Η αδρεναλίνη είναι ανεβασμένη αυτές τις ημέρες στη Σύμη! Μία ομάδα από παράτολμους αλεξιπτωτιστές παίρνει μέρος σε διεθνή αγώνα πτώσης με αλεξίπτωτο και συγκεκριμένα από την κορυφή του απότομου βράχου – ύψους 220 μέτρων – στην περιοχή του Αϊ-Γιώργη Δυσάλωνα.

Το εξτρίμ σπορ base jumping φιλοξενείται για δεύτερη χρονιά στο ακριτικό νησί της Σύμης. Αυτό που έχουν να κάνουν οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ; Απλώς να πέσουν από σταθερό σημείο, πραγματοποιώντας ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, το οποίο θα ανοίξουν λίγα μόλις μέτρα πριν ακουμπήσουν το έδαφος!

Ο Στράτος Γιαμούκογλου, γυμναστής από την Εδεσσα, είναι πρωτοπόρος στο συγκεκριμένο σπορ και ένας από τους διοργανωτές των αγώνων της Σύμης. Το βιογραφικό του είναι πλούσιο: περισσότερα από 20 χρόνια ασχολείται με τις ελεύθερες πτώσεις είτε από αεροπλάνο, είτε από σταθερά σημεία και έχει στο ενεργητικό του πάνω από 600 άλματα. «Το άθλημα είναι πολύ επικίνδυνο και θέλει σεβασμό. Παράλληλα και ο ίδιος ο αθλητής θα πρέπει να διαθέτει εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά γιατί ένα λάθος του μπορεί να αποβεί μοιραίο», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιαμούκογλου, ο οποίος όμως θεωρεί ότι «το base jumping είναι ένα ενδιαφέρον και πολύ συναρπαστικό σπορ, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που είναι τολμηροί αλλά και ψύχραιμοι».

Στη Σύμη βρίσκονται αυτές τις ημέρες 35 αθλητές από 10 χώρες, οι οποίοι θα διαγωνιστούν στους τελικούς του ερχόμενου Σαββατοκύριακου. Κάθε base jumper θα κάνει άλματα από τον βράχο του Δυσάλωνα ακριβώς πάνω από την παραλία του Αϊ-Γιώργη και αφού ανοίξει το αλεξίπτωτό του θα πρέπει να προσγειωθεί σε έναν κύκλο 10 τ.μ. Μάλιστα, όσο πιο κοντά προσγειωθεί στον κύκλο, τόσο περισσότερους βαθμούς κερδίζει ενώ παράλληλα βαθμολογείται η τεχνική του ανοίγματος του αλεξίπτωτου, όπως επίσης και ο τρόπος της προσγείωσης. Αν και πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που γινόταν κάτι τέτοιο στο νησί της Σύμης δεν είχε επίσημο χαρακτήρα.

Πώς έγινε η επιλογή του βράχου του Δυσάλωνα; Ο έμπειρος πια αλεξιπτωτιστής απαντά πως πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, «είναι κάθετος, ψηλός και έχει αρνητική κλίση κατά την απογείωση, γεγονός που κάνει πιο ασφαλή την πτώση». To base jumping δεν είναι και τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα, «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ιδανικές περιοχές για πτώσεις με αλεξίπτωτο εκτός της Σύμης, όπως στο Μέτσοβο, στη Ζάκυνθο, στην Κρήτη, στη Μονεμβασιά αλλά και σε άλλες γωνιές της χώρας μας», τονίζει ο κ. Γιαμούκογλου. Υποστηρίζει, ωστόσο, πως «κάθε τόπος είναι διαφορετικός και κάθε άλμα έχει τη δική του γοητεία».