Στην ελβετική πρωτεύουσα θα βρεθεί την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους της ελβετικής κυβέρνησης, με αντικείμενο τη φορολόγηση των καταθέσεων ελλήνων υπηκόων σε τράπεζες της χώρας. Μάλιστα, στην προσπάθεια αυτή της ελληνικής κυβέρνησης, χείρα βοηθείας προσφέρει ο γερμανός επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

Οι συνολικές καταθέσεις ελλήνων πολιτών – φυσικών και νομικών προσώπων – που βρίσκονται κατατεθειμένες στις ελβετικές τράπεζες, υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 200 δισ. ευρώ, ενώ από τις καταθέσεις αυτές ένα μεγάλο μέρος χαρακτηρίζεται ως «μαύρο χρήμα», καθώς προέρχεται από δραστηριότητες στον χώρο της παραοικονομίας. Επισήμως η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ότι τα κεφάλαια που έφυγαν από τη χώρα και διοχετεύτηκαν στις αγορές του εξωτερικού και κυρίως στις ελβετικές τράπεζες από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα, ανέρχονται στα 46 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις ανέρχονται σε 120 δισ. ευρώ.

Οπως επισημαίνει σε συνέντευξη στους γερμανικούς «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο κ. Ράιχενμπαχ, η Ελβετία ανακοίνωσε ήδη ότι είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τη ρύθμιση του θέματος αυτού. Ανάλογη συμφωνία έχει υπογραφεί ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελβετία, και αφορά τη φορολόγηση καταθέσεων στην Ελβετία από γερμανούς υπηκόους.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι από το 2013 οι ελβετικές τράπεζες θα επιβάλλουν φόρο εισοδήματος στους τόκους των καταθέσεων περίπου 26%, οι οποίοι και θα αποδοθούν στο γερμανικό Δημόσιο. Επιπλέον, και προκειμένου να μην υπάρξει «παραγραφή» για τα προηγούμενα έτη, η γερμανοελβετική συμφωνία προβλέπει την επιβολή ενός επιπλέον φόρου που θα κυμαίνεται από 19% έως 34% στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν στα προηγούμενα δέκα χρόνια.

Ο Ράιχενμπαχ επισήμανε στη συνέντευξή του ότι «η συμφωνία θα παρείχε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποκτήσει μια νέα πηγή είσπραξης φόρων και ταυτόχρονα να μπει φρένο στις αναλήψεις από καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες». Ο ίδιος ανέφερε ότι «η επιβολή φόρων στους Ελληνες έχει φτάσει τα όριά της».