Με τα ούρα…

… στο χέρι, όχι στον βουλευτή, όπως μας είχε συνηθίσει ο παλιός καλός ελληνικός κινηματογράφος, αλλά στο ταμείο της αμερικανικής κοινωνικής πρόνοιας. Αυτό είναι το νέο τίμημα που καλούνται να πληρώνουν στο εξής οι Αμερικανοί που, για να γλιτώσουν από μια ανελέητη οικονομία, καταφεύγουν στις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας.

Σε τριάντα…

… τουλάχιστον αμερικανικές πολιτείες, όσοι παίρνουν επιδόματα πρόνοιας, ανεργίας, στέγασης και κουπόνια τροφίμων θα προσκομίζουν στο εξής και τα ούρα τους, μαζί με όλα τα άλλα δικαιολογητικά, στις αρμόδιες αρχές προκειμένου αυτές να βεβαιωθούν ότι δεν πρόκειται για χρήστες ναρκωτικών. Οι υπέρμαχοι της σχετικής νομοθεσίας υποστηρίζουν ότι έτσι θα διασφαλιστεί πως πιάνουν τόπο τα χρήματα των φορολογουμένων. Και οι πολέμιοι αντιτείνουν ότι έτσι ενθαρρύνονται ρατσιστικά στερεότυπα για τους φτωχούς. Στη Φλόριντα, η εφαρμογή αυτού του μέτρου έφτασε στα άκρα: οι άνθρωποι που παίρνουν προνοιακά επιδόματα υποχρεώνονται να καταβάλλουν οι ίδιοι το αντίτιμο των εργαστηριακών εξετάσεών τους από τον περασμένο Ιούλιο. Και από τότε ο αριθμός των ατόμων που καταθέτουν αιτήσεις για τέτοια επιδόματα έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της οικονομικής κρίσης.

Οι άνθρωποι…

… που στέκονται στο πλευρό των φτωχών λένε πως τέτοια μέτρα εξευτελίζουν τα πιο ανήμπορα θύματα της ύφεσης και θυμίζουν ρατσιστικές διακρίσεις. Δεν είναι αλήθεια, λένε, πως όσο είναι κάποιος πιο φτωχός τόσο είναι πιο επιρρεπής στα ναρκωτικά. Προειδοποιούν επίσης ότι, στον βαθμό που οι εξετάσεις ούρων θα αποκλείσουν κάποια άτομα από τα προνοιακά επιδόματα, η αδυναμία τους να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες θα επιτείνει τον εθισμό τους στα ναρκωτικά και θα αυξήσει το κόστος της θεραπείας τους. «Είναι εκπληκτικό πώς εφαρμόζονται σήμερα τέτοιες πολιτικές, μολονότι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να τις στηρίξουν», λέει ο Χάρολντ Πόλακ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, ο οποίος απέδειξε με έρευνά του πως το ποσοστό των επιδοτούμενων απόρων που κάνουν χρήση ναρκωτικών είναι το ίδιο με του γενικού πληθυσμού. Ομως δεν χρειάζεται κανείς στοιχεία και αριθμούς για να αξιολογήσει αυτά τα αντικοινωνικά μέτρα.

Ο κοινωνιολόγος…

… Τοντ Κρον υποστηρίζει πως εξυπηρετούν μια διπλή σκοπιμότητα. Από τη μια μεριά θα βάλει χέρι στα ταμεία της κοινωνικής πρόνοιας η μεγάλη βιομηχανία εργαστηριακών εξετάσεων που βλέπει τις μετοχές της να ανεβαίνουν σε δύσκολους καιρούς. Και από την άλλη, με τον προφανή κοινωνικό ρατσισμό τους, αυτά τα μέτρα δημιουργούν ένα πολιτικό κεφάλαιο. Οι εξετάσεις ούρων για τα «χαϊδεμένα παιδιά» της πρόνοιας, όπως αποκαλούν τους απόρους πολλοί φορολογούμενοι, εύκολα θα τους ξεσηκώσουν και θα τους ρίξουν στην αγκαλιά πολιτικών που έχουν κάνει σημαία τους την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων. Ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο όπου όλα βουλιάζουν μέσα στην οικονομική κρίση και όλοι αναζητούν εύκολους αποδιοπομπαίους τράγους παντού.