Φωτιά αναμένεται να πάρουν τα τηλέφωνα από σήμερα μεταξύ των πολιτικών προϊσταμένων της τρόικας – και πρωτίστως του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και του επιτρόπου Ολι Ρεν – και στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού και του γραφείου του, καθώς οι Βρυξέλλες επιθυμούν να κατανοήσουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.

Τα ίδια τα στελέχη της τρόικας τηρούν χαμηλούς τόνους, αφήνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στους πολιτικούς προϊσταμένους τους και στην ελληνική πλευρά.

Παρ’ όλα αυτά, στελέχη της Κομισιόν υπήρξαν αρκετά σαφή αμέσως μετά την αναχώρηση του κλιμακίου της τρόικας και τη σχετική ανακοίνωση. Οπως έλεγαν, «οι εκτιμήσεις μας αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι εάν δεν γίνει κάτι δραστικό το έλλειμμα στην Ελλάδα θα κλείσει περί το 10%, κάτι που συνιστά κολοσσιαία απόκλιση. Οι κατηγορίες περί της ύφεσης δεν έχουν και πολύ νόημα όταν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα ενίσχυαν την ανάπτυξη, δεν έχουν εφαρμοστεί ή έχουν καθυστερήσει με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης. Σε τελική ανάλυση, το κείμενο που έχουν υπογράψει τα δύο μέρη ορίζει πως όταν υπάρχει απόκλιση, αυτή θα διορθώνεται με προς τα πάνω ποσοτικοποίηση των μέτρων που έχουν εγκριθεί ήδη».

Αυτό που δεν είπε ευθέως η τρόικα με την ανακοίνωσή της – και απλώς το υπονόησε – είναι πως το πρόγραμμα δεν προβλέπει αναθεώρηση στόχων ή μέσων. Ως εκ τούτου, η μέγιστη ανησυχία των Βρυξελλών είναι μήπως ο κ. Βενιζέλος επιμείνει στη θέση του πως δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα – κάτι που αυτομάτως θα προκαλέσει πρόβλημα τόσο στην εκταμίευση της 6ης δόσης όσο και στις διαδικασίες για το δεύτερο πακέτο.