Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επέλεξε τις συγκεκριμένες προσωπικότητες «για τον ειρηνικό αγώνα που δίνουν για την ασφάλεια των γυναικών και την προάσπιση του δικαιώματός τους στην πλήρη συμμετοχή στις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης».

«Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2011 θα μοιραστούν εξ ίσου η Έλεν Τζόνσον-Σέρλιφ, η Λέιμα Γκμπόουι και η Ταουακούλ Κάρμαν για τον μη-βίαιο αγώνα τους για την ασφάλεια των γυναικών και για τα δικαιώματα των γυναικών να συμμετέχουν πλήρως στις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης» ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ.

«Δεν θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε την δημοκρατία και την διαρκή ειρήνη διεθνώς εκτός εάν οι γυναίκες αποκτήσουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες να επηρεάζουν τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας» πρόσθεσε.

Η 72χρονη Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ εκλέχθηκε πρόεδρος της Λιβερίας το 2005 με ποσοστό 59%.

Με την εκλογική αναμέτρηση εκείνης της χρονιάς άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Λιβερίας, η οποία επί χρόνια υπήρξε το επίκεντρο ενός πολέμου που εξαπλώθηκε στη δυτική Αφρική, επηρεάζοντας τα γειτονικά κράτη της Σιέρα Λεόνε, της Γουΐνέας και της Ακτής Ελεφαντοστού.

Η Τζόνσον Σέρλιφ, την οποία επονομάζουν «σιδηρά κυρία» διεκδικεί μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Λιβερίας, στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 11 Οκτωβρίου.

Με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας που την θαυμάζει, η οικονομολόγος αυτή, η οποία έχει εργαστεί για τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα, πέτυχε την παραγραφή του χρέους της Λιβερίας, κατάφερε να προσελκύσει τους επενδυτές και να ανοικοδομήσει τις κύριες υποδομές τις πρωτεύουσας Μονρόβια.

Οι αντίπαλοί της την κατηγορούν ότι δεν έχει εργαστεί αρκετά για την εθνική συμφιλίωση σε μια χώρα όπου οι εθνοτικές αντιπαλότητες είναι ισχυρές. Υπογραμμίζουν ότι λίγοι εγκληματίες πολέμου έχουν διωχθεί, εκτός από τον πρώην πρόεδρο Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος δικάζεται στη Χάγη για εγκλήματα που διέπραξε στη Σιέρα Λεόνε.

Η ίδια δήλωσε ότι το βραβείο Νόμπελ είναι «για όλο τον λαό της Λιβερίας».

«Είμαι πολύ χαρούμενη για το βραβείο αυτό που είναι αποτέλεσμα των χρόνων που μαχόμουν για την ειρήνη σε αυτή τη χώρα» δήλωσε στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι το βραβείο το μοιράζονται με την συμπατριώτισσά της ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι και άρα είναι "ένα βραβείο για όλες τις γυναίκες της Λιβερίας».

Η Λέιμα Γκμπόουι τιμήθηκε για την εργασία της με στόχο την κινητοποίηση και την οργάνωση των γυναικών όλων των εθνοτήτων και θρησκειών ώστε να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβερία και να συμμετάσχουν και οι γυναίκες στις δημοκρατικές εκλογές της χώρας.

Η Ταουακούλ Κάρμαν υπήρξε ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών της Υεμένης στους αγώνες της «Αραβικής Άνοιξης» ενώ είναι και πρόεδρος της οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες.

«Υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες, τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, η Ταουακούλ Κάρμαν διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και στην δημοκρατία και την ειρήνη στην Υεμένη» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ.

Ο γιος της Τζόνσον-Σέρλιφ δήλωσε τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι είναι πολύ συγκινημένος. «Είναι σπουδαία νέα, πρέπει να γιορτάσουμε» είπε.

Η Κάρμαν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αφιερώνει τη βράβευσή της στην Αραβική Άνοιξη και τη χαρακτήρισε μια νίκη για τους διαδηλωτές στην Υεμένη.

Χαιρετλιζει ο ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν χαιρέτισε την ανακοίνωση της απονομής του Νομπέλ Ειρήνης σε τρεις γυναίκες, αναφέροντας ότι αποτελεί «απόδειξη της δύναμης των γυναικών».

«Πάνω από όλα, υπογραμμίζει το ζωτικό ρόλο που παίζουν οι γυναίκες στην προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας, της ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του του ΟΗΕ.

«Πραγματικά, συγχαίρω και τις τρεις νικήτριες από τα βάθη της καρδιάς μου», πρόσθεσε.

Ο Μπαν Κι-μουν δεν είχε συγχαρεί τον περσινό νικητή του Νομπέλ Ειρήνης, τον κινέζο διαφωνούντα Λιου Σιαομπό με αποτέλεσμα οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ασκήσουν έντονη κριτική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από