Ενα μεγάλο σκάνδαλο συγκλονίζει τον διεθνή Τύπο - και για άλλη μία φορά τον όμιλο του Ρούπερτ Μέρντοκ - τις τελευταίες ημέρες. Η αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» ότι η «Wall Street Journal» αγόραζε κατά χιλιάδες φύλλα της στην Ευρώπη προκειμένου να αυξήσει πλασματικά την κυκλοφορία της, οδήγησε στην παραίτηση του Αντριου Λάνγκχοφ, διευθυντή στην Ευρώπη της εκδοτικής επιχείρησης Dow Jones στην οποία ανήκει η εφημερίδα. Η αποκάλυψη της «Guardian» βασίστηκε σε e-mail και άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι η έγκυρη αμερικανική οικονομική εφημερίδα χρησιμοποιούσε ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες αγόραζαν κρυφά χιλιάδες φύλλα της σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, παραπλανώντας έτσι αναγνώστες και διαφημιζόμενους για την πραγματική κυκλοφορία της. Το 2010, η πρακτική αυτή φέρεται να ενίσχυσε την κυκλοφορία της ευρωπαϊκής έκδοσης της «Wall Street Journal» κατά 41% (31.000 από τα 75.000 φύλλα που πουλούσε).
Η News Corporation, ο μεγάλος εκδοτικός όμιλος του αυστραλού μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ, ο οποίος έχει δεχθεί επανειλημμένα πλήγματα τον τελευταίο καιρό μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών στην κυριακάτικη βρετανική εφημερίδα «News of the World», την οποία και έκλεισε, με ανακοίνωσή της διέψευσε τις αποκαλύψεις, τις οποίες χαρακτήρισε «ψέματα, συκοφαντίες και κακόβουλες ερμηνείες», και υποστήριξε ότι η παραίτηση του διευθυντικού της στελέχους δεν σχετίζεται με την υπόθεση αυτή.
Η «Guardian» που πρωτοστάτησε και στην αποκάλυψη του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών δεν δημοσίευσε τα e-mails και τα έγγραφα στα οποία βάσισε τις καταγγελίες της, όμως περιέγραψε ένα σχέδιο βάσει του οποίου οι υπεύθυνοι της «Wall Street Journal» είχαν πείσει επικεφαλής ευρωπαϊκών εταιρειών να συνεργαστούν με αντάλλαγμα τη δημοσίευση άρθρων που προωθούν τις δραστηριότητές τους. Αναφέρεται μάλιστα ότι η «Journal» είχε ζητήσει από ενδιάμεσους να κάνουν πληρωμές προς την ολλανδική εταιρεία Executive Learning Partnership, η οποία το 2008, όταν ξεκίνησε αυτή η πρακτική, αγόραζε χιλιάδες φύλλα της «WSJ» καθημερινά σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Πέρυσι η ολλανδική εταιρεία, που ήταν υπεύθυνη από μόνη της για το 16% της κυκλοφορίας της «WSJ» στην Ευρώπη (12.000 φύλλα την ημέρα, έναντι μόλις 1 σεντ το φύλλο), απείλησε ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία παραπονούμενη ότι η διαφήμιση που της γινόταν από την εφημερίδα δεν ήταν ανάλογη του συνολικού ποσού που πλήρωνε. Ο Λάνγκχοφ με e-mail προσπάθησε να προτείνει μια νέα συμφωνία: να συνεχίσει η ELP την αγορά των φύλλων με αντάλλαγμα η εφημερίδα να δημοσιεύσει τρία ρεπορτάζ με βάση τις έρευνες που κάνει η εταιρεία, προωθώντας την. Δύο τέτοια ρεπορτάζ δημοσιεύθηκαν, το ένα τον Οκτώβριο του 2010 και το άλλο τον Μάρτιο του 2011, χωρίς, όπως τονίζει η «Guardian», να αναφέρει ότι αποτελούν προϊόν επιχειρηματικής συμφωνίας, «κάτι που παραβιάζει κατάφωρα τη δημοσιογραφική δεοντολογία».
«E-mail και εσωτερικά έγγραφα της "WSJ"», γράφει το ρεπορτάζ της «Guardian», «δείχνουν ότι η απάτη διοργανώθηκε από τον Αντριου Λάνγκχοφ, επικεφαλής της εταιρείας στην οποία ανήκει η εφημερίδα, ο οποίος άρχισε να εργάζεται για τον όμιλο του Μέρντοκ το 2007», την εποχή δηλαδή που ο αυστραλός μεγιστάνας είχε αγοράσει με μεγάλο θόρυβο την αμερικανική οικονομική εφημερίδα. Ο συντονισμός γινόταν από το Λονδίνο και αφορούσε την ευρωπαϊκή έκδοση της «Wall Street Journal», η οποία κυκλοφορεί στις χώρες της ΕΕ, τη Ρωσία και την Αφρική. Σε άλλες περιπτώσεις η εφημερίδα υπέγραφε συμφωνίες με ευρωπαϊκές εταιρείες που σπονσοράριζαν σεμινάρια για φοιτητές, οι οποίοι θεωρούνταν ότι είχαν στοιχεία μελλοντικών ηγετών. Η «WSJ» αντάμειβε τους σπόνσορες δημοσιεύοντας τα ονόματά τους σε ειδικό τμήμα στις σελίδες της και εκείνοι πλήρωναν την έμμεση αυτή διαφήμιση αγοράζοντας χιλιάδες αντίτυπα της εφημερίδας σε πολύ χαμηλή τιμή και μετά τα μοίραζαν στους φοιτητές.
Η όλη υπόθεση, πάντως, ενισχύει την ανησυχία των μετόχων της News Corporation, η οποία αντιμετωπίζει όλο και περισσότερα νομικά προβλήματα. Το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές στη Βρετανία έχει περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς συγγενείς αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ πιστεύουν πως έχει γίνει υποκλοπή και στα δικά τους τηλέφωνα αφού σχετικές πληροφορίες έχουν δημοσιευθεί σε αμερικανικές εφημερίδες ιδιοκτησίας Μέρντοκ, ενώ έχουν γίνει και μηνύσεις εναντίον θυγατρικών της News Corporation επειδή στελέχη τους εισέβαλαν στους υπολογιστές ανταγωνιστών της και έκλεβαν πελάτες.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από