Φοίβη μου, γεια σου,

Παίρνω το θάρρος να σου γράψω αφού ανήκω στους φανατικούς αναγνώστες σου, επειδή λατρεύουμε το τραγούδι «Σκλάβα» με την Τζένη Βάνου (άσχετο) και επειδή έχεις τα νεύρα σου από οκτώ ετών.

Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, πήγα με την παρέα μου στο Ηρώδειο, στη συναυλία του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου. Οπου συμμετείχαν οι Δημήτρης Μητροπάνος, Ελευθερία Αρβανιτάκη και άλλοι – και ο Γιώργος Νταλάρας.

Παραβλέπω το γεγονός πως ερμήνευσε ένα τραγούδι – σε ποίηση Καβάφη – ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης που δεν πληρούσε τα επαρκή για να τραγουδήσει μπροστά σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο. Απλώς το παραβλέπω αφού η συμμετοχή του εξαντλήθηκε σε ένα μόνον τραγούδι.

Οι υπόλοιποι καλλιτέχνες ήταν αξιοπρεπείς, στο ύψος τους. Υπήρξε όμως κάτι που δεν μου άρεσε και, απ’ ό,τι εισέπραξα, προκάλεσε και τη δυσφορία πολλών γύρω μου: η Φωτεινή Δάρρα ερμήνευσε παραπάνω από πενήντα τραγούδια και βγήκε τέσσερις φορές στη σκηνή (με δύο ή τρία διαφορετικά φορέματα) δημιουργώντας την αίσθηση πως η συναυλία ήταν «Foteini and friends».

Μούσα η εν λόγω του συνθέτη, νομίζω όμως πως χρειάζεται και ένα μέτρο. Και κάτι ακόμη: τρεισήμισι ώρες στο Ηρώδειο δεν διήρκεσε ούτε συναυλία του Μστισλάβ Ροστροπόβιτς. Λίγο μέτρο δεν έβλαψε κανέναν.

Μετά τιμής, Βλάσης Κασαβέτης

Ε, αν λες πενήντα και κάτι τραγούδια, αγαπητέ Βλάση, όλο και θα σου φύγει το μέτρο και το καφάσι. Στην άμετρη Ελλαδίτσα ζούμε – μέχρι που τα χειροκροτεί αυτά!