Στην πολιτική επιστράτευση των απεργών στους οργανισμούς καθαριότητας των δήμων θα καταφύγει η κυβέρνηση, αν η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης είναι αρνητική στο να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Αυτό εξουσιοδότησε τον υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη το χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου ο Χάρης Καστανίδης εξέθεσε το πρόβλημα και επιτέθηκε με σφοδρότητα στη συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων στους δήμους, που – όπως ανέφερε – σύρει τον κλάδο σε μια τυφλή απεργία και κρατάει όμηρους τους κάτοικους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ο Χάρης Καστανίδης, όπως και στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, άσκησαν κριτική στη Δικαιοσύνη για τα όσα συνέβησαν χθες στην Ευελπίδων κατά την εκδίκαση της αγωγής του Δήμου Αθηναίων κατά των απεργών, με την αυτοεξαίρεση της δικαστικής λειτουργού.

Αν τελικά προκριθεί η λύση της επιστράτευσης, οι απεργοί θα επιστρατευθούν με ατομικές προσκλήσεις ίσως και από σήμερα το βράδυ, και παράλληλα θα επιταχθούν τα απορριμματοφόρα και τα μηχανήματα καθαριότητας που διαθέτουν οι δήμοι.

Η εξέλιξη αυτή «παγώνει» επί του παρόντος τη χρησιμοποίηση στρατιωτών ως οδηγών στα φορτηγά ιδιωτών, παρότι από πλευράς υπουργείου Εθνικής Αμυνας είχαν γίνει οι σχετικές ετοιμασίες.

Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έγινε γνωστό ότι βρίσκονταν σε ετοιμότητα να πιάσουν το τιμόνι των δημοτικών απορριμματοφόρων 170 οδηγοί – μόνιμοι υπαξιωματικοί και επαγγελματίας οπλίτες – ενώ αν χρειαζόταν μπορούσαν να διατεθούν άλλοι 50-60.

Και φωτιές. Σε αντάρτικο έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι στους δήμους επιχειρώντας να εμποδίσουν τα ιδιωτικά απορριμματοφόρα να προχωρήσουν σε αποκομιδή. «Τους παίρνουν τα κλειδιά των οχημάτων, καλούν την Τροχαία που υποχρεωτικά κόβει κλήσεις σε ιδιωτικά φορτηγά που δεν έχουν άδεια μεταφοράς απορριμμάτων και βάζουν φωτιές» σημειώνουν στελέχη της Αυτοδιοίκησης.

Μάλιστα, και χθες εργαζόμενοι στους δήμους δεν απέφυγαν τις ακραίες ενέργειες. Το πρωί έβαλαν φωτιά σε ιδιωτικό απορριμματοφόρο, ενώ σε άλλη περίπτωση επιτέθηκαν σε οδηγό και τον χτύπησαν. Το έργο της αποκομιδής συνέχιζαν χθες περίπου 70 οχήματα ιδιωτικών εταιρειών, με τις οποίες έχει συνάψει συμβάσεις η Περιφέρεια Αττικής, ενώ ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός επανέλαβε πως η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στους δήμους και κατήγγειλε οποιαδήποτε πράξη βίας ως «απολύτως απαράδεκτη σε μια δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία».

Σημειώνεται ότι μετά τη δεύτερη αναβολή, έναντι της εκδίκασης της προσφυγής με την οποία θα κηρυσσόταν παράνομη και καταχρηστική η απεργία τους, οι δημοτικοί υπάλληλοι καλύπτονται από την 48ωρη απεργία που ξεκινά αύριο η ΑΔΕΔΥ.

Στην πράξη αυτό συνεπάγεται πως ακόμη και εάν ακυρωθεί σήμερα η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ δεν θα ξεκινήσουν την αποκομιδή των απορριμμάτων πριν από την ερχόμενη Παρασκευή. Ωστόσο, από χθες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Μπαλασόπουλος, θα άρχιζαν εκ νέου τα δρομολόγια σε ευαίσθητα σημεία των πόλεων (νοσοκομεία, σχολεία, λαϊκές αγορές).

Είχε προηγηθεί η επισήμανση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να εργάζεται προσωπικό ασφαλείας – όπως ορίζει ο νόμος – σε περίπτωση απεργίας των υπαλλήλων. Για τον λόγο αυτόν – αναφέρουν στελέχη των δήμων – έσπευσαν να συμμορφωθούν.

Οι ιδιώτες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε συζήτηση για τον χρόνο κατάθεσης τροπολογίας με την οποία θα ιδιωτικοποιούνται οι υπηρεσίες καθαριότητας Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η κατάθεση της τροπολογίας θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, αλλά πάντως δεν θα καθυστερήσει.

Εγινε επίσης λόγος μήπως θα έπρεπε να προσφερθεί στους εργαζόμενους ως κίνηση καλής θέλησης η εξαίρεσή τους από το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε δεδομένου ότι, όπως τονίσθηκε, θα ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα…