Το σύστημα εξουσίας προσπαθεί να κρύψει την κοινωνική κατακραυγή πίσω από υποτιθέμενους υποκινητές και έχει την αίσθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εύκολος στόχος και η εύκολη λύση για την ανακάλυψη ενός εσωτερικού εχθρού. Θα αποτύχει οικτρά.

Η κυβέρνηση με τη βοήθεια κάποιων ΜΜΕ, με ψέματα και συκοφαντίες, προσπαθεί να κρύψει τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, τις 150.000 απολύσεις στο Δημόσιο, την εκποίηση του δημόσιου πλούτου χωρίς την έγκριση της Βουλής, τις νέες δραματικές μειώσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους κεφαλικούς φόρους, τα νέα Μνημόνια.

Αυτή η χοντροκομμένη προβοκάτσια όμως δεν μπορεί πια να πείσει κανέναν, ειδικά όταν προέρχεται από μία κυβέρνηση που 20 μήνες τώρα λέει ψέματα, απέναντι σε έναν πολιτικό χώρο που και το ηθικό πλεονέκτημα έχει και δεν είναι στην πολιτική και αισθητική του αντίληψη η βία και οι προπηλακισμοί.

Επιλέγουν να αναφέρονται αποσπασματικά στις ακραίες μορφές έκφρασης της κοινωνικής διαμαρτυρίας, που γεννά η πολιτική του Μνημονίου, αποκόβοντάς τες από τη συνολική κοινωνική διαμαρτυρία σαν να πρόκειται για εξωγενές φαινόμενο, άσχετο.

Ο πραγματικός τους στόχος είναι να τρομοκρατήσουν την κοινωνία, είναι η Αριστερά να εγκαταλείψει τους πολίτες και να μη στηρίζει τους μαζικούς και ειρηνικούς τους αγώνες. Επιδιώκουν να ενοχοποιήσουν την κοινωνική διαμαρτυρία.

Ταυτόχρονα επιδιώκουν να υψώσουν τείχη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που το εγκαταλείπει μαζικά. Και εδώ θα αποτύχουν. Αυτή η συνάντηση έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο, δεν είναι συγκυριακή και ο κόσμος πια καταλαβαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ και εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο έχει και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει κανέναν μόνο του στην κρίση.

Η ιστορική εμπειρία μάς διδάσκει πως κάθε καταρρέουσα κυβέρνηση εύκολα γλιστρά προς τον αυταρχισμό για να διασωθεί. Κάτι τέτοιο ζούμε και σήμερα. Η αυταρχικοποίηση της κοινωνίας μας τείνει να λάβει μονιμότερα χαρακτηριστικά. Δεν πρόκειται απλά για μια άμυνα της κυβέρνησης καθώς βλέπει πως υποχωρεί το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Δυστυχώς η συρρίκνωση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος φαίνεται πως αποτελεί βασική στόχευση των κυρίαρχων κέντρων στη χώρα μας και την Ευρώπη. Βαδίζουμε προς μια μνημονιακή δημοκρατία που θα κυριαρχείται από το δίκαιο των αγορών.

Ο αγώνας ενάντια στο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο είναι αγώνας ενάντια στην κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία και ταυτοχρόνως αγώνας για την υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Αποτελεί τελικά έναν αγώνα για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού