Η ζωή του είναι µία πλάκα! Ποτέ δεν σταµάτησε να αστειεύεται, να πειράζει και να πετάει πετυχηµένες ατάκες την κατάλληλη στιγµή.

Ο Νίκος Βαµβακούλας, ο «Τραµπάκουλας», ο «Τιραµόλας» των ελληνικών γηπέδων.
Αγαπήθηκε πολύ από φίλους του Ολυµπιακού και του Παναθηναϊκού και όπως λέει οίδιος, εκείνο που µετράει τώρα είναι ο σεβασµός του κόσµου προς το πρόσωπό του.

Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής στην ταβέρνα που διατηρεί εδώ και έξι χρόνιαστην Αργυρούπολη έχειµία µεγάλη φωτογραφία µετα ερυθρόλευκα, µία µε τα πράσινακαι µία µε τα γαλανόλευκα.

«Θα ήµουν αχάριστος αν έλεγα ότι δεν πέρασα καλά στον Παναθηναϊκό», είπε στην «ΟΜΑ∆Α» ο Βαµβακούλας και πρόσθεσε: «Στην καρδιά µου όµως είναι ο Ολυµπιακόςκαι ο Πειραιάς. Εκεί ανδρώθηκα ως ποδοσφαιριστή ς. Στοναείµνηστο Μιλτιάδη Μαρινάκη οφείλω την καριέραµου. Ο Μαρινάκης µού βάφτισε τον γιο και του έδωσα το όνοµά του, Μιλτιάδης. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης µάς πάντρεψεµε τη δεύτερη σύζυγό µου. Τη δηµοσιογράφο Εύα Παραδείση. Το κοριτσάκι το βάφτισεο πρόεδρος του Ολυµπιακού και πήρε το όνοµά του. Η Ευαγγελία είναι 31 µηνών».

Ο Βαµβακούλας βρίσκεται στο τµήµα σκάουτινγκ του Ολυµπιακού και φροντίζει να τρώει φρέσκο ψάρι! Θέλει να βλέπει καλά τα ταλέντα στον χώρο του ποδοσφαίρου και να κάνει τις εισηγήσεις του στη διοίκηση της πειραϊκής εταιρείας. Ακούει για τα 10 εκατ. ευρώ που κόστισε στον Ολυµπιακό ο Ντιόγκο και τον πιάνει κρύος ιδρώτας: «Ρε φίλε, ταλεφτά είναι πολλά. Τι να πούµε τώρα. Φαίνεται αυτός που ανακάλυψε τον Βραζιλιάνο είχε παραφάει φρέσκο ψάρι».

Από την πρώτη στιγµή που επικοινωνήσαµε µε τον Νίκο Βαµβακούλα για τη συνέντευξη άρχισε η πλάκα: «Θέλω χρόνο για να ετοιµαστώ. Οπότε καλό θα είναι να µην κλείσουµε τη συνάντηση τελευταία στιγµή. Επιβάλλεται να ξυριστώ, να περιποιηθώ το µαλλί, να κάνω και χαµάµ», είπεο χιουµορίστας Βαµβακούλας.

– Νίκο, να έχεις µαζί σου παιδικές φωτογραφίες καιόταν ήσουν ποδοσφαιριστής.

«Παιδικέςδεν έχω,γιατί µεγάλωσα απότοµα. Ωςποδοσφαιριστής θα σου φέρω, αλλά µε έναν όρο. Θα µουτις επιστρέψεις. Τις φυλάω σαν κόρη οφθαλµού».

Η συνάντηση έγινε νωρίς το απόγευµα στην ταβέρνα για να υπάρχει ησυχία. Οταν φθάσαµε µε τον φωτορεπόρτερ στην Αργυρούπολη, στο κρασοφαγάδικο που η ονοµασία του παραπέµπει στην Ανατολή – «Καζίµι» (καλήτύχη) – ο Βαµβακούλας είχε έτοιµη τηθέση πάρκινγκ!Μας αντιλήφθηκε από µακριά και αφού έκανε τον παρκαδόροστον δρόµο, ρυθµίζοντας την κίνηση, µας υποδέχτηκε σαν καλός οικοδεσπότης.

Εκανε αρκετήζέστη και αµέσως έφερε ένα µπουκάλι παγωµένο εµφιαλωµένο νερό.

«Θα πιείτε;», ρώτησε.

«Ευχαριστούµε,βάλελίγο νερό», του είπαµε. Αµέσως ο Νίκος έβαλε στα ποτήρια νερό περίπου ένα δάχτυλο! Η ατάκα του: «Τόσο είπατε».

Με γέλια ξεκίνησε η συνέντευξη. Ο Βαµβακούλας άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του: «Ο πατέρας µουέχει το ίδιοόνοµαµε εµένα.Ηταν χωροφύλακας. Είναι εν ζωή, σε ηλικία 87 ετών. Φαίνεται σαν 70άρης.Τη µητέραµου την έλεγαν Αγγελική. ∆εν ζει. Εχω έναν αδελφό, τον Θανάση. Ηταν τραγουδιστής. ∆ύσκολα παιδικάχρόνια. Εγώ είχα πάει στον παππού και τη γιαγιά µου στη Ζαχάρω Ηλείας, στο ∆ηµοτικό, για πέντε χρόνια. Ο παππούς µου είχε φούρνο. Τα καλοκαίρια πήγαινα στην άλλη γιαγιά µου, τηΣταµατίνα, στο Λαύριο. Εκεί στην οµάδα έκανα το πρώτα ποδοσφαιρικά µου βήµατα».

ΑΓΑΠΗ

«Θα ήµουν αχάριστος αν έλεγα ότι δεν πέρασα καλά στον Παναθηναϊκό.

Στην καρδιά µου όµως είναι ο Ολυµπιακός και ο Πειραιάς.

Εκεί ανδρώθηκα ως ποδοσφαιριστής»

ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ


Ο ΝΙΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΛΑΣ µε τον Τάσο Μητρόπουλο, όταν ήταν συµπαίκτες στον Ολυµπιακό για τέσσερις σεζόν (1981-’85). Ο πρόεδρος της πειραϊκής ΠΑΕ Βαγγέλης Μαρινάκης, τούς έφερε ξανά κοντά στους Ερυθρόλευκους ύστερα από 25χρόνια σε διαφορετικά πόστα.

ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ


Ο ΝΙΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΛΑΣ ανάµεσα στους Κώστα Αντωνίου και ∆ηµήτρη Σαραβάκο σε αποστολή του Παναθηναϊκού. ∆ενµετάνιωσε που πήρε µεταγραφή στους Πράσινους, όµως µέσα στην καρδιά του είναι ο Ολυµπιακός . Και στις δύο οµάδες δεν σταµάτησε τις πλάκες!

Εβαζα τα ρούχα των συµπαικτών στο ψυγείο…


ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙΣ κάνει αµέτρητες πλάκες στα γήπεδα, αναρωτιόµαστε ποιες ήταν οι µεγαλύτερες;

Στον Ολυµπιακό µαζί µε τους Αναστόπουλο, Γαλάκο βάζαµε γράσο στα παπούτσια των συµπαικτών µας, όχι µόνο στις προπονήσεις, αλλά και σε παιχνίδια. Μεγάλη πλάκα έκανα στον µασέρ σε επίσηµους αγώνες. Χωρίς να µε καταλαβαίνει, άνοιγα το κούµπωµα από το βαλιτσάκι του. Οταν λοιπόν έτρεχε στον αγωνιστικό χώρο για τις πρώτες βοήθειες, γέµιζε το τερέν µε τα διάφορα υλικά. Στον Παναθηναϊκό θυµάµαι τον γιαουρτοπόλεµο. Είχε πολλά γιαούρτια στην Παιανία. Θυµάµαι τον χειµώνα έπαιρνα γιαούρτια και πασάλειβα τα τζάµια. Φώναζα στους συµπαίκτες µου ότι χιόνισε. Αξέχαστα µου έχουν µείνει τα µπουγελώµατα και τα ρούχα των συµπαικτών µου που τα έβαζα στο ψυγείο.

Οταν έπιασες την µπάλα µε το χέρι στο ντέρµπι Παναθηναϊκού – Ολυµπιακού και ο διαιτητής σφύριξε πέναλτι εις βάρος της οµάδας σου, τι ήταν; Πλάκα;

Αγωνιζόµουν στον Παναθηναϊκό. Γίνεται µία σέντρα και µε τραβάει από τη φανέλα ο Μουστακίδης. Ακούγεται ένα σφύριγµα και ασυναίσθητα έπιασα την µπάλα και την έστησα για να εκτελέσω φάουλ. Οµως ο διαιτητής Φασόλης την έστησε στη βούλα.

Εδωσε εις βάρος µας πέναλτι.

Το σφύριγµα ήταν από την εξέδρα του ΟΑΚΑ. Ευτυχώς ο Παναθηναϊκός ήταν ο νικητής.

Στην αρχή έπαιζα σέντερ φορ και µετά το γκολ, λίµπερο


«Το ΞΕΡΕις ότιξεκίνησα στη θέση του σέντερ φορ στη Λαυρεωτική; Οταν σηµειώναµε γκολ γύριζα στην άµυνα λίµπερο για να κρατήσουµε το σκορ», µας είπε ο Βαµβακούλας.

Από τηΛαυρεωτικήστον Ολυµπιακό;

Στη Λαυρεωτική προπονητής µου ήταν ο ΘανάσηςΜαχούτης. Ηταν και εργολάβος. Εφτιαχνε τη βίλα τούΜιλτιάδη Μαρινάκη στο Σούνιο. Ο Μαχούτης έκανε πλύσηεγκεφάλου στον γενικό αρχηγό τουΟλυµπιακού για να µε τσεκάρει σε ένα παιχνίδι. Πράγµατι ο Μαρινάκης ήρθε στον αγώνα Λαυρεωτική – Πράσινα Πουλιά. Το σκορ έληξε 7-1 και εγώ τα ξεπουπούλιασα. Σηµείωσα πέντε ή έξι γκολ. Πρώταόµως υπέγραψα συµβόλαιο στην ΑΕΚ και µετά στον Ολυµπιακό.

Πώς έγινε αυτό; Είχα υπογράψει συµβόλαιο στην ΑΕΚ το 1977. Πρόεδρος ήταν ο Λουκάς Μπάρλος. Μετάµε φώναξε ο Μιλτιάδης Μαρινάκης στον Ολυµπιακό. Πρόεδρος ήταν ο Σταύρος Νταϊφάς. Πρώτα υπέγραψασυµβόλαιο και µετά είπα στον Μαρινάκη τι είχα κάνει στην ΑΕΚ. Τελικά ο Νταϊφάς µε τονΜπάρλο βρήκαν µία λύση. Ο Βιέρα πήγε στην Ενωση και µέτρησε το συµβόλαιο που είχα υπογράψει στον Ολυµπιακό.

Πώς πήγεςστον Παναθηναϊκό;

Ο Νταϊφάς ήταν κύριος και µεγάλος πρόεδρος. Μου πρότεινε 13.500.000 δρχ. Στηντσέπη µου θα έµπαιναν καθαρά 4 εκατ. δρχ. Θα εξοφλούσα το δάνειο για το σπίτι µου στο Παλαιό Φάληρο. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης µε ήθελε πακέτο µε τον «τσαλακωµένο» (Νίκος Σαργκάνης). Εγώ πήρα καθαρά 18 εκατ. δρχ. και ο Ολυµπιακός 36 εκατ. δρχ.

Ο Χάρρυ Κλυνν µε «βάφτισε» Τραµπάκουλα


Ο 54ΧΡΟΝΟΣ Νίκος Βαµβακούλας βλέπει την κρίση στην πατρίδα µας και κουνάει το κεφάλι του:

«Να βγουν ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι βουλευτές και να πουν την αλήθεια στον κόσµο. Η υποµονή εξαντλήθηκε. Είναι η χειρότερη κατάσταση που επικρατεί µεταπολεµικά στην Ελλάδα. Το κίνηµα των “Αγανακτισµένων” είναι έξω στην Πλατεία Συντάγµατος. Φοβάµαι ότι θα µπει µέσα στη Βουλή. Ο Θεός µε αξίωσε και έπαιξα συµπαίκτης ή αντίπαλος µε τα ιερά τέρατα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εκανα φίλους όχι µόνο στον Ολυµπιακό και στον Παναθηναϊκό, αλλά απ’ όλες τις οµάδες».

Ο Ολυµπιακός του Μαρινάκη θα µπορέσει να κατακτήσει πολλούς τίτλους και να διακριθεί στην Ευρώπη;

Ηταν λαχείο για τον Ολυµπιακό που ανέλαβε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. ∆εν το λέω επειδή είναι κουµπάρος µου. Είναι πεισµατάρης και ό,τι θέλει το πετυχαίνει. Σύντοµα θα δείτε πού θα φθάσει η οµάδα. Θέλω να πω ότι και ο Κόκκαλης ήταν µεγάλος πρόεδρος. Ο Ολυµπιακός ήταν υπό διάλυση και έγινε η πρώτη οµάδα µε τους τίτλους στην Ελλάδα.

Πώς έγινες «Τραµπάκουλας» και «Τιραµόλας»;

Ο Χάρρυ Κλυνν µε βάφτισε «Τραµπάκουλα», γιατί σε ένα µατς Πανιωνίου – Ολυµπιακού είχα κλαδέψει ουκ ολίγες φορές τον Αναστόπουλο. Το παρατσούκλι «Τιραµόλας» µού το έβγαλαν στη Λαυρεωτική γιατί, παιδί, φορούσα 42, 43 νούµερο ποδοσφαιρικών παπουτσιών, όχι επειδή µου άρεσαν αλλά γιατί δεν υπήρχαν άλλα στο νούµερό µου.