Το ηπιότερο, σε σχέση με τα αναμενόμενα, σχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος λειτούργησε εκτονωτικά στη βαριά ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Και αν δεν υπήρχε η αναφορά ότι «συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις» οργανισμών και φορέων του Δημοσίου από τις οποίες θα οδηγηθούν στο ίδιο καθεστώς περί τις έξι ή επτά χιλιάδες εργαζομένους, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα έληγε «αναίμακτα».
Η αναφορά αυτή όμως προκάλεσε πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις, στα όρια της έντασης, προς τον υπουργό Οικονομικών από μία σειρά υπουργών, οι οποίοι ζήτησαν να υπάρξει δέσμευση για τον χρονικό ορίζοντα αυτού του μέτρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ερωτήσεις αυτού του χαρακτήρα υπέβαλαν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Φώφη Γεννηματά, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Χάρης Καστανίδης. Η απάντηση που έλαβαν μάλλον καθησυχάζει μεγάλο μέρος των υπάλληλων του Δημοσίου. Μόνο για φέτος θα ισχύσει η εργασιακή εφεδρεία, δεσμεύτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα μπαίνουν στην εφεδρεία όσοι αξιολογηθούν ως πλεονάζοντες. Οι απαιτήσεις της τρόικας για περιορισμό του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων θα καλυφθούν έως το 2015 από τις συνταξιοδοτήσεις σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου για μία πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις.
Υπολογίζεται ότι με τον τρόπο αυτό θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο περίπου 150.000 υπάλληλοι, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί το μέτρο εκ νέου. Ενστάσεις διατυπώθηκαν σχετικά με το πώς θα γίνουν οι νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις και ποιο θα είναι το κριτήριο για τους φορείς αυτούς, αλλά όπως τονίστηκε θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε με την επιλογή των 151 φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Ζήτησαν μάλιστα να μην υπάρξουν άμεσες απολύσεις.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Κώστας Σκανδαλίδης και η Αννα Διαμαντοπούλου έθεσαν το γενικότερο πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης με τα μέτρα και τη συγκυρία. Ο Κ. Σκανδαλίδης ζήτησε να συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου, καθώς και κατ' ιδίαν συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς προκειμένου να διαμορφωθεί μια συνολική εθνική πρόταση τόσο για τα μέτρα όσο και για τον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου, αλλά και για τη φορολογική πολιτική.
Η Αννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στο άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην «Καθημερινή» σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν για τη χώρα και ζήτησε να γίνει ξεκάθαρη ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση και τους κίνδυνους που ελλοχεύουν για τη συνέχεια.
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην παρέμβασή του υπογράμμισε και πάλι την ανάγκη να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Οπως είπε, αυτό προέκυψε από τις διεθνείς επαφές που είχε, το μήνυμα είναι: «Η τήρηση όσων έχουμε δεσμευτεί ώστε να εγγυηθούμε την αξιοπιστία της χώρας και να κάνουμε όλα όσα απαιτούνται για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου. Μια συμφωνία που θα δώσει στην Ελλάδα την απαραίτητη ανάσα, και άμεσα, και για το μέλλον».
Επίσης προειδοποίησε ότι «οι εταίροι μας θέλουν να στηρίξουν την Ελλάδα, αλλά θα υπάρξουν πάρα πολλοί, είτε καλοπροαίρετοι είτε κακοπροαίρετοι, οι οποίοι τις επόμενες εβδομάδες θα παρακολουθούν την κάθε μας κίνηση. Και αυτές οι κινήσεις μπορεί να είναι είτε θετικές είτε να μας πάνε σε μια δίνη νέων περιπετειών».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από