Νέο κεφάλαιο στη μάχη των ταμπλετών ανοίγει η Amazon, η οποία ανακοίνωσε ότι διαθέτει από τις 15 Νοεμβρίου το Kindle Fire, την πιο οικονομική ταμπλέτα της αγοράς, με κόστος μόλις 199 δολάρια.

Με όπλο το χαμηλό κόστος και τη μεγάλη αναγνωρισιμότητα του παλιού Kindle, η Amazon προσπαθεί να μπει στον πολλά υποσχόμενο κόσμο των ταμπλετών, χτυπώντας ευθέως το iPad, καθώς και σειρά από άλλες συσκευές της κατηγορίας.

Η Amazon ήδη διαθέτει στην αγορά τον αναγνώστη ηλεκτρονικών βιβλίων Kindle και φιλοδοξεί να πατήσει πάνω στην αναγνωρισιμότητα και την επιτυχία της συσκευής προκειμένου να κερδίσει μερίδιο και στην αγορά των tablet PC.

Ετσι, λοιπόν, η πρόταση της Amazon, όπως την παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Jeff Bezos, ονομάζεται Kindle Fire και έχει οθόνη 7 ιντσών. Χάρη στο μικρότερο μέγεθος του, ζυγίζει λιγότερο από τις άλλες ταμπλέτες, ενώ παράλληλα τρέχει ειδικά προσαρμοσμένο λειτουργικό Android της Google.

Στον υπόλοιπο τεχνολογικό εξοπλισμό του Kindle Fire περιλαμβάνεται η οθόνη αφής, ενώ η συσκευή της Amazon θα συνδέεται άμεσα στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Amazon και θα μπορεί να αξιοποιεί τα δίκτυα WiFi προκειμένου να μπαίνει στο Διαδίκτυο, ώστε ο χρήστης να αναπαράγει ταινίες και μουσική. Επίσης, είναι εφοδιασμένη με κάμερα και μικρόφωνο. Εντούτοις, δεν ενσωματώνει τεχνολογία που επιτρέπει την υποστήριξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3G, άρα η πρόσβαση στο Internet γίνεται μόνο μέσω WiFi.

Πέρα από το τεχνολογικό κομμάτι, η Amazon, προκειμένου να δελεάσει τους υποψήφιους αγοραστές, προσφέρει μια σειρά από επιπλέον υπηρεσίες, είτε εντελώς δωρεάν, είτε με σημαντική έκπτωση. Συγκεκριμένα, με την αγορά της συσκευής ο καταναλωτής θα έχει δωρεάν πρόσβαση στο Amazon Prime για 30 ημέρες, ώστε να παρακολουθεί ταινίες, ενώ για το ετήσιο πακέτο της υπηρεσίας το κόστος θα είναι 79 δολάρια. Μάλιστα, η Amazon ανακοίνωσε ότι οι χρήστες του Kindle Fire έχουν απεριόριστο χώρο αποθήκευσης στο cloud για περιεχόμενο (βιβλία και ταινίες) που έχουν αποκτήσει από αυτή. Ως προς τα χρονοδιαγράμματα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ήδη να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές παραγγελίες, όμως το Kindle Fire θα αρχίσει να αποστέλλεται μετά τις 15 Νοεμβρίου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν αναλυτές, στόχος της Amazon είναι να κυριαρχήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά λόγω και της χαμηλής του τιμής.

Παράλληλα, η Amazon παρουσίασε και το Kindle Touch, μια νέα συσκευή ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, η οποία δεν έχει πληκτρολόγιο και αρχίζει από τα 99 δολάρια, καθώς επίσης και μια βασική έκδοση του Kindle που θα τιμάται 79 δολάρια. «Πρόκειται για κορυφαίες συσκευές σε καθόλου κορυφαίες τιμές. Θα πουλήσουμε εκατομμύρια» δήλωσε ο Bezos.

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, η κίνηση της Amazon δεν είναι απλώς μια ακόμη ταμπλέτα σε μια ήδη κορεσμένη αγορά. Συγκεκριμένα διαβλέπουν ότι η ταμπλέτα της Amazon θα αποτελέσει την πιο επικίνδυνη πρόκληση σε έναν τομέα που κυριαρχεί με διαφορά η Apple, καθώς ήδη έχουν πωληθεί αρκετά εκατομμύρια iPad σε όλο τον κόσμο. Η επιτυχία του Kindle ως αναγνώστη ηλεκτρονικών βιβλίων, η χαμηλή τιμή, το κοινής αποδοχής λογισμικό Android – ακόμα και σε ειδική εκδοχή – αλλά και το πλήθος περιεχομένου που διαθέτει η Amazon αποτελούν μια πρώτης τάξεως προίκα για τη συσκευή. Από την άλλη, το πλήθος των applications που έχει αναπτυχθεί για το iPad 2, οι επιπλέον δυνατότητες της ταμπλέτας της Apple, το μεγαλύτερο μέγεθος της οθόνης, αλλά και τα εκατομμύρια των φανατικών φίλων που σταθερά δημιουργούν νέο περιεχόμενο και εφαρμογές είναι ιδιαίτερα ισχυρά όπλα στη φαρέτρα της Apple.

Εντούτοις, η μάχη αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή. Αναλυτές από την Forrester Research αναφέρουν πως η Amazon «επιτίθεται στην Apple όπως έκανε ο Δαβίδ με τον Γολιάθ: σιγά, σιγά». Μάλιστα, τονίζουν ότι «η εταιρεία του Jeff Bezos έχει τη διάθεση να πουλήσει ταμπλέτες σε χαμηλή τιμή, έστω και με ζημιές, ωστόσο, στηρίζεται στο ισχυρό όνομα που έχει στην αγορά, το περιεχόμενο καθώς και την υποδομή της σε υπηρεσίες cloud».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Amazon έβαλε φωτιά στην αγορά και οι ταμπλέτες για ακόμη μια φορά έγιναν… καυτές.