Τη δημιουργία διευθυντηρίου που θα λειτουργεί περίπου ως… σκιώδης κυβέρνηση της ευρωζώνης προωθεί το Βερολίνο και στην προσπάθειά του αυτή έχει ουκ ολίγους και ουδόλως ασήμαντους συμμάχους.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αναφέρουν ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην τελευταία συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Στην πραγματικότητα, το Βερολίνο προωθεί – παρά τις αντίθετες θέσεις που είχε στο παρελθόν – την οικονομική ενοποίηση της ευρωζώνης, με πρόεδρο και υπουργό Οικονομικών.Βέβαια, παρά τους πανηγυρισμούς που ενδεχομένως να προκαλέσει κάτι τέτοιο στους φανατικούς ευρωπαϊστές, το «όραμα» που προωθεί η Γερμανία – το οποίο έχει αναλάβει να επεξεργαστεί, νομικά και οικονομικά, μια κλειστή ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό την ηγεσία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – κρύβει αρκετές παγίδες.

Το νέο «μαγαζί» θα λειτουργεί με κανόνες που ταιριάζουν στο γερμανικό μοντέλο, με ενιαίο φορολογικό σύστημα, ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα, κοινή αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. Εν ολίγοις, μέγα μέρος της εθνικής κυριαρχίας των κρατών της ευρωζώνης θα παραχωρηθεί στο διευθυντήριο ή στη σκιώδη κυβέρνηση. Και φυσικά θα υπάρξει αυστηρό σύστημα παρακολούθησης και τιμωρίας όσων παραβαίνουν τους κανόνες, πολύ πιο αυστηρό, εννοείται, από αυτό που προωθείται από την Κομισιόν στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Σόιμπλε (και η καγκελάριος, σε κάποιο βαθμό) γνωρίζει πως το εγχείρημά του δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς συμμάχους εντός και εκτός Γερμανίας. Γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συζητήσει τα σχέδια του Βερολίνου με παράγοντες των Σοσιαλδημοκρατών, με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας της Γερμανίας αλλά και με κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρώπης, περιλαμβανομένου του Ζακ Ντελόρ. Σημαντικό ρόλο στο όλο εγχείρημα φέρεται να παίζει και ο Κλάους Ρέγκλιγκ, ο επικεφαλής του EFSF, που τυγχάνει Γερμανός.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Ωστόσο, αυτή η ενοποίηση της ευρωζώνης εμπεριέχει κινδύνους για τους λεγόμενους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης, κυρίως για την Ελλάδα, η οποία έχει στοχοποιηθεί στη γερμανική κοινή γνώμη. Οπως λένε στελέχη της Κομισιόν που δεν κρύβουν την καχυποψία τους για τα γερμανικά σχέδια, θα μπορούσε το Βερολίνο να «θυσιάσει» την Ελλάδα προκειμένου αφενός να αποδείξει την αυστηρότητά του και αφετέρου να γίνει αρεστό στην κοινή γνώμη κάποιων κρατών που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη χώρα μας σαν το μαύρο πρόβατο.

Τα στελέχη της Κομισιόν υποστηρίζουν πως πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος – αν τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο – να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, παρά τις συνέπειες που θα είχε αυτό, περιλαμβανομένου του κινδύνου ενός ντόμινο. Τονίζουν ωστόσο πως η προοπτική αυτή έγινε ρεαλιστική εξαιτίας των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού πολιτικού συστήματος συνολικά.

Η διακοπή της επίσκεψης της τρόικας την περασμένη Παρασκευή πυροδότησε μία σειρά από αρνητικά σενάρια, με αποκορύφωμα τις απειλές του ιδίου του κ. Σόιμπλε για έξοδο από την ευρωζώνη. Αυτά, με τη σειρά τους, προκάλεσαν αρνητικό κλίμα και στις αγορές – και δεν είναι τυχαίο πως δεν έχει επιλυθεί ακόμη το θέμα των εγγυήσεων που απαιτεί η Φινλανδία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ενώ η συμμετοχή των ιδιωτών (PSI) κινδυνεύει να οδηγηθεί σε φιάσκο. Ετσι, κάποιοι στις Βρυξέλλες λένε πλέον ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι πιο πιθανή από τη διάσωσή της.