβάσματα 5,4 δισ. ευρώ. Από τους 180.000 πολίτες, η πλειονότητα δεν αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα καθώς οι καταθέσεις τους δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει και στο μεταξύ κατέβαλλαν κανονικά τους φόρους επί των τόκων των καταθέσεών τους. Επομένως, με βάση την αρχή της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων, ουδένα πρόβλημα αντιμετωπίζουν. Μπορούν να έχουν κατατεθειμένα τα χρήματά τους σε όποια τράπεζα του εξωτερικού επιθυμούν, αρκεί να συνεχίσουν να καταβάλουν τους φόρους επί των τόκων που εισπράττουν.

Αντίθετα, μπερδέματα με την Εφορία, φαίνεται να έχουν 756 φυσικά πρόσωπα που έβγαλαν το 2009 στο εξωτερικό περισσότερα από 100.000 ευρώ ο καθένας, τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματά τους. Τα πρόσωπα αυτά καταγράφονται στη λίστα που υπέβαλε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος και αποτελούν την πρώτη δεξαμενή ελέγχου.

Τις εντυπώσεις κερδίζουν οι 18 άνεργοι επιδοτούμενοι του ΟΑΕΔ οι οποίοι όντας άνεργοι έβγαλαν στο εξωτερικό καταθέσεις που φτάνουν ακόμα και τα 2 εκατ. ευρώ! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ευστ. Σ. ο οποίος δήλωσε το 2009 μηδενικό εισόδημα στην Εφορία, έπαιρνε επίδομα από τον ΟΑΕΔ και τον ίδιο χρόνο έβγαλε στο εξωτερικό συνολικές καταθέσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια κατηγορία και ο Δημητ. Ε. με συνολικές καταθέσεις 800.185 ευρώ και επίδομα ΟΑΕΔ, όπως και ο Ανδρ. Χ. με συνολικές καταθέσεις τις οποίες διοχέτευσε στο εξωτερικό το 2009 554.300 ευρώ.

Στην κορυφή της λίστας φιγουράρουν ο Χαραλ. Α. ο οποίος έστειλε έμβασμα ύψους 18.159.683 ευρώ και την ίδια ώρα δήλωνε μηδενικό εισόδημα, ο Γεώργ. Τ. με έμβασμα 11.615.838 ευρώ και επίσης μηδενικά εισοδήματα στην Εφορία και ο Παναγ. Μ. που έβγαλε στο εξωτερικό 10 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει δηλώσει το παραμικρό εισόδημα στην Εφορία.

Στοιχεία από τις τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από τις τράπεζες στοιχεία και για όσους έστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ το 2010 και το 2011.

Οι σχετικές λίστες αναμένεται επίσης να κατατεθούν στη Βουλή άμεσα με την κίνηση αντίστοιχων διαδικασιών για την είσπραξη διαφυγόντων φόρων από τους μεγαλοκαταθέτες, στην περίπτωση που δεν ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.