Και Ντα Βίντσι

και Τζοκόντα

Το Α’ Βραβείο στον Διαγωνισμό Κρατικού Βραβείου συγγραφής θεατρικού έργου κέρδισε η Καρίνα Ιωαννίδου για το «Τζοκόντα versus Ντα Βίντσι», που υποβλήθηκε στον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Roma» (το χρηματικό έπαθλο είναι 4.000 ευρώ). Δραστήριος άνθρωπος του θεάτρου, εργάζεται εδώ και χρόνια στο τμήμα δημοσίων σχέσεων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και ασχολείται παράλληλα με τη συγγραφή έργων. Η Καρίνα Ιωαννίδου είχε τιμηθεί ξανά με κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικών έργων το 1987 για το έργο «Σκίστε τη γάτα». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Β’ Βραβείο κέρδισε η Δέσποινα Καλαϊτζίδου για το έργο «Οι καιόμενοι» (χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ) και το Γ’ Βραβείο μοιράζονται η Σοφία Αδαμίδου για το έργο «Ο πόνος είναι άντρας» και η Εφη Νικολούδη για το «Τζάκσον και Τζάκσον ή ο Πόλεμος του Κανένα» (χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ). Στον Διαγωνισμό Κρατικού Βραβείου Συγγραφής Παιδικού Θεατρικού Εργου το Γ’ Βραβείο (καθώς Α’ και Β’ δεν απονεμήθηκαν) κέρδισε ο Στέλιος Πετράκης για το έργο «Τα ξωτικά του μαγεμένου δάσους» (χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ). Οσο για τον διαγωνισμό Κρατικού Βραβείου για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς, «λόγω αδυναμίας ολοκλήρωσης των εργασιών της Επιτροπής», όπως υποστηρίζεται, δεν απονέμονται βραβεία. Από του χρόνου τα εν λόγω βραβεία θα συνδέονται με τον θεσμό των θεατρικών επιχορηγήσεων μέσα από τα νέα Προγράμματα Στήριξης της Θεατρικής Τέχνης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος.

Δ.Κ.

Δεύτερη βράβευση

Μια ακόμη διάκριση απέσπασε το «Attenberg» της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη, μετά το βραβείο Volpi καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Αριάν Λαμπέντ στο Φεστιβάλ Βενετίας. Η ταινία, που αποτελεί την ελληνική πρόταση στις υποψηφιότητες για την καλύτερη ξενόγλωσση παραγωγή στα επόμενα Οσκαρ, κέρδισε βραβείο καλύτερης ταινίας στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου RO-IFF της Ρουμανίας. Η κριτική επιτροπή βράβευσε την ταινία «για την ιδέα πίσω από την παραγωγή και για το ξεπέρασμα των πολιτιστικών συνόρων της χώρας».

Χ.

Ρότα με σφραγίδα Χαρούλας

«La dolce vita», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Ιστορία έρωτος και αναρχίας», «Ο Νονός», «Οι νύχτες της Καμπίρια», «La Strada» κ.ά – μουσικές και στίχοι που φέρνουν στη μνήμη μας εικόνες του χτες – ζωντάνεψαν στο «Θέατρον» Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Και ήταν ωραία αυτή η επιστροφή. Γεμάτη από τη ζωντάνια της καλοκουρδισμένης Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (διηύθυνε ο Αντρέας Πυλαρινός) και την ψυχή της Χάρης Αλεξίου που μπήκε με πολλή όρεξη στον νέο της ρόλο και έφερε στην κατάμεστη αίθουσα έναν Νίνο Ρότα που είχε και τη δική της σφραγίδα (ο Ιάσων Τριανταφυλλιδης είχε την επιμέλεια του προγράμματος). Ολο το πάθος, το χιούμορ, η πικρή γλύκα, η ιερή «τρέλα» του Φελίνι, αλλά και μελωδίες που σφράγισαν την ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, μέσα από ταινίες των Κόπολα, Τζεφιρέλι, Βερτμίλερ, Βισκόντι, κύλησαν μέσα σε αυτό το δίωρο σαν να ξεφυλλίζεις ένα αγαπημένο (κινηματογραφικό) άλμπουμ εποχής. Τα αποσπάσματα ταινιών, οι αφίσες, οι φωτογραφίες αλλά και ένα εξαιρετικό χορευτικό κομμάτι ήταν οι επιπλέον «πινελιές» που βοήθησαν το κλίμα της παράστασης. Νότα χιούμορ, ελαφρότητας και αυθορμητισμού – όπως άρμοζε στα τραγούδια αυτά – έδωσε και ο μικρός Θάνος Λάμπρου, ένα αγοράκι όχι πάνω από 13 ετών που τραγούδησε μαζί με τη Χαρούλα το «Βevete piu latte» (από την ταινία του Φελίνι «Βοκάκιος») και το «Viva la papa col pomodoro» (στίχοι της Λίνας Βερτμίλερ)…

Χ.Π.