Στόχος των διαδηλωτών ήταν πρώην νοµαρχίες και δηµαρχεία, ενώ δεν έλειψαν και οι προπηλακισµοί εναντίον πολιτικών προσώπων σε Βόλο, Γιάννινα και Ηράκλειο
Επεισόδια και καταλήψεις δηµόσιων κτιρίων σηµάδεψαν τα απεργιακά συλλαλητήρια σε περιφερειακές πόλεις. Στόχος των διαδηλωτών ήταν τα κτίρια των περιφερειών, πρώην νοµαρχίες, αλλά και δηµαρχεία, ενώ δεν έλειψαν επιθέσεις και προπηλακισµοί εναντίον πολιτικών προσώπων.

ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ. Σκηνικό βίας επικράτησε χθες το µεσηµέρι στο Δηµαρχείο Βόλου µε «Αγανακτισµένους» και νεαρούς του αναρχικού χώρου – που ενσωµατώθηκαν στην απεργιακή πορεία – να σπάνε την κεντρική είσοδο, να προπηλακίζουν τον δήµαρχο Πάνο Σκοτινιώτη και αντιδηµάρχους, και να καταλαµβάνουν για περισσότερες από τρεις ώρες το δηµαρχιακό γραφείο, στο οποίο επικράτησε χάος. Αµέσως µετά την κατάληψη του κτιρίου τής πρώην Νοµαρχίας Μαγνησίας, όπου οι διαµαρτυρόµενοι δεν εντόπισαν κανένα πολιτικό πρόσωπο για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, δόθηκε σύνθηµα για «µετατόπιση» δυνάµεων στο δηµαρχείο. Περίπου 250 διαδηλωτές βρέθηκαν µπροστά στην κλειστή σιδερένια πόρτα του κτιρίου, την έσπασαν και κατευθύνθηκαν στο γραφείο του δηµάρχου, από τον οποίο απαίτησαν να παραιτηθεί, του επιτέθηκαν φραστικά, ενώ έσκισαν και µια σηµαία της ευρωπαϊκής ένωσης. Στο µεταξύ µέλη του ΠΑΜΕ για λίγες ώρες νωρίς το µεσηµέρι εµπόδισαν τον απόπλου επιβατικών πλοίων από το λιµάνι του Βόλου.

ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Σοβαρά επεισόδια, όµως, εκτυλίχθηκαν και στα Γιάννινα µε πρωταγωνιστές οµάδες αναρχικών. Εγινε µια αποτυχηµένη προσπάθεια κατάληψης της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου οµάδα αναρχικών επιτέθηκε και στον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριµάνη, σπάζοντάς του τα γυαλιά.

Οι αναρχικοί απωθήθηκαν από υπαλλήλους της περιφέρειας και οι εργαζόµενοι εγκατέλειψαν κι αυτοί το κτίριο. Την ώρα της επίθεσης δεν υπήρχαν αστυνοµικοί για τη φρούρησή του. ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και το πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου κατέλαβαν διαδηλωτές στο Ηράκλειο. Είχε προηγηθεί απεργιακό συλλαλητήριο µε τη συµµετοχή χιλιάδων πολιτών που κατέληξε στο κέντρο της πόλης. Οµως, οµάδα διαδηλωτών εισέβαλε στο κτίριο της περιφέρειας και σχεδόν ταυτόχρονα οµάδα ανέργων επιχείρησε να διαµαρτυρηθεί στο γραφείο του κ. Κεγκέρογλου. Εκεί, όµως, είχε φθάσει και οµάδα αντιεξουσιαστών που κρέµασε πανό και κατέστρεψε φωτογραφίες και εξοπλισµό του γραφείου. Σχεδόν την ίδια ώρα χθες το µεσηµέρι διαδηλωτές προχωρούσαν στην κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαµία, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο. Διαδηλωτές στα Χανιά κατέλαβαν το πρώην νοµαρχιακό κτίριο, ενώ στις Σέρρες έγινε κατάληψη του δηµαρχείου.

Στον Βόλο προπηλάκισαν δήµαρχο και αντιδηµάρχους και κατέλαβαν για περισσότερες από τρεις ώρες το δηµαρχιακό γραφείο

Καταγγέλλουν προβοκάτσια για τα επεισόδια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΡΑΔΕΛΗΣ


ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ µε την ενεργή συµµετοχή της Αστυνοµίας καταγγέλλουν τα κόµµατα της Αριστεράς για τα εκτεταµένα επεισόδια χθες στην Πλατεία Συντάγµατος.

«Καταγγέλλουµε την παρουσία δεκάδων ασφαλιτών µε κουκούλες που συνεργαζόµενοι µε αστυνοµικές δυνάµεις επιχείρησαν ναδιαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδεςδιαδηλωτές, που για άλλη µία φορά κατέκλυσαν ειρηνικά το Σύνταγµα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Τις καταγγελίες υποστήριξε στη συνέχεια και ο Αλέξης Τσίπρας, που έκανε λόγο για στενήσυνεργασία της Αστυνοµίας µε τους κουκουλοφορους προκειµένου να στηθεί προβοκάτσια εναντίον των χιλιάδων συγκεντρωµένων.

Παράλληλα και το ΚΚΕ υποστήριξε πως «για µια ακόµα φορά επιστρατεύτηκε η προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων και των ΜΑΤ, για να ασκηθεί τροµοκρατία κατά του λαού, για να καλυφθεί η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας».

Αφορµή για τις αντιδράσεις και τις αναφορές σε προβοκατόρικες ενέργειες έδωσαν βίντεο και φωτογραφίες από την περιοχή του Παναθηναϊκού Σταδίου, στο οποίο φαίνονται αστυνοµικοί της Ασφάλειας να µεταφέρουν ξύλινα κοντάρια καιµεταλλικές ράβδους υπό το βλέµµα ένστολων συναδέλφων τους.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ της ΕΛ.ΑΣ. ήταν πως τους σωλήνες και τα κοντάρια τα µετέφερε 33χρονος υπήκοος Μπανγκλαντές, ο οποίος συνελήφθη και σύµφωνα µε αστυνοµικές πηγές παραδέχθηκε πως άγνωστα σε αυτόν άτοµα τον πλήρωσαν προκειµένου να κρύψει τα «πολεµοφόδια» στη συγκεκριµένη περιοχή.

Σύµφωνα µε τηνανακοίνωση της Αστυνοµίας, το βίντεο και η φωτογραφία αφορούν τη στιγµή κατά την οποία τα κατασχεθέντα αντικείµενα µεταφέρονται από αστυνοµικούς της Ασφάλειας στη Γενική Αστυνοµική Διεύθυνση Αττικής ως πειστήρια.

Στη συνέχεια η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δηµοσιότητα τη φωτογραφία των συγκεκριµένων αντικειµένωνστα γραφεία της Ασφάλειας.

Λίγο αργότερα µια φωτογραφία που έδειχνε αστυνοµικούς µε πολιτικά και µε καλυµµένα τα πρόσωπά τους να βρίσκονται πίσω από ένστολους συναδέλφους του, πυροδότησε νέες αντιδράσεις. Σύµφωνα µε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., η φωτογραφία τραβήχτηκε κάποια στιγµή τον χειµώνα όπως φαίνεται καιαπό τα ρούχα που φορούν οι «πρωταγωνιστές» της και δεν είχε καµία σχέση µε τα χθεσινά επεισόδια.

Ο φράχτης άντεξε στην πίεση των «Αγανακτισµένων»


ΥΨΏΘΗΚΕ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στους ελληνικούς δρόµους πριν από δέκα ηµέρες, το βράδυ που επιχειρήθηκε εισβολή µερίδας «Αγανακτισµένων» στη Βουλή οι αστυνοµικές δυνάµεις απέκλεισαν τη δίοδο προς το Κοινοβούλιο από την Ακαδηµίας στήνοντας στο ύψος του υπουργείου Εξωτερικών τον φράχτη που χθες στήθηκε στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος της οδού Ζαλοκώστα. Ο φράχτης που αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός στις προσπάθειες των διαδηλωτών να τον ρίξουν, έχει κατασκευαστεί από ελληνική εταιρεία σε γαλλικά, όµως, πρότυπα. Η κατασκευή έχει ειδικά αντιστηρίγµατα ώστε να αντέχει στις πιέσεις και αποκτήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. µετά τα επεισόδια του Δεκεµβρίου του 2008. Τότε, οι επιτελείς της Αστυνοµίας είχαν αναζητήσει τεχνικά µέσα για τη συγκράτηση αλλά και την αναχαίτιση του πλήθους σε διαδηλώσεις. Ετσι, αποκτήθηκε όχηµα που εκτοξεύει νερό µε πίεση. Ο φράχτης που στήθηκε χθες για λόγους περιορισµού του κόστους αποφασίστηκε να µη γίνει στη Γαλλία και έτσι κατασκευάστηκε από ελληνική εταιρεία. Αποτελείται από συνδεόµενα µεταξύ τους τµήµατα, που µπορούν να δηµιουργήσουν τείχος µήκους 50 µέτρων.

Με ελικόπτερα πήγαν οι βουλευτές της Καταλωνίας


ΠΕΡΙΠΟΥ 2.000 ΔΊΑΔΗΛΏΤΕΣ, οργισµένοι για τις σχεδιαζόµενες περικοπές στις δηµοσιονοµικές δαπάνες για την παιδεία και την υγεία, συγκρούστηκαν χθες µε την αστυνοµία έξω από το περιφερειακό Κοινοβούλιο της Καταλωνίας, στη Βαρκελώνη. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 36 τραυµατίες, ανάµεσα στους οποίους 12 αστυνοµικοί. Μερικοί πολιτικοί κατάφεραν να φτάσουν στο Κοινοβούλιο χρησιµοποιώντας ελικόπτερα της αστυνοµίας. Οι συµπλοκές ξέσπασαν όταν η αστυνοµία απώθησε τους διαδηλωτές ώστε να µπορέσουν να µπουν στο Κοινοβούλιο άλλοι βουλευτές που έφθαναν πεζή. «Πιστεύω ότι είναι σηµαντικό να βρισκόµαστε εδώ για να διαδηλώσουµε εναντίον των περικοπών των δαπανών, διότι το να κόβεις κοινωνικές δαπάνες µε δικαιολογία την κρίση είναι µια µεγάλη φάρσα», δήλωσε µία από τους διαδηλωτές, η Μαριέλα Πίτα.

Οι διαδηλωτές αποδοκίµασαν τους βουλευτές φωνάζοντάς τους «δεν µας αντιπροσωπεύει κανένας». Εριξαν σπρέι στα ρούχα τους, τους πέταξαν φλούδες από µπανάνες και έσπρωξαν µερικούς απ’ αυτούς. Ο περιφερειακός πρωθυπουργός της Καταλωνίας Αρτούρ Μας ήταν µεταξύ των 25 βουλευτών που έφτασαν µε ελικόπτερο. Περίπου 400 αστυνοµικοί είχαν γεµίσει το πάρκο Σιουταντέλα, στο κέντρο της Βαρκελώνης, για να εξασφαλίσουν ότι οι διαδηλωτές δεν θα έµπαιναν σκαρφαλώνοντας στα κιγκλιδώµατα. Απ’ έξω, κλούβες της αστυνοµίας είχαν αποκλείσει την κεντρική είσοδο του πάρκου.