Την έγκριση για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας έδωσε το πρωί η Κυβέρνητική Επιτροπή.

Πρόκειται για συγκεκριμένα «οικόπεδα» όπως λέγονται στη διεθνή ορολογία, στον Πατραϊκό Κόλπο, Δυτικά των Ιωαννίνων στην Ήπειρο και την περιοχή του Κατακόλου στην Ηλεία.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, που ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή, η επίσημη ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος (open door), σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2012, ενώ μέχρι τότε η Ελλάδα θα ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα γι' αυτή την απόφαση.

«Είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο η Ελλάδα και όλα θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια» τόνισε ο Μανιάτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βουλή.

Ολη η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σ΄έναν χρόνο με την ανάδειξη και ανακήρυξη του μειοδότη και σε ενάμιση χρόνο να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες με την εγκατάσταση των τρυπανιών.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στον Πατραϊκό Κόλπο εκτιμάται ότι υπάρχει κοίτασμα δυναμικότητας 200 εκατομμυρίων βαρελιών, στην περιοχή των Ιωαννίνων περίπου 80 εκ. βαρέλια και 3 εκ. στο Κατάκολο, σε βάθος 15ετίας-20ετίας.

Με τις διεθνείς προβλέψεις για τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου -που σύμφωνα με έρευνες τα επόμενα χρόνια προβλέπεται στα 150 δολάρια το βαρέλι- η εκτιμώμενη αξία αυτών των ποσοτήτων ανέρχεται περίπου στα 25 δισ. ευρώ στη διάρκεια της 15ετιας, εκ των οποίων σε 12-14 υπολογίζονται τα έσοδα του Δημοσίου.

Ταυτόχρονα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να αρχίσουν εξειδικευμένες σεισμικές μελέτες για τον προσδιορισμό υδρογονανθράκων σ΄όλη την περιοχή του Ιονίου και τη Νότια Κρήτη καθώς οι σχετικές ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.

Πέραν του πετρελαίου πάντως οι εξελίξεις που αφορούν στο θέμα της εξυπηρέτησης του χρέους, καθώς και η ταχύτατη εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα βρέθηκαν στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής που συνεδριάζει από το πρωί  υπό τη προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Νωρίτερα, άρχισε η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τόσο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όσο και τα μέλη της κυβέρνησης για τις αποφάσεις του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Κόντρα Βενιζέλου-Κουσελά

Έντονο διάλογο με τον βουλευτή Μεσσηνίας και πρώην υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά αναφορικά με την πατάξη της φοροδιαφυγής είχε κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κατά πληροφορίες, ο Κουσελάς ρώτησε τον Βενιζέλο «τι μέτρα έχει πάρει για τους μεγαλοφειλέτες;».

Ο Βενιζέλος απάντησε: «Εγώ είμαι τρεις μήνες υπουργός. Εσύ τι έκανες όταν ήσουν υφυπουργός;».

Και ο. Κουσελάς φέρεται ότι απάντησε πως έχει αποστείλει στον πρωθυπουργό λίστα με 3.000 ονόματα μεγαλοοφειλετών.

Στην κυβερνητική επιτροπή αργότερα συζητήθηκαν τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης και τα προγράμματα κατάρτισης, που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται υπό το βαρύ κλίμα που δημιουργούν οι συζητήσεις στο Eurogroup για αναθεώρηση της απόφασης της 21ης Ιουλίου με μεγαλύτερο «κούρεμα» των ομολόγων, η απόφαση για καθυστέρηση της 6ης δόσης, καθώς και οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ ότι επόμενο πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν μπορεί να εγκριθεί εάν δεν επιβεβαιωθεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από