Μόλις ξυπνήσατε και πηγαίνετε βαριεστημένα στο μπάνιο για να ρίξετε νερό στο πρόσωπό σας. Το κινητό σας χτυπά και σας υπενθυμίζει ότι σε ένα τέταρτο έχετε ραντεβού με τον γιατρό σας. Βγαίνετε από το μπάνιο, φτιάχνετε καφέ και κάθεστε στον καναπέ. Κατόπιν παίρνετε στα χέρια το κινητό σας και πατάτε το εικονίδιο του Skype. Αρκετά χιλιόμετρα πιο μακριά, το πρόσωπό σας εμφανίζεται στο laptop του γιατρού σας. Του χαμογελάτε, πίνετε μια γουλιά καφέ και η συνεδρία αρχίζει!

Η παραπάνω αφήγηση μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι όμως πραγματικότητα για χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η μέθοδος των βιντεοδιασκέψεων έχει εξαπλωθεί σήμερα σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών και επαγγελμάτων. Μπορεί οι τηλεδιασκέψεις να έγιναν πρόσφατα της μόδας από τις επαφές του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με τα στελέχη της τρόικας, ωστόσο αποτελούν διαδεδομένη πρακτική στην εκπαίδευση, στην υγεία και στις επιχειρήσεις μεταξύ άλλων.

Στον ψυχαναλυτή

Η παραδοσιακή σχέση γιατρού – ασθενούς επιβάλλει τη φυσική παρουσία και των δύο στον ίδιο χώρο – συνήθως σε ένα ιατρείο. Σήμερα, όμως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε διάφορες χώρες πραγματοποιούν θεραπευτικές συνεδρίες μέσω Skype την ώρα που απολαμβάνουν το αγαπημένο τους ρόφημα στο σαλόνι του σπιτιού τους ή λίγο πριν από την νυχτερινή τους έξοδο. Ενα από τα πολλά sites που παρέχουν online θεραπεία, το Breakthrough. com, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σε μόλις δύο χρόνια λειτουργίας έχουν γίνει μέλη του 900 ψυχίατροι, ψυχολόγοι και οικογενειακοί σύμβουλοι.

Η διαδικτυακή θεραπεία ενδείκνυται κυρίως για ψυχαναλύσεις. Τα οφέλη είναι προφανή. Εκτός από το γεγονός ότι ο ασθενής δεν χρειάζεται να ψάχνει για πάρκινγκ, παρουσιάζονται και οικονομικά κίνητρα, καθώς οι γιατροί που ακολουθούν αυτή την πρακτική (κατά κύριο λόγο στην Αμερική) χρεώνουν λιγότερο από ό,τι στις κατά πρόσωπο επισκέψεις. Επίσης, οι κακές καιρικές συνθήκες, τα απρόοπτα ραντεβού ή οι απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν αποτελούν πλέον λόγο ακύρωσης μιας συνεδρίας.

Αρκετές έρευνες έχουν καταδείξει ότι η ικανοποίηση που παρέχει στους ασθενείς η πρόσωπο με πρόσωπο επαφή και θεραπεία μέσω Διαδικτύου είναι στατιστικά παρόμοια. Ιδίως οι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία χρήστες, οι οποίοι αποφεύγουν να επισκεφθούν έναν θεραπευτή, θα μπορούσαν να ενδώσουν σε αυτή τη μέθοδο και να πειστούν να δουν έναν ειδικό στην οθόνη του υπολογιστή τους.

Στην εκπαίδευση

Οι τηλεδιασκέψεις γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη άνθηση και στον χώρο της εκπαίδευσης. Ολοένα και περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέχουν μαθήματα εξ αποστάσεως μέσω Ιντερνετ, δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες ανθρώπους να σπουδάσουν το αντικείμενο που θέλουν.

Δύο καθηγητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Στάνφορντ ετοιμάζονται να διδάξουν σε λίγες ημέρες σε μια τάξη στην οποία δήλωσαν συμμετοχή περισσότεροι από 100.000 φοιτητές! Πρόκειται για το πρώτο οργανωμένο online ακαδημαϊκό τμήμα, με γνωστικό αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι καθηγητές θα χρησιμοποιούν διαδραστικές τεχνολογίες διδασκαλίας και οι φοιτητές θα δίνουν εξετάσεις μέσω ενός συστήματος που βασίζεται στην τεχνολογία cloud computing, η οποία επιτρέπει την αποθήκευση δεδομένων στο Internet. Τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 10 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 16 Δεκεμβρίου.

Στο γραφείο

Οι βιντεοδιασκέψεις έχουν μπει και στον κόσμο των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος. Τα στελέχη και οι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με συναδέλφους τους που βρίσκονται σε άλλες περιοχές ή ακόμη και σε άλλες χώρες. Οι βιντεοδιασκέψεις επιτρέπουν σε άτομα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές να συμμετάσχουν σε συνεδριάσεις ανά πάσα στιγμή χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψουν το γραφείο τους. Παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται επίσης και για τηλεργασία, όπου οι υπάλληλοι μιας επιχείρησης εργάζονται από το σπίτι.