Φορολογική σκληρότητα πέρα από κάθε φαντασία κυριαρχεί στο εφαρμοστικό νομοσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα - και προβλέπεται να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες την Πέμπτη, στη Βουλή. Οι Ελληνες καλούνται να πληρώσουν βαρείς φόρους και έκτακτες εισφορές για κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία...
Μάλιστα, η κυβέρνηση υπαναχώρησε άρον άρον έπειτα από ορυμαγδό αντιδράσεων και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σε ένα από τα μέτρα που προέβλεπε επιβολή πλαφόν στο μπόνους από τη συλλογή αποδείξεων. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών το μέτρο δεν θα ισχύσει φέτος.
Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα περάσει από τη Βουλή. Δήλωσε βέβαιος για την «ωριμότητα» των κυβερνητικών βουλευτών, παρά το γεγονός ότι οι Αλέκος Αθανασιάδης και Θωμάς Ρομπόπουλος δήλωσαν χθες ότι δεν δίνουν ψήφο στο Πρόγραμμα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επέστρεψε από τη σύνοδο με ένα κατ' αρχήν «ναι» των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόσο για την εκταμίευση της 5ης δόσης όσο και για το νέο δάνειο-μαμούθ προς τη χώρα μας. Ωστόσο, προβληματίζει το γεγονός ότι τίθενται πλέον πολύ σκληρότεροι όροι σε σχέση με το πρώτο Μνημόνιο.

Η κατ' αρχήν απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την εκταμίευση της 5ης δόσης και τη διαμόρφωση ενός νέου πακέτου-μαμούθ για τη χρηματοδότηση της χώρας ώς το 2014 - αλλά με πολύ πιο αυστηρούς όρους σε σχέση με το περυσινό δάνειο των 110 δισ. ευρώ - ήταν η απάντηση της Ενωσης στο «ελληνικό πρόβλημα». Το μήνυμα των ευρωπαίων ηγετών ερμηνεύθηκε αρχικά θετικά από τις αγορές - και ήταν άμεση η άνοδος του ευρώ. Ωστόσο στη συνέχεια κυριάρχησε και πάλι καχυποψία με αποτέλεσμα νέα πτώση των αγορών.

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης θα θωρακίσει την ελληνική οικονομία και μάλιστα διαβεβαίωσε ότι «δεν θα είμαστε υπό τον φόβο των αγορών και δεν θα εξαρτιόμαστε από δάνειες δυνάμεις». Παράλληλα επέμεινε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είναι μονόδρομος για τη χώρα και τόνισε ότι «αν πετροβολούμε τις προσπάθειες θα έρθουν χειρότερα και θα φτάσουμε στην χρεοκοπία και την καταστροφή».
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα στην υπόθεση του δεύτερου ελληνικού πακέτου - γεγονός που εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσον οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι έτοιμοι να το ολοκληρώσουν στις 3 Ιουλίου ή ακόμη και στις 11 Ιουλίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το τακτικό Eurogroup.
Ενα από τα βασικότερα ζητήματα είναι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, από τους οποίους ζητείται να διακρατήσουν ελληνικά ομόλογα που λήγουν. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε χθες ότι «έγιναν πολλές συναντήσεις με τις γαλλικές τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες και δεν υπήρξε καμία δυσκολία για τη συμμετοχή τους».
Αντίθετα, η καγκελάριος Μέρκελ αρνήθηκε να πει το παραμικρό για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις γερμανικές τράπεζες - καθώς είναι γνωστό ότι έχει παρουσιαστεί πλήθος αντιδράσεων από την πλευρά τους. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις άτυπες συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών, ορισμένες ισχυρές τράπεζες απαιτούν εγγυήσεις για να μετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF. Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση, η Μέρκελ άφησε ανοιχτό για το απώτερο μέλλον το ενδεχόμενο μιας πιο δραστικής αναδιάρθρωσης. «Δεν έχουμε ακόμη τα αναγκαία εργαλεία προκειμένου να προχωρήσουμε σε «κούρεμα» του χρέους με ελεγχόμενο τρόπο που θα απέτρεπε την εξάπλωση του προβλήματος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γι αυτό και είναι προς το κοινό συμφέρον της Ευρώπης να δώσουμε χρόνο στην Ελλάδα», είπε η Μέρκελ.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι το επιτόκιο που θα ισχύσει για τα νέα δάνεια, καθώς εάν ισχύσουν αυτά που αποφασίστηκαν στο πρώτο δάνειο, η Ελλάδα περισσότερο θα δυσκολευθεί να μειώσει το χρέος της παρά θα διευκολυνθεί.
Τρίτο πρόβλημα είναι οι εγγυήσεις που απαιτούν να έχουν ορισμένες χώρες για τα δάνεια που θα δώσουν στην Ελλάδα. Στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη κι η ιδέα εμπράγματων εγγυήσεων - επί ελληνικών ακινήτων - αλλά και να παρασχεθούν εγγυήσεις από τον προσωρινό μηχανισμό. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα δημιουργούσε δύο ταχύτητες μεταξύ των δανειστών.

ΤΟ ΔΝΤ. Εμπλοκή ενδέχεται να προκύψει κι από πλευράς ΔΝΤ, το οποίο θέλει να εξασφαλίσει πως το Πρόγραμμα θα τηρηθεί και πέραν του 2013, οπότε είναι προγραμματισμένες οι επόμενες γενικές εκλογές. Για αυτό και φέρεται να επιμένει στη δέσμευση της μείζονος αντιπολίτευσης ότι θα συνεχίσει το Πρόγραμμα εφόσον αναλάβει αυτή την εξουσία.
Η εναλλακτική δεν είναι ο παράδεισος αλλά η καταστροφή, επανέλαβε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, σε μια νέα προσπάθειά του να πείσει πως η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα. «Αν δεν είχαμε τα δάνεια θα έπρεπε να κόψουμε συντάξεις 70%-80%, να μην πληρώσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους και να κλείσουμε το ΕΣΥ» ανέφερε.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από