Δεν χρειαζόταν να είναι κανείς κοινωνιολόγος, οικονομολόγος, πολιτικός ή δεν ξέρω τι άλλο για να καταλάβει ότι η φριχτή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, αργά ή γρήγορα, θα έβαζε φωτιά στη ζωή όλων μας, θα τίναζε στα ύψη την εγκληματικότητα, θα μας έκανε να μην ξέρουμε πού να πάμε και πού να σταθούμε.

Το ρεπορτάζ ήταν του Γιάννη Σουλιώτη στην «Καθημερινή». Τα νούμερα που διάβασα είναι ανατριχιαστικά. Ας πούμε, χοντρικά, τι έγινε το 2011 (πρώτο εξάμηνο), σε σχέση με το 2010 (πάλι πρώτο εξάμηνο), στην Αθήνα. Αύξηση στους εκβιασμούς κατά 37,5%. Στη ζητιανιά κατά 50%. Στο λαθρεμπόριο κατά 34,8%. Στις ληστείες καταστημάτων κατά 51%. Στις ληστείες μέσα σε σπίτια 117%. Στις ληστείες περιπτέρων 50%. Και στις ληστείες βενζινάδικων κατά 44%.

Τα ίδια και χειρότερα στη Θεσσαλονίκη: αύξηση των εκβιασμών κατά 155,5%. Αύξηση των πλαστογραφιών κατά 188,5%! Κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων 193%! Κλοπές – διαρρήξεις καταστημάτων 47,1%. Ληστείες μέσα στα σπίτια 150%. Αρπαγές τσαντών 150% (στην Αθήνα λιγότερες: 24,6%). Αυτά τα στοιχεία τα δίνει η Αστυνομία. Που «πατώντας» επάνω τους λέει ότι σε όλη τη χώρα στην κορυφή της εγκληματικότητας βρίσκονται οι ληστείες μέσα σε σπίτια (132%), ενώ τη δεύτερη θέση κατέχει το λαθρεμπόριο (84%).

Γνωρίζω πολλές ιστορίες λαθρεμπορίου από έναν φίλο μου τελωνειακό, αλλά δεν θα σταθώ σ’ αυτές. Θα σταθώ, όμως, στις ληστείες μέσα σε σπίτια. Στους κακοποιούς, δηλαδή, που μπουκάρουν στο διαμερισματάκι ενός ανήμπορου γέροντα ή μιας χωρισμένης γυναίκας με δυο παιδιά, βγάζουν περίστροφα και μαχαίρια, ξυλοκοπούν και κατόπιν αρπάζουν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους ή το αποσπούν με τον σουγιά στον λαιμό του θύματος.

Αυτοί οι ανυπεράσπιστοι άνθρωποι, σε ακραίες συνοικίες και χάρτινα «δυάρια», πώς θα προστατευθούν; Και πώς μπορεί ν’ απλώσει γύρω τους ένα δίχτυ προστασίας η Αστυνομία, που οι άνδρες της, κατά κανόνα, τρέχουν στα συλλαλητήρια και τις διαδηλώσεις και ελάχιστα ασχολούνται με το κοινό έγκλημα, το οποίο τόσο πολύ, όπως αποδεικνύεται, είναι διαδεδομένο στη χώρα μας.

Θα πουν διάφοροι ότι τα εγκλήματα αυτά κατά της ιδιοκτησίας τα διαπράττουν κυρίως οι αλλοδαποί (Αλβανοί, Ρουμάνοι, Αφρικανοί κ.λπ.). Πιθανόν. Αλλά μη βγάζουμε και εμείς την ουρά μας απέξω. Ληστές, κλέφτες, λαθρέμποροι, εκβιαστές και «μπουκαδόροι» υπήρχαν ανέκαθεν στην Ελλάδα. Ασφαλώς έγιναν περισσότεροι, με την προσθήκη εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών, που είναι ανέστιοι και πένητες. Οπως και να ‘χει το πράγμα όμως, η κατάσταση έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Και σίγουρα θα γίνεται όλο και πιο ζοφερή τους μήνες που θα ακολουθήσουν, με την αναδουλειά και τη φτώχεια.