Με τρεις συμφωνίες για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και πολλές άλλες στα σκαριά, εγκαινιάστηκε χθες το φιλόδοξο πρόγραμμα της γερμανικής κυβέρνησης να στηρίξει την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για επενδύσεις σε γήπεδα γκολφ και μαρίνα σε νησί του Αιγαίου, σε ελαιοτριβείο στην Καλαμάτα και πώληση φωτοβολταϊκού εξοπλισμού σε αγροτικά φωτοβολταϊκά, που αν και μικρού συνολικού ύψους, μόλις 68 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι ανοίγουν τον δρόμο και για άλλες επενδυτικές πρωτοβουλίες στην ελληνική οικονομία, η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, «αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τα γερμανικά επενδυτικά κεφάλαια».
Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι τρεις επενδύσεις για τις οποίες έχουν πέσει υπογραφές. Στις χθεσινές συναντήσεις ελλήνων και γερμανών επιχειρηματιών, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για κοινές επενδυτικές δραστηριότητες στους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του ορυκτού πλούτου και των περιβαλλοντικών τεχνολογιών, του τουρισμού, της πληροφορικής και της βιομηχανίας υπηρεσιών υγείας, που - όπως αναφέρει το μνημόνιο - «σύντομα θα ανακοινωθούν».
Στις συναντήσεις μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, συμφωνήθηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα είναι η χρηματοδότησή τους. Αυτός είναι και ο λόγος που το μνημόνιο που υπέγραψαν χθες οι δύο πλευρές προβλέπει μεταξύ άλλων και τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού μέσα στην κρατική γερμανική επενδυτική τράπεζα KFW, που θα ονομάζεται «Ελλάδα» και θα αφορά αποκλειστικά τη χρηματοδότηση γερμανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, συζητήθηκε με ποιο τρόπο θα δημιουργηθεί η ελληνική τράπεζα χρηματοδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εν πτήσει προς την Αθήνα σε γερμανούς επιχειρηματίες ο Φίλιπ Ρέσλερ, το σχέδιο προβλέπει την αποδέσμευση σημαντικού μέρους από τα αναξιοποίητα κονδύλια του ΕΣΠΑ (άνω των 14 δισ. ευρώ) για τη δημιουργία του απαραίτητου μετοχικού κεφαλαίου, σε συνδυασμό με συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου (500 εκατ. ευρώ) αλλά και πιθανώς της ίδιας της KFW. Η τελευταία είναι η 2η σε μέγεθος τράπεζα της χώρας (με μετοχικό κεφάλαιο 400 δισ. ευρώ), η οποία χρηματοδότησε με αρχικό κεφάλαιο από τις ΗΠΑ (Σχέδιο Μάρσαλ) την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γερμανία.
Εγγυήσεις. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε γνωστό ότι μέρος κεφαλαίων του ΕΣΠΑ πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για την παροχή δανείων που θα χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στα 64 μεγάλα έργα, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, η αξιοποίηση αποβλήτων και η ενέργεια. Την ίδια στιγμή, και όπως ανακοίνωσε ο Φίλιπ Ρέσλερ, έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από γερμανικούς ομίλους για επενδύσεις σε μεγάλα έργα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, όπως οι αγωγοί ενέργειας. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δημιουργείται έως τον Νοέμβριο ένα εγγυητικό κεφάλαιο, που θα τους χορηγεί κεφάλαια κίνησης ύψους μέχρι και 50%.
Ηδη, χθες, αν και μικρές, έκλεισαν οι πρώτες ελληνογερμανικές συμφωνίες. Η πρώτη αφορά συνεργασία της γερμανικής Oliobric με την εταιρεία Κλήμης για επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ σε σύγχρονο ελαιοτριβείο στην Καλαμάτα. Η δεύτερη, ύψους 50 εκατ. ευρώ, αφορά ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο, που συμφώνησε με γερμανική επιχείρηση για επενδύσεις σε γήπεδα γκολφ και μαρίνα σε νησί του Αιγαίου. Η δε τρίτη είναι από τον χώρο της ενέργειας και αφορά πώληση φωτοβολταϊκού εξοπλισμού σε αγρότες, ύψους 16 εκατ. ευρώ, από τη γερμανική Photonic. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων του επικεφαλής μίας από τις δυναμικές γερμανικές εταιρείες φωτοβολταϊκών, της Solarworld Asbeck, στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν πολύ σημαντικές επενδύσεις σε εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις ορυχείων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από