Στα χέρια των εταίρων και του ΔΝΤ θα βρίσκεται για τα επόµενα πέντε χρόνια η οικονοµική πολιτική της Ελλάδας, καθώς το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα αποτελεί µονάχα την αρχή για τη σύναψη της συµφωνίας παροχής επιπρόσθετης βοήθειας προς την Αθήνα, ώστε να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Οπως ανέφεραν καλά πληροφορηµένες πηγές στις Βρυξέλλες, µεαφορµή τις χθεσινέςανακοινώσεις της Κοµισιόν για τις συστάσεις προς τα 27 κράτη – µέλη επί των Μεσοπρόθεσµων Προγραµµάτων τους, η υιοθέτηση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος, µε τους όρους που συµφωνήθηκανµε την τρόικα, από το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι το πρώτο βήµα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η σύναψη νέας δανειακής σύµβασης, που κατά πάσα πιθανότητα θα εκτείνεται έως το καλοκαίρι του 2015, και θα προσδιορίζει επακριβώς όχι µόνον τους όρους τηςβοήθειας (δόσεις, επιτόκια κ.λπ.), αλλά και τις υποχρεώσεις της ελληνικήςκυβέρνησης ανά τρίµηνο. Γιαπαράδειγµα, το Μεσοπρόθεσµο µπορεί να αναφέρεται γενικά στη συρρίκνωση του δηµοσίου τοµέα – το νέο Μνηµόνιο όµως θα προσδιορίζει πότε ακριβώς και σε ποιους τοµείς θα γίνει η µείωση προσωπικού, όπως και τον ακριβή αριθµό των εργαζοµένων που θα απολυθούν. Αντιστοίχως, το Μεσοπρόθεσµο θα αναφέρει τις εταιρείες και τα περιουσιακά στοιχεία που οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση, αλλά το νέο Μνηµόνιο θα προσδιορίζει πότε ακριβώς και µε ποιο προσδοκώµενο τίµηµα θα ιδιωτικοποιηθεί η κάθε εταιρεία.

Η νέα δανειακήσύµβαση – το νέο ελληνικό Μνηµόνιο – είναι από τα µεγαλύτερα που έχουν υπογραφεί στη διεθνή Ιστορία κι οι συντάκτες του φιλοδοξούννα αντιµετωπίσει τόσο το ζήτηµα του δηµοσίου χρέους όσο και της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονοµίας. Για αυτό – όπως επισηµαίνουν και οι κοινοτικοί – κρίθηκε απαραίτητη η µερική «παράδοση» εξουσιών στους ελεγκτές, όπως η οργάνωσητου κράτουςκαι των φοροεισπρακτικών µηχανισµών.

Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι «τα πάντα είναι έτοιµα». Κι εξηγούν πως και το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα έχει συµφωνηθεί µε την Αθήνα και το νέο Μνηµόνιο είναι σχεδόν έτοιµο στην κάθε του λεπτοµέρεια, ενώ παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες ώστε το νέο πακέτοβοήθειας να συνοδευτεί από µια διαδικασία τύπου Βιέννης – δηλαδή, οι έχοντες οµόλογα της Ελλάδας να δεχθούν οικειοθελώς να τα αντικαταστήσουν µε νέα άµα τη λήξητους. Μάλιστα έχουν καµφθεί και οι αρχικές αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί ο κ. Τρισέ.

Οι ιδιόρρυθµες συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα δεν επέτρεψαν στην Κοµισιόν να προβεί σε συστάσεις για το ΜακροπρόθεσµοΠρόγραµµά της – δεδοµένου ότι αυτό δεν έχει υποβληθεί επισήµως – ενώ ούτε για τις πολιτικές του 2011-2012 µπόρεσε η Επιτροπή να πάρει θέση, καθώς και τα πρόσθεταµέτρα δεν έχουν κοινοποιηθεί επίσηµα.

Απαραίτητη κρίνεται η µερική «παράδοση» κάποιων εξουσιών στους ελεγκτές

Οι… απειλές κατά Γιούνκερ

Προσπάθεια να µειώσουν τη σηµασία του τηλεγραφήµατος που µετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο από το Στρασβούργο – σύµφωνα µε το οποίο ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι δέχεται και απειλητικές επιστολές από Ελληνες – κατέβαλαν χθες στελέχη της Κοµισιόν. Οπως εξηγούσαν, ο κ. Γιούνκερ σε µια εξαιρετικά κοπιαστική συζήτηση για την Ελλάδα ανέφερε ότι δέχεται πλήθος επιστολών από έλληνες πολίτες, µερικές από τις οποίες είναι και απειλητικές. Οµως, προσέθεταν, ουδείς έδωσε ιδιαίτερη σηµασία καθώς εξελήφθη ότι το «απειλητικές» µάλλον σήµαινε «υβριστικές» – κάτι σύνηθες για όλους τους πολιτικούς.

∆εν είναι άλλωστε τυχαίο πως και ο κ. Γιούνκερ δεν θέλησε να δώσει καµιά συνέχεια χθες στο θέµα, όταν ρωτήθηκε από το ίδιο πρακτορείο

Πώς θα χρηµατοδοτηθεί το νέο δάνειο

Εχει αρχίσει να παίρνει µορφή το σχέδιο για τη χορήγηση νέων δανείων 80-100 δισ.

ευρώ στην Ελλάδα, το οποίο θα είναι έτοιµο τις επόµενες δύο εβδοµάδες, όπως υποστηρίζουν ευρωπαϊκές πηγές στο Ρόιτερ. Εάν εγκριθεί τελικά το σχέδιο αυτό από την Ε.Ε. και το ∆ΝΤ, θα περιλαµβάνει αύξηση εσόδων για την ελληνική κυβέρνηση από τρεις πηγές: από ιδιωτικοποιήσεις, από επαναγορά ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές και από τη χορήγηση νέας ρευστότητας µέσω του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύµφωνα µε τις πηγές του Ρόιτερ, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι µπορούν να συγκεντρωθούν 25-30 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις και 30 δισ. ευρώ από επαναγορές χρεών από τους ιδιώτες πιστωτές. Τα υπόλοιπα 30-40 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα αναµένεται να προέλθουν από τη χορήγηση νέου δανείου από την Ε.Ε.

και το ∆ΝΤ. Πλέον η Ελλάδα εκτιµάται ότι θα µπορέσει να επιστρέψει στις αγορές προς το τέλος του 2014 ή τις αρχές του 2015.