Ο αριθµός των παιδιών που έχασαν έναν γονιό τους την 11η Σεπτεµβρίου ήταν 3.051. Δεκαεπτά παιδιά γεννήθηκαν από γυναίκες, οι σύζυγοι των οποίων σκοτώθηκαν στις επιθέσεις. Εννιά µήνες µετά, ο αριθµός των γεννήσεων στην πόλη της Νέας Υόρκης αυξήθηκε ώς 20% συγκριτικά µε τον Σεπτέµβριο του 2000.

Ερευνες έδειξαν ότι την εβδοµάδα µετά την 11η Σεπτεµβρίου, η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε έως 25% συγκριτικά µε την ίδια χρονική περίοδο του 2000. Μέχρι 10% αυξήθηκε η χρήση καπνού και µαριχουάνας 3,2%. Η προσέλευση του κόσµου σε εκκλησίες και συναγωγές επίσης αυξήθηκε ώς 20%.

Η συνολική αξία των έργων τέχνης που χάθηκαν στους δίδυµους πύργους ξεπερνά τα 100 εκατοµµύρια δολάρια. Σε αυτά περιλαµβάνονται έργα του Πικάσο και του Ντέιβιντ Χόκνεϊ, καθώς και τάπητας που είχε φιλοτεχνήσει ο Χουάν Μιρό για το Παγκόσµιο Κέντρο Εµπορίου.

Από τους αφανείς ήρωες, η Ροσέλ, ένα λαµπραντόρ που οδήγησε µε ασφάλεια το τυφλό αφεντικό του, τον Μάικλ Χίνγκσον, 78 ορόφους κάτω στον Βόρειο Πύργο, µεταφέροντάς τον στο σπίτι ενός φίλου.

Στο Google, οι 4 λέξεις - φαβορί την εβδοµάδα µετά τις επιθέσεις ήταν: Νοστράδαµος, CNN, Παγκόσµιο Κέντρο Εµπορίου και Οσάµα Μπιν Λάντεν.

Την εβδοµάδα που προηγήθηκε των επιθέσεων, άσκηση προσοµοίωσης µε την κωδική ονοµασία «Αγρυπνος Φρουρός» της Βορειοαµερικανικής Διοίκησης Αµυνας Αεροδιαστήµατος, που είναι υπεύθυνη για την προστασία του αµερικανικού εναέριου χώρου, περιλάµβανε την πειρατεία 4 αεροσκαφών. Προγραµµατιζόταν άλλη µία άσκηση για το πρωί των επιθέσεων.

Το αµερικανικό µυθιστόρηµα µε τις περισσότερες πωλήσεις το 2001 ήταν το «Desecration: Antichrist takes the throne» («Βεβήλωση: Ο Αντίχριστος παίρνει τον θρόνο) των Tim LaHaye και Jerry Jenkins.

Οταν ο Μοχάµεντ Ατα - από τους εγκεφάλους των επιθέσεων και επικεφαλής των αεροπειρατών - πήγε να κάνει «τσεκ ιν» στο αεροδρόµιο Λόγκαν στη Βοστώνη, το όνοµά του προκάλεσε συναγερµό στο σύστηµα ασφάλειας του αεροδροµίου και οι αποσκευές του δεν φορτώθηκαν στο αεροσκάφος.

Το ατσάλι από τα συντρίµµια στο Σηµείο Μηδέν µετατράπηκε σε εκατοντάδες αντικείµενα, όπως σταυροί και µνηµεία. Ενα από αυτά στα οποία περιέχεται (το Μνήµη και Φως) βρίσκεται στην Πάδοβα της Ιταλίας.

Νωρίτερα φέτος ο επίσηµος απολογισµός των θυµάτων της 11ης Σεπτεµβρίου αυξήθηκε κατά ένα, στα 2.753. Σύµφωνα µε τις ιατρικές αρχές της Νέας Υόρκης, ο Τζέρι Μποργκ, λογιστής, πέθανε πέρυσι από ασθένεια των πνευµόνων, που προκλήθηκε από την εισπνοή σκόνης στο Παγκόσµιο Κέντρο Εµπορίου.

Πέντε από τους αεροπειρατές έµειναν σε µοτέλ, ακριβώς έξω από τις πύλες της αµερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, τις ηµέρες πριν από τις επιθέσεις.

Τα µαύρα κουτιά του αεροπλάνου που εκτελούσε την πτήση 77 της American Airlines - συνετρίβη στο Πεντάγωνο - αναφέρθηκε ότι βρέθηκαν µία ηµέρα αργότερα. Ο υπουργός Αµυνας Ντόναλντ Ράµσφελντ είπε ότι τα στοιχεία από τον καταγραφέα συνοµιλιών στο πιλοτήριο (το ένα µαύρο κουτί) δεν ήταν δυνατό να ανασυρθούν. Πιστεύεται ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά σε 40 χρόνια που αν και βρέθηκε ο καταγραφέας συνοµιλιών του πιλοτηρίου δεν έδωσε στοιχεία.

Εκατό ηµέρες χρειάστηκαν οι πυροσβέστες για να σβήσουν τις φωτιές στη Νέα Υόρκη.

Μόνο 291 πτώµατα βρέθηκαν «ανέπαφα» στο Σηµείο Μηδέν. Κάποιοι γονείς περίµεναν και έναν χρόνο ώσπου να βρεθεί κάτι από το παιδί τους.

Ο Τζον Πάτρικ Ο'Νιλ, ειδικός πράκτορας στο FBI, ο οποίος είχε ερευνήσει την πρώτη επίθεση στο Παγκόσµιο Κέντρο Εµπορίου του 1993 και την Αλ Κάιντα, έφυγε από το Οµοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) λόγω διαφορών για ζητήµατα πολιτικής. Η επόµενη δουλειά του ήταν η διεύθυνση του τοµέα ασφάλειας στο Παγκόσµιο Κέντρο Εµπορίου όπου και σκοτώθηκε το 2001.

Μεταξύ των 65.000 αντικειµένων που βρήκαν ψάχνοντας οι εργάτες ήταν 437 ρολόγια και 144 βέρες.

Οι επιστήµονες εκµεταλλεύτηκαν το πλεονέκτηµα της τριήµερης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τις Ηνωµένες Πολιτείες για να πραγµατοποιήσουν πειράµατα για τις επιπτώσεις των αεροσκαφών στην ατµόσφαιρα. Ανακάλυψαν ότι οι ηµέρες ήταν πιο ζεστές και οι νύχτες ψυχρότερες. Κατέληξαν στο συµπέρασµα ότι τα ίχνη των καυσαερίων που αφήνουν τα αεροσκάφη στον ουρανό επενεργούν σαν σύννεφα. Θωρακίζουν τη Γη από τον ήλιο στη διάρκεια της µέρας ενώ παγιδεύουν τη ζέστη τη νύχτα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από