Εντονους κραδασµούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκάλεσε η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να ανοίξει αιφνιδιαστικά θέµα συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Υπουργοί και κορυφαία στελέχη, ακόµη και συνεργάτες του Πρωθυπουργού εµφανίζονταν χθες σοκαρισµένοι τονίζοντας ότι είχαν πλήρη άγνοια των πρωθυπουργικών κινήσεων.

Μάλιστα, σύµφωνα µε πληροφορίες, αρκετοί πρωτοκλασάτοι υπουργοί εµφανίζονταν αποφασισµένοι να θίξουν το ζήτηµα στον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, διαµηνύοντας ότι δεν είναι αποκλειστικό δικαίωµα του πρωθυπουργού να αποφασίζει για τόσο κρίσιµα θέµατα.

Είναι ενδεικτικό ότι την έκπληξή τους για την τροπή των συνοµιλιών Παπανδρέου – Σαµαρά εξέφραζαν χθες και ορισµένοι από τους υπουργούς που συµµετείχαν στην προχθεσινή σύσκεψη στο Καστρί, διαβεβαιώνοντας ότι ουδέποτε έγιναν γνώστες ή συµφώνησαν για µια τέτοια κίνηση που να αφορά τη συγκρότηση συγκυβέρνησης.

Τα τηλέφωνα έσπασαν χθες στο γραφείο της γενικής γραµµατέως παρά τω Πρωθυπουργώ Ρεγγίνας Βάρτζελη, ενώ ο ίδιος έλαβε δεκάδες e-mails διαµαρτυρίας από µέλη της κυβέρνησης και στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι εµφανίστηκε διατεθειµένος να παραιτηθεί του πρωθυπουργικού αξιώµατος βάζοντας τον εαυτό του στο κάδρο του προβλήµατος. Την ίδια ώρα, αποδέκτης παραπόνων έγινε και ο γραµµατέας του Εθνικού Συµβουλίου Μιχάλης Καρχιµάκης από µέλη του κόµµατος που εξέφραζαν την αγανάκτησή τους για τις εξελίξεις.

Ηχηρή παρέµβαση έκανε η Αννα ∆ιαµαντοπούλου, η οποία µε άρθρο της στην ιστοσελίδα του υπουργείου τονίζει ότι «οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες έχουµε χρέος να πράξουµε το σωστό απέναντι στη χώρα και τους πολίτες της». Η υπουργός Παιδείας κάνει λόγο για το τέλος του πολιτικού συστήµατος και αναφέρει ότι χρειάζεται χρόνος µετάβασης: «Αυτή η µετάβαση όµως δεν µπορεί να είναι στο κενό. Στη φύση και στην ιστορία δεν υπάρχει κενό. Συνεπώς τα σενάρια είναι δύο: ή θα αφεθούν τα πράγµατα σε µια χαοτική απορρύθµιση µέχρι να πιάσουµε πάτο ή θα κάνουµε κάτι για να περισώσουµε όσο περισσότερα µπορούµε, ώστε η επιζητούµενη εθνική ανάταξη από µια επόµενη ηγετική γενιά να γίνει µε τους καλύτερους δυνατούς όρους». Καταλήγοντας η κ. ∆ιαµαντοπούλου επισηµαίνει ότι «µια δηµοκρατία χωρίς αίσθηση του µέτρου µετατρέπεται σε ζούγκλα. Αυτός είναι πλέον ένας άµεσα ορατός κίνδυνος. Μόνο µε αίσθηση του µέτρου είναι εφικτή η δηµοκρα τική λειτουργία της πόλης. Αλλιώς η βία ακυρώνει τη δηµοκρατία και η πόλη κινδυνεύει».

«Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν προσφέρει τη λύση αυτήν τη στιγµή», φέρεται να υποστηρίζει, σύµφωνα µε πληροφορίες, η κ. Κατσέλη σε σηµείωµα που έστειλε στον Πρωθυπουργό. Η υπουργός τόνισε ότι οι στιγµές είναι κρίσιµες, και το κυρίαρχο είναι «να προχωρήσουµε µπροστά». Προβληµατισµένος εµφανιζόταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σχολίαζε στους συνοµιλητές του ότι «δεν έχει ξαναγίνει αυτό το πράγµα ποτέ. Υπάρχει κενό για πολλές ώρες, πρωτοφανές για µια ευρωπαϊκή δηµοκρατία».

«Οχι, δεν ήµουν πληροφορηµένος», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στο Mega, τονίζοντας ότι «περιµένω µε αγωνία το διάγγελµα». Τη δυσαρέσκειά του διαµήνυσε στο Μέγαρο Μαξίµου και ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης ∆ιαµαντίδης, ο οποίος φέρεται να είπε στους συνοµιλητές του «ότι δεν είναι δυνατόν να συµβαίνουν αυτά, αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσµο τότε να δούµε τι θα κάνουµε».

Εκρυθµη ήταν η κατάσταση και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας. ΟΠαναγιώτης Κουρουµπλής ζήτησε να συνέλθουν εκτάκτως η Κ.Ο. και το Εθνικό Συµβούλιο του ΠΑΣΟΚ για να αποκτήσουν δηµοκρατική νοµιµοποίηση οι πρωτοβουλίες Παπανδρέου.

Δεκάδες τα e-mails διαµαρτυρίας προς τον Γιώργο Παπανδρέου από µέλη της κυβέρνησης

Αννα Διαµαντοπούλου

«Οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες έχουµε χρέος να πράξουµε το σωστό απέναντι στη χώρα και τους πολίτες της».

«Κουτσοµπολιά τα περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας»


ΓΙΑ «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ που συνεχίζει να κάνει τη δουλειά της» µιλούσε ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο χθεσινό ΚΤΕ Οικονοµικών του ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας έτσι την άγνοιά του για όσα συνέβαιναν έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης.

Μάλιστα όταν βουλευτής τού ανέφερε όσα ακούγονταν περί οικουµενικής κυβέρνησης, απάντησε ότι πρόκειταιγια «δηµοσιογραφικάκουτσοµπολιά».Π αράλληλα, µέσω SMS οι παριστάµενοι στη συνεδρίαση βουλευτές άρχισαν να µαθαίνουν ότι την ώρα που οι ίδιοι συζητούσαν γιατο Μνηµόνιο ΙΙ και για την ενότητα στο εσωτερικό τηςκυβέρνησης, έξω οι πολιτικοί αρχηγοί συζητούσαν για επαναδιαπραγµάτευση του Μνηµονίου Ικαι για κυβέρνηση εθνικής ενότητας!

Οταν ησυνεδρίαση διαλύθηκε, οιπερισσότεροιβουλευτές έσπευσαν στο καφενείο της Βουλής για ναενηµερωθούν από τις τηλεοράσεις για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις…