Στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 «βλέπει» να έρχεται η ανάκαμψη η Εθνική Τράπεζα, στην τριμηνιαία μελέτη της για την οικονομία, όπου επισημαίνει ότι «οι θυσίες αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα».
Συγκεκριμένα, η Εθνική βλέπει την ύφεση να κορυφώνεται φέτος με μείωση του ΑΕΠ κατά 5,9%, έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για μείωση 5,5%, ενώ για το επόμενο έτος αναφέρει ότι κατά μέσο όρο το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 2,7%, έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για μείωση κατά 2, 5%. Ωστόσο, στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα κινηθεί σε θετικό έδαφος με ρυθμό 0,3%. Την ίδια ώρα, όμως, η ανεργία, προβλέπεται να κορυφωθεί λίγο πάνω από το 20% στα τέλη του 2012 ή στις αρχές του 2013.
Κατά τους μελετητές της Εθνικής έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι πρώτες ενδείξεις προσαρμογής της οικονομίας σε πιο ανταγωνιστικό και βιώσιμο πρότυπο, όπως:
n Η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία αναμένεται να φτάσει το 15,5% σε σταθερές τιμές κατά την πενταετία 2009-2013.
n Η μείωση των εισαγωγών κατά 8% σε σύγκριση με το 2008.
n Η αύξηση των εξαγωγών κατά 17% από το δεύτερο εξάμηνο του 2010.
n Η εντυπωσιακή ανάκαμψη του τουρισμού, με τις αφίξεις να αυξάνονται κατά 11,4% και τις εισπράξεις κατά 14% το 7μηνο του 2011, χάρη στην πτώση κατά 9% την τελευταία διετία του «καλαθιού» προϊόντων τουριστικής κατανάλωσης και κατά 20% των ολοκληρωμένων πακέτων διακοπών. Ετσι ανακτήθηκε το 60% των απωλειών ανταγωνιστικότητας από την είσοδο της χώρας στο ευρώ. Η ανάκαμψη, μάλιστα, αναμένεται να συνεχισθεί και το 2012.

Οι μισθοί. Ακόμη, υπέρ της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας λειτουργεί, όπως επισημαίνεται, η μείωση των μισθών που θα φτάσει σωρευτικά το 9,5%-10% ώς το τέλος του 2011. Ποσοστό που αντιστοιχεί, πάντως, μόλις στο 40% της σωρευτικής διαφοράς μεταξύ μισθολογικών αυξήσεων Ελλάδας και ευρωζώνης την τελευταία δεκαετία. Ο μέσος μισθός αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 5% το 2012. Κατά τους μελετητές, για να συμπληρωθούν οι ενδείξεις αυτές και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει παράλληλα να προωθηθεί αποτελεσματικά η δημοσιονομική εξυγίανση. Στο τελευταίο αυτό μέτωπο τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το 9μηνο δείχνουν ότι το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 19,163 δισ. ευρώ, με τα έσοδα να εμφανίζουν μείωση κατά 4,2% έναντι μείωσης 5,3% το οκτάμηνο. Ο στόχος είναι αύξηση κατά 0,8% στο δωδεκάμηνο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από