Μια επιστολή που ο Αλμπερτ Αϊνστάιν (φωτογραφία) είχε γράψει το 1939 και αναφερόταν στον ναζιστικό κίνδυνο, πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Λος Αντζελες προς 14.000 δολάρια (10.000 ευρώ). Το ποσό είναι το διπλάσιο της αρχικής εκτίμησης, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Nate D. Sanders.

Ο διάσημος φυσικός, νομπελίστας ήδη από το 1921, διαβλέποντας τους κινδύνους είχε εγκαταλείψει τη Γερμανία από το 1933, χρονιά που ο Χίτλερ αναρριχήθηκε στην εξουσία. Στις 10 Ιουνίου του 1939, οπότε και εστάλη η επιστολή, ο Αλμπερτ Αϊνστάιν ήταν καθηγητής στο Πρίνστον εξού και η δακτυλογραφημένη και υπογεγραμμένη με το χέρι επιστολή, έφερε τη διεύθυνσή του στο αμερικανικό αυτό πανεπιστήμιο.

Το γράμμα απευθυνόταν στον Χάιμαν Ζιν, νεοϋορκέζο επιχειρηματία. Ο επιστήμονας συνέχαιρε τον μπίζνεσμαν για την πρωτοβουλία του να βοηθήσει Εβραίους που εγκατέλειπαν τη Γερμανία προκειμένου να γλιτώσουν τις διώξεις των ναζί. Εκεί έλεγε μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει να είναι πηγή μεγάλης ικανοποίησης για σας το γεγονός ότι σώζετε διωκόμενους εβραίους συμπολίτες μας από αυτόν τον τρομερό κίνδυνο και τους οδηγείτε σε ένα καλύτερο μέλλον. Μπορούμε να περάσουμε αυτήν την δοκιμασία, όπως το έκαναν οι πατέρες μας πριν από μας. Αυτή η δύναμη αντίστασης είναι που επέτρεψε στον εβραϊκό λαό να επιβιώσει για χιλιάδες χρόνια, και βασίζεται στις παραδόσεις της αλληλοβοήθειας», γράφει.