Η πολιτική κρίση στην Ελλάδα έχει μετατραπεί εν ριπή οφθαλμού σε νέο γύρο οικονομικής κρίσης για την ευρωζώνη, με συνέπειες και για τις προσπάθειες ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν χθες κορυφαίοι παράγοντες της Κομισιόν οι οποίοι επικοινώνησαν και με τη γερμανική καγκελαρία και με τα Ηλύσια Πεδία, ενώ ήρθαν σε επαφή και με το Μέγαρο Μαξίμουπροκειμένου να πληροφορηθούν τι δυνατότητες εκτόνωσης της κρίσης υπάρχουν.

Ετσι, αποφασίσθηκε κατ’ αρχάς ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία να προτρέπει και ουσιαστικά να προαναγγέλλει για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ που είχαν εγκριθεί για τηνΕλλάδα τον Μάιο του 2010. Προτρέπειεπίσης τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία στις 11 Ιουλίου για το νέο πακέτο βοήθειας προςτην Ελλάδα, μια συμφωνία που σκαλώνειστον τρόπο εμπλοκής του ιδιωτικούτομέα. Και το κυριότερο, απευθύνει έκκληση προς όλους να επιδείξουν υπευθυνότητα καθώς οι επόμενες ημέρες είναι «κρίσιμες καιγια την Ελλάδα και για την ευρωζώνη».

Εμμέσως πλην σαφώςτο πράσινο φως για την εκταμίευση των 12 δισ. της 5ης δόσης έδωσε και η εκπρόσωπος του ∆ΝΤ υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει μια πολιτική συμφωνία για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα στο Eurogroup της ερχόμενης Κυριακής και ∆ευτέρας.

Το αγκάθι για την εξεύρεσηαυτής της λύσης είναι για άλλη μιαφορά η Ανγκελα Μέρκελ,που συναντάται σήμερα με τονγάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ∆ΟΣΗ. «Αναλάβετε τώρα τις ευθύνες σας» είπε ουσιαστικά ο Ρεν στους ευρωπαίους και έλληνες πολιτικούς. Είπε επίσης η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση του Ιουλίου: «Βρισκόμαστε σε πολύ στενή επαφή με το∆ΝΤ. Πιστεύω ότι μπορούμε ναολοκληρώσουμε τον έλεγχο τις επόμενες μέρες ώς την Κυριακή, και επομένως να αποφασίσουμε για τη χορήγηση της δόσης ώστε να δοθεί ηεπόμενη στις αρχές Ιουλίου. Ετσι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε οποιοδήποτε σενάριο χρεοκοπίας. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει όσον αφορά τη φύση της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών».

Ολα αυτά σημαίνουν, σύμφωνα με το Ρεν, ότι «η χρηματοδότηση του ελληνικού κρατικού χρέους μπορεί τώρα να εξασφαλιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο (με την πέμπτη δόση), ενώ παίρνουμε αποφάσεις τον Ιούλιο για μεσοπρόθεσμα (για εξασφάλιση χρηματοδότησης της Ελλάδας με νέα βοήθεια) και πέρα από το Σεπτέμβριο». Είναι λυπηρό που οι (προ) χθεσινές προσπάθειες (στην Ελλάδα) για εθνική ενότητα απέτυχαν. Πράγματι οι προσπάθειες που χρειάζονται για να αποφευχθεί χρεοκοπία – κάτι που θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα – είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Θεωρεί ακόμη ότι οι αγορέςδεν έχουν κατανοήσει την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων:«Υπάρχει συγκεκριμένη παρανόηση των προθέσεων και των μελλοντικών δράσεων των ευρωπαίων ηγετών. ∆εν θα αφήσουμε το ευρώ να αντιμετωπίσει οποιουδήποτε είδους καταστροφή. Πάντα ανησυχούσαμε για ντόμινο.

Καταφέραμε να αποφύγουμε μια καταστροφή τύπου Lehman Brothers σε ευρωπαϊκό έδαφος. Επιπλέον, μπορέσαμε να περιορίσουμε την κρίση στις τρεις χώρες που έχουν μπει στο πρόγραμμα» βοήθειας, είπε.

ΑΠΑΙΣΙΟ∆ΟΞΙΑ. Οι παρενέργειες της ελληνικής κρίσηςέχουν δημιουργήσει ιδιαίτερηαπαισιοδοξία στις Βρυξέλλες, όπου φαίνεται πως στην τελευταία συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο μιας νέας, οξείας οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, με τον πρόεδρο Μπαρόζο να δηλώνει ευθέως ότι είναι πιο απαισιόδοξος από ό,τι την προηγούμενη φορά.

Προτρέπει τους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας

Ψηφίστηκε

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ψηφίστηκε το μεσημέρι από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή κατά πλειοψηφία μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές

Βουτιά του ευρώ, έκρηξη των σπρέντ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ


ΙΣΧΥΡΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ προκάλεσαν στις αγορές οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, ενώ οι τιμές των μετοχών παγκοσμίως βούλιαξαν στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου. «Εκρηξη» σημείωσαν επίσης τα σπρεντ και το κόστος ασφάλισης κρατικών ομολόγων έναντι χρεοκοπίας (CDS) στις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης που βρέθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος δανεισμού της Ισπανίας εκτοξεύτηκε χθες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών, σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί τελευταία φορά το Σεπτέμβριο του 2000 δημιουργώντας νέους φόβους μήπως η χώρα θα είναι η τέταρτη μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που μπορεί να χρειαστεί βοήθεια από την τρόικα.

Οπως έγραψαν χθες οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», όλο και περισσότεροι επενδυτές ποντάρουν πλέον σε ένα «ελληνικό ατύχημα» μέσα στους επόμενους μήνες, εννοώντας ένα πιστωτικό γεγονός. Η ανησυχία των αγορών είναι τέτοια που πολλοί διεθνείς παίκτες στρέφονται σε πιο ασφαλή καταφύγια, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα ισχυρών οικονομιών – π.χ. της Γερμανίας, της Γαλλίας κ.λπ. – με αποτέλεσμα οι τιμές τους να ανεβαίνουν λόγω της ζήτησης.

Συγκεκριμένα χθες το ενιαίο νόμισμα συνέχισε την πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών και έφτασε τα 1,41 δολάρια από 1,44 δολάρια προχθές. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός ∆είκτης σημείωσε νέα βουτιά 2,81% και διαμορφώθηκε στις 1.208,09 μονάδες που είναι νέα χαμηλά έτους. Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχτηκαν και αυτά πιέσεις. Νωρίτερα το χρηματιστήριο του Τόκιο είχε κλείσει με βουτιά 1,70%. Τα σπρεντ των δεκαετών ελληνικών ομολόγων ξεπέρασαν χθες και τις 1.500 μονάδες βάσης (έπειτα από αύξηση 30 μονάδων), της Ιρλανδίας ξεπέρασαν τις 850 και της Πορτογαλίας τις 790 μονάδες βάσης – είναι τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Πλέον ο κίνδυνος ντόμινο στην Ευρώπη μεγαλώνει και αυτό ανησυχεί σημαντικά τις Βρυξέλλες. Τα πενταετή ελληνικά CDS ξεπέρασαν ακόμη και τις 1.850 μονάδες βάσης.

Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν σε 17,59% (αύξηση χθες 0,25%), ενώ των αντίστοιχων γερμανικών μειώθηκε κατά 0,05% σε 2,91% λόγω της αυξημένης ζήτησης. Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας αυξήθηκαν 0,14% σε 11,17% και της Ισπανίας κατά 0,18% σε 5,72%.