Οι ρυθμοί του τρύγου είναι εντατικοί και στην Ημαθία. «Τρυγήσαμε από τις 5 Σεπτεμβρίου τη μαλαγουζιά και το τοπικό πρεκνάδι, σε μία ημέρα βγάλαμε πέντε τόνους σταφύλια από τις ποικιλίες αυτές. Ηταν λίγο πιο όψιμες λόγω των βροχών που έπεσαν Ιούνιο και Ιούλιο, αλλά ευτυχώς ποιοτικά καλές…», παρατηρεί ο Δημήτρης Ταραλάς, συνταξιούχος τραπεζικός, που από το 2006 βγάζει στο εμπόριο έξι διαφορετικές ετικέτες κρασιού, από 100 ιδιόκτητα στρέμματα βιολογικών αμπελώνων στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου. «Ο κύριος όγκος του κρασιού μας, τα 70 στρέμματα ξινόμαυρου στη ζώνη του ΟΠΑΠ Νάουσας, είναι ακόμα όψιμος, προσεχώς θα μας δώσει από 600 κιλά το στρέμμα. Προ ημερών μαζέψαμε και τα επίσης όψιμα merlot, οπότε βγάλαμε άλλους επτά τόνους. Σήμερα, πάλι, θα βγάλουμε αυθημερόν από δυόμισι τόνους cabernet sauvignon, νεγκόσκα και μοσχόμαυρο. Συνολικά περιμένουμε 60-65 τόνους σταφύλια, που ισοδυναμούν με 45 τόνους κρασί ή, αλλιώς, 60.000 φιάλες. Το παλεύουμε όσο μπορούμε. Τώρα, μάλιστα, κάνουμε και το άνοιγμά μας στο εξωτερικό, ήδη στέλνουμε κρασιά μας στη Γερμανία…», σημειώνει.