Τα σηµάδια στο σώµα τουήταν φριχτά. Το 13χρονο παιδίστη Συρία είχε υποστεί βασανιστήρια που δύσκολαθα άντεχε άνθρωπος. Το χτύπησαν, το ευνούχισαν και στη συνέχεια το πυροβόλησαν – κατήγγειλαν ακτιβιστές. Ετσι, το άψυχο σώµα που έθαψαν οι γονείς, και µαζί τους ολόκληρη η χώρα, δεν θύµιζε σε τίποτα το αγόρι που είχεεξαφανιστεί ύστερα από διαδήλωση κοντά στη νότιαπόλη Ντεράα, τέλη Απριλίου.

Σύµφωνα µε την κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Aσαντ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Χάµζα αλ Χατίµπ και την περιέβαλε µε «µεγάλη ζεστασιά και καλοσύνη». Οµως τα κροκοδείλια δάκρυά του δεν έπεισαν τους πολίτες της χώρας που συνεχίζουν να εξεγείρονται στους δρόµους εναντίοντου. «Είµαστε όλοι Χάµζα αλ Χατίµπ», φώναζαν αργότερα στους δρόµους.

Οι επαναστάσεις καιοι εξεγέρσεις κατά της κρατικής καταστολής έχουν την τάσηνα αποκρυσταλλώνονται στην εικόναενός προσώπου– ενός και µόνο προσώπουπου αναδεικνύεται σε σύµβολο της δοκιµασίας ενός ολόκληρου λαού. Κάπως έτσι έγινε στη Μέση Ανατολή. Από το Ιράν ώς τη Συρία,τα τελευταία δύο χρόνια, το θέµα κάνει κύκλους: µεµονωµένα θύµατα τηςστυγνής βίαςτου καθεστώτος σφραγίζουν τραγικά µε τη θυσία τους κεφάλαια της ιστορίαςπου ακόµη δεν έχει γραφτεί και ξεσηκώνουν τον κόσµοπου ταυτίζεται µαζί τους. Στην υπηρεσία των απανταχού εξεγερµένων και η σύγχρονη τεχνολογία: YouTube, facebook και twitter είναι τρίααπό τα δίκτυα, µέσω των οποίων κλείνονταιτα ραντεβού των διαδηλώσεων και δηµοσιοποιούνται στοιχεία, φωτογραφίες και βίντεο για ό,τι συµβαίνει σε περιοχές απαγορευµένες στουςδηµοσιογράφους.Είτε πρόκειται για το Ιράν του 2009, είτε για την Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Συρία του 2011.

ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ο 26χρονος Τυνήσιος Μοχάµεντ Μπουαζίζι άναβε εν αγνοία του τις σπίθες της εξέγερσης στην πατρίδα του, όταν αυτοπυρπολήθηκε ύστερα από µια διαµάχη µε τις δηµοτικές αρχές. Ο νέος δεν είχε την ειδική άδεια του πλανόδιου πωλητή για να πουλά τα φρούτα και τα λαχανικά στην πόλη του, Σίντι Μπουζίντ, και µετά τη διαµάχη µε γυναίκα επιθεωρητή αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Πέθανε λίγες µέρες αργότερα, στο νοσοκοµείο. Η Επανάσταση των Γιασεµιών οδήγησε τελικά στην παραίτηση του τότε προέδρου, Ζιν ελ Αµπιντίν Μπεν Αλι, ύστερα από 23 χρόνια στην εξουσία.

το 1963 ο βουδιστής µοναχός Θιχ Κουάνγκ ντουκ περιλούστηκε µε πετρέλαιο στο κέντρο της Σαϊγκόν, διαµαρτυρόµενος για τις διακρίσεις εις βάρος των βουδιστών από τον ρωµαιοκαθολικό δικτάτορα νγκο ντινχ ντίεµ, στο νότιο Βιετνάµ.

Τον θάνατό του µιµήθηκαν άλλοι τέσσερις µοναχοί και µία καλόγρια, µε αποτέλεσµα να πληγεί το καθεστώς, το οποίο τελικά ανατράπηκε τον ίδιο χρόνο.

το 1969 ο Γιαν Πάλατς έγινε σύµβολο τηςαντίστασης κατά των σοβιετικών εισβολέων στην Τσεχοσλοβακία όταν αυτοπυρπολήθηκε στην Πλατεία Βεντσεσλάς. Στην τσάντα του βρέθηκε ένα σηµείωµα που έγραφε: «οι λαοί µας βρίσκονται στα πρόθυρα της απελπισίας, αποφασίσαµε να διαµαρτυρηθούµε και να ξυπνήσουµε τη λαϊκή συνείδηση».

το 1989 η παγκόσµια κοινή γνώµη βλέπει έναν άνδρα να στέκεται µπροστά στα άρµατα µάχης,στην Πλατεία Τιενανµέν του Πεκίνου. Ποτέ κανείς δεν έµαθε το όνοµά του, ωστόσο αποτέλεσε ένα από τα µεγαλύτερα σύµβολα της λαϊκής αντίστασης διεθνώς.

Η Αραβική Ανοιξη άρχισε από την αυτοπυρπόληση ενός νεαρού Τυνήσιου

Εµπλεξε σε µποτιλιάρισµα και την εκτέλεσαν!


«ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΝΕΝΤΑ», φώναζαν στους δρόµους της Τεχεράνης, µετά τη δολοφονία της Νεντά Αγκά Σολτάνι, πριν από ακριβώς δύο χρόνια. Η Νεντά έγινε σύµβολοτης ΠράσινηςΕπανάστασης στο Ιράν. Οχι µόνο ήταν πολύ όµορφη, αλλά αποτελούσε και παράδειγµα µιαςτάσης εκσυγχρονισµού στη χώρα της: εκπρόσωπος της µεσαίας τάξης, εργαζόταν σε ταξιδιωτική εταιρεία και ήλπιζε να γίνει µια µέρα… τραγουδίστρια της ποπ. Η 26χρονη Νεντά επέστρεφε στο σπίτι της, όταν το αυτοκίνητό τουςσταµάτησε εξαιτίας της διαδήλωσης κατά του Αχµαντινετζάντ για την αµφισβητούµενη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Βγήκε έξωλοιπόν γιανα δει τισυµβαίνει και λίγο αργότερα έπεφτε νεκρή από τα πυρά της πολιτοφυλακής των Μπασίτζ. Ιρανοί αξιωµατούχοι είπαν ότι η Νεντά δολοφονήθηκε από «ξένους»,είτε από τη CIA είτε από διαδηλωτές. Μάρτυρεςτης δολοφονίας της συνελήφθησαν γιατί «δηλητηρίαζαν» τη διεθνή κοινότητα κατά του Ιράν, ενώ στους γονείς της προσφέρθηκε σύνταξη, µετον όρο ότι θα κατηγορούσαν την αντιπολίτευση.