Επέκταση της αναστολής των κλαδικών συμβάσεων εργασίας έως ότου λήξει η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (τέλη του 2014) ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος (σχετική τροπολογία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο) επισημαίνοντας μάλιστα ότι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της έκτης δόσης είναι η ψήφιση του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου για τις κλαδικές συμβάσεις.

Να σημειωθεί ότι αρχικά και σύμφωνα με το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων είχε οριστεί στα δύο χρόνια, ενώ τώρα πάει μέχρι το 2014 (Μεσοπρόθεσμο). Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το άρθρο 37 είναι «επιταγή» της τρόικας και η ψήφισή του απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Διευκρινίζεται πως η επιχειρησιακή σύμβαση «δεν επιτρέπεται να περιέχει όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζομένους από τους όρους εργασίας εθνικών συλλογικών συμβάσεων». Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρησιακές θα μπορούν να υπερισχύουν εκτός από τις ομοιοεπαγγελματικές και από τις κλαδικές, όμως δεν θα μπορούν να προβλέπουν δυσμενέστερους όρους από την EΓΣΣE (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας).

Η υπερίσχυση της επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας έναντι της κλαδικής ή της ομοιοεπαγγελματικής σε περίπτωση συρροής, σε συνδυασμό με την ικανότητα σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων όχι μόνο από αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων αλλά και από ενώσεις προσώπων σηματοδοτεί τη δυνατότητα για ανεξέλεγκτες και απότομες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ. Μιλώντας χτες στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης ξεκαθάρισε ότι δεν καταργείται η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. «Αυτό είναι αποκλειστικό θέμα των κοινωνικών εταίρων», είπε σημειώνοντας ότι «υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να καταργηθούν όλα και να παραδοθούν στην αγορά, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει». Κληθείς να πει ποιοι είναι αυτοί οι «κάποιοι», δεν διευκρίνισε ποιους εννοεί, λέγοντας: «Μπορείτε να βρείτε αυτούς τους «κάποιους» ως αντίληψη που υπάρχει». Παράλληλα τόνισε ότι «δεν συζητάμε για τον κατώτατο μισθό, δεν καταργούμε τις κλαδικές συμβάσεις αλλά αναστέλλουμε την επέκτασή τους και ενισχύουμε τις επιχειρησιακές γιατί τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από αυτό που πάμε εμείς να νομοθετήσουμε όταν υπάρχουν ήδη ατομικές συμβάσεις όπως στον χώρο των ΜΜΕ και αλλού». «Αρα, όταν μπαίνει ως προϋπόθεση η επιχειρησιακή σύμβαση, τότε έχεις όργανο που μπορεί να διαβουλευθεί με την επιχείρηση», είπε ο υπουργός Εργασίας. Ο κ. Κουτρουμάνης εξαπέλυσε επίθεση κατά των κοινωνικών εταίρων με αφορμή τη θέση τους για μη μείωση μισθών και συντάξεων. «Μας λένε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ να μη μειώσουμε μισθούς και συντάξεις. Ως προς τους μισθούς αν μπορούν, ας δώσουν αυξήσεις. Δεν τους το απαγορεύουμε. Ως προς τις συντάξεις, όταν οι 4 στους 10 δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, πώς δεν θα μειώνονται οι συντάξεις» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.