Την επίσπευση της ψήφισης του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για την πλήρη απελευθέρωση του κλάδου των ταξί και των φορτηγών-βυτιοφόρων δημοσίας χρήσεως ζήτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας από τον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν την επίσπευση της ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου παρότι αρχικά η απελευθέρωση των ταξί δεν είχε περιληφθεί στο Μνημόνιο. Οπως ανέφερε ο κ. Ραγκούσης, «η απελευθέρωση των ταξί και των φορτηγών θα είναι πλήρης και θα γίνει με κανόνες οι οποίοι θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό και την απασχόληση». Μάλιστα, πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει πολύ σύντομα στη Βουλή (εντός του επόμενου δεκαήμερου). Το ραντεβού με την τρόικα είχε κλειστεί για τις 10 το πρωί, στο υπουργείο Μεταφορών στον Χολαργό. Ωστόσο οι εργαζόμενοι του υπουργείου μπλοκάρισαν και τις τρεις εισόδους του, με αποτέλεσμα οι τροϊκανοί να μην καταφέρουν να φτάσουν ποτέ στο γραφείο του κ. Ραγκούση. Τελικά η συνάντηση πραγματοποιήθηκε περίπου δύο ώρες αργότερα, στο γραφείο του κ. Ραγκούση στα Δημόσια Εργα.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρεται να εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τα στοιχεία με τις υπερβάσεις των ελλειμμάτων που παρουσίασε ο κ. Ραγκούσης για τις νέες εταιρείες των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ) και των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ). Βάσει των στοιχείων αυτών, τα ελλείμματα των αστικών συγκοινωνιών αναμένεται να επιβαρυνθούν κατά 100-110 εκατ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου, ενώ τα ελλείμματα του ομίλου ΟΣΕ θα υπερβούν τις αρχικές εκτιμήσεις κατά 35-40 εκατ. ευρώ. Ετσι, το υπουργείο Μεταφορών απειλείται με «κίτρινη» κάρτα από την τρόικα για τις υπερβάσεις των ελλειμμάτων, κυρίως στις ΔΕΚΟ των αστικών συγκοινωνιών, που σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του υπουργείου αναμένεται να ανέλθουν συνολικά – συμπεριλαμβανομένου του ΟΣΕ – στα 150 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου! Ειδικά λοιπόν για το ζήτημα των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ Μεταφορών συμφωνήθηκε να υπάρξουν και νέες συναντήσεις με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. Εν τω μεταξύ, κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών διέψευδαν χτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρονται να ζήτησαν εξηγήσεις από τον κ. Ραγκούση γιατί δεν προχώρησε η προκαταρκτική μελέτη για το θέμα της απελευθέρωσης των ΚΤΕΛ.