Παράταση στην αγωνία για τη χορήγηση της επόμενης δόσης έδωσε το χθεσινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ η έκθεση της τρόικας δεν θα είναι έτοιμη στις 13 Οκτωβρίου, συνεπώς η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο – αντί τον Οκτώβριο που είχε συζητηθεί αρχικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να εξαντληθούν και τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα υποβάλλεται στο μαρτύριο της σταγόνας για την επόμενη δόση και δεν αποκλείεται να ζητηθούν και πρόσθετα μέτρα λιτότητας – πράγμα το οποίο άλλωστε αφήνει ανοικτό και το υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μάλιστα αναφέρει συγκεκριμένα ότι υπάρχει πιθανότητα για λήψη μέτρων που αναλογούν σε 1,1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ).

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ. Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν ακόμη από την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας για το 2013 – 2014, να εγκριθούν αμέσως τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, καθώς και να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Τα θέματα αυτά, όπως είπαν, θα συζητηθούν με την τρόικα. Επίσης επετεύχθη συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων που ζητούν οι Φινλανδοί.

Οπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της και ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες με την τρόικα. Ο Γιούνκερ απέκλεισε επίσης το ότι υπάρχει πιθανότητα χρεοκοπίας ή εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και χαιρέτισε τα τολμηρά μέτρα, όπως είπε, που έχει λάβει η Ελλάδα. Αφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει μεγαλύτερο κούρεμα από 21%.

Η συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιούνταν καθώς οι αγορές βούλιαζαν λόγω των ανησυχιών για την κρίση χρέους. Επόμενο κρίσιμο βήμα είναι πλέον η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Για να προετοιμαστούν για τη συνάντηση, ο Σαρκοζί και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθούν την Κυριακή το απόγευμα (18.00 ώρα Ελλάδας) στο Βερολίνο όπου αναμένεται να θιγεί και το φλέγον θέμα τού να γίνει μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους (παραπάνω από 20% που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου).