Το περίγραμμα μιας λύσης για το ελληνικό πρόβλημα χρέους εκτιμάται ότι θα υιοθετήσουν οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης στη σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής, καθώς χθες το βράδυ ενισχύθηκαν οι ενδείξεις για μια μερική προσέγγιση απόψεων Γαλλίας και Γερμανίας.

Κοινοτικές πηγές, ωστόσο, προειδοποιούσαν πως είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει ολοκληρωμένη λύση από τη σημερινή σύνοδο, διότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες ανάμεσα στην Ανγκελα Μέρκελ, από τη μια, και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως και πλήθος εταίρων, από την άλλη.

Εν μέσω των αυξημένων προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί αλλά και της ανησυχίας για τις συνέπειες που θα έχει μια σύνοδος χωρίς σαφές αποτέλεσμα, εντάθηκαν χθες οι πιέσεις κι εκκλήσεις για επίδειξη αποφασιστικότητας. Το πρωί, ο πρόεδρος της Κομισιόν, προέβη σε δήλωση εκτός προγράμματος, προειδοποιώντας ότι η έλλειψη απόφασης θα έχει «αρνητικές συνέπειες, που θα γίνουν αισθητές σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης και πέρα από αυτήν».

Σε μια σαφή αιχμή προς την κ. Μέρκελ, ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε πως η σύνοδος οφείλει να ξεκαθαρίσει τη «δυνατότητα και τα όρια» συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Ζήτησε επίσης να ξεκαθαριστεί πώς ο προσωρινός μηχανισμός σταθερότητας EFSF θα καταστεί πιο ευέλικτος, τι απαιτείται ακόμη για να αποκατασταθεί ο τραπεζικός τομέας καθώς και μέτρα για τη διατήρηση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ. Την ανάγκη λήψης αποφάσεων υποστήριξε κι εκπρόσωπος του Νικολά Σαρκοζί, πριν ο γάλλος πρόεδρος αναχωρήσει για το Βερολίνο και τη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο, ενώ εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθησή του πως θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων. «Η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να συμφωνήσουν. Εάν αυτό δε συμβεί, η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κοινοτικές πηγές έλεγαν πως ενδεχομένως η σύνοδος κορυφής των 17, στην οποία θα είναι παρούσα η νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, να μην οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα περιγραφούν τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για τη συγκρότηση του πακέτου βοήθειας, με τις κρίσιμες λεπτομέρειες να παραμένουν προς διαπραγμάτευση στο διάστημα ώς το φθινόπωρο.

Ο γαλλογερμανικός συμβιβασμός, εκτιμούσαν οι αρμόδιοι χειριστές στις Βρυξέλλες, προφανώς θα συνίσταται στην υποχώρηση της Γερμανίας στο ζήτημα του EFSF – με αποδοχή της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του ώστε να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά και της δυνατότητάς του να χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά ελληνικού χρέους αλλά ίσως και της ενίσχυσης των τραπεζών.

Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ. Παράλληλα, όμως, Παρίσι και ΕΚΤ θα πρέπει να αποδεχθούν τη λεγόμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η οποία μεταφράζεται σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τρόπο που θα καθοριστεί εν ευθέτω χρόνω.

Την ίδια στιγμή, σε μια σαφή ένδειξη της στρατηγικής που έχει το Βερολίνο για την επίλυση της κρίσης με δικά του κριτήρια, οι λεγόμενοι «πέντε σοφοί της οικονομίας»που παραδοσιακά συντάσσουν μια φορά τον χρόνο έκθεση στη Γερμανία δημοσίευσαν άρθρο με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για το ελληνικό θέμα. Η λύση την οποία προωθούν – και σύμφωνα με όλα τα δεδομένα είναι απόλυτα σύμφωνη με τη γραμμή της καγκελαρίας – είναι η υιοθέτηση ενός σχεδίου Β, που θα περιλαμβάνει το κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά 50%, έτσι ώστε να μειωθεί στο 106% του ΑΕΠ. Υποστηρίζουν την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με ομόλογα του EFSF στο ήμισυ της ονομαστικής αξίας και ανάλογες κινήσεις για Ιρλανδία και Πορτογαλία.