Ο Σταν Λι και ο Στιβ Ντίτκο, οι δύο συγγραφείς και καλλιτέχνες που δημιούργησαν τον Σπάιντερμαν, μάλλον δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι 49 χρόνια αργότερα οι επιστήμονες θα κατασκεύαζαν την ιδέα τους με επιτυχία στο εργαστήριο. Οχι τον ίδιο τον Ανθρωπο Αράχνη, βέβαια, αλλά έναν νέο τύπο δέρματος, φτιαγμένο από συνθετικό ιστό αράχνης και ανθρώπινο δέρμα, εξαιρετικά δυνατό και ανθεκτικό που μπορεί να σταματήσει ακόμα και σφαίρες. Την αρχική ιδέα είχε η ολλανδή καλλιτέχνις Τζαλίλα Εσαΐντι, που άρχισε τη δημιουργία του έργου τέχνης και συνεργάστηκε με τον βιολόγο Αμπτουλβαχέμπ ελ Γκαλμπτζούρι. Στην πορεία διαπίστωσαν πως το νέο δέρμα μπορεί να έχει ποικίλες ιατρικές χρήσεις.

«Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση του δέρματος έπειτα από εγκαύματα καθώς είναι πολύ πιο δυνατό και ανθεκτικό από το κανονικό δέρμα», τονίζι η Εσαΐντι. «Τα στρώματα του μεταξιού που συνδυάζονται με το ανθρώπινο δέρμα επιτρέπουν την ανάπτυξη νέου δέρματος στο εργαστήριο, και μάλιστα μεγάλων τμημάτων».

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση κανονικού μεταξιού σε τραύματα από εγκαύματα επιταχύνει την επούλωση. Με βάση την καινούργια εξέλιξη, οι ειδικοί θέλουν να δοκιμάσουν το ίδιο με ιστό αράχνης.

«Το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σκαλωσιά για την επανασύνθεση οστών, χόνδρου, τενόντων και συνδέσμων», λέει ο Ελ Γκαλμπτζούρι.

Αλλες εφαρμογές του μπορεί να είναι σε χειρουργικά ράμματα χάρη στη δύναμη και την ελαστικότητα, σε αλεξίσφαιρα γιλέκα, ακόμα και σε αλεξίπτωτα.