Οργή στον πολιτικό κόσµο αλλά καιαιχµές τουαντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου που καταλόγισε ευθύνες στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή και στην Αστυνοµία προκάλεσε η άγρια πολιορκία της Βουλής προχθές το βράδυ από µερίδα διαδηλωτών.

Στις επαναλαµβανόµενες διαδηλώσεις των «Αγανακτισµένων»αναφέρθηκε χθες και ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, µιλώντας σε εκδήλωση της Τραπέζης της Ελλάδος στο Μέγαρο Μουσικής για την κλιµατική αλλαγή, σχολίασε: «Οσοι διαδηλώνουν όχι µόνοστην Ελλάδα, αλλά σε τόσες πλατείες ανά τον κόσµο, απευθύνονται σε εθνικά συστήµατα δηµοκρατίας, τα οποία σήµερα είναι αδύναµα, πολύ πιο αδύναµα από ό,τι παλιά. Πέραδηλαδή από τις ενδογενείς τους ατέλειες, που πρέπει και αυτές νααλλάξουν για να αντιµετωπιστούν, αιχµαλωτίζονται από παγκόσµιες εξουσίες και από τις αδυναµίες ενόςπαγκόσµιου ή περιφερειακού συστήµατος».

ΕΝΤΑΣΗ. Σκηνικό έντασης επιχείρησε να στήσει και χθες το βράδυ έξω από τη Βουλή µικρή οµάδα διαδηλωτών. Ωστόσο, αποµονώθηκαν από τον κύριο όγκο των «Αγανακτισµένων» που παρέµεναν στην Πλατεία Συντάγµατος έως αργά τη νύχτα. Μία µέρα µετάτην πολιορκία της Βουλής και τον εγκλωβισµό των βουλευτών, η Αστυνοµία απέκλεισε από νωρίς το τµήµα της Β. Σοφίας από τη Ζαλοκώστα έως την είσοδο του Κοινοβουλίου, στο ύψος της Ακαδηµίας. Γύρω στις εννιάµισι το βράδυ, οµάδα περίπου 200 διαδηλωτών κινήθηκε προς τη Βουλή, που ωστόσο είχε κλείσει. Οταν βρέθηκαν αντιµέτωποι µε τις παρατεταγµένες διµοιρίες των ΜΑΤ, αρχικά ζητούσαν επίµονα να τους επιτραπεί η διέλευση καιστη συνέχεια προκαλούσανφραστικά τους αστυνοµικούς: «Σας έχουν κάνει ροµποτάκια, δεν έχετε εσείς γονείς που τους έκοψαν τη σύνταξη;» ή «∆εν σκέφτεστε εσείς, δεν αγανακτείτε ως πολίτες;» ήταν οι πιο ήπιες εκφράσεις, αλλά οι αστυνοµικοί δεν απαντούσαν. Την αντίθεση του κύριου όγκου των διαδηλωτών στην προσπάθεια να προκληθεί ένταση εξέφρασε ένας από τους «Αγανακτισµένους», ο οποίος φώναξε «δεν θέλουµε επεισόδια, σταµατήστε».

Χθες πάντως, όγδοη κατά σειρά ηµέρα των συγκεντρώσεων στο Σύνταγµα βρέθηκαν λιγότεροι διαδηλωτές, αν και διαµαρτυρήθηκαν µε την ίδια ένταση και πάθος των προηγούµενων ηµερών. Το σύνθηµα «κλέφτες – κλέφτες» κυριάρχησε µαζί µε τις µούντζες. Και χθες, το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν κυρίως νέοι άνθρωποι, αλλά και ολόκληρες οικογένειες. Στη Θεσσαλονίκη, οι «Αγανακτισµένοι» άρχισαν να επεκτείνουν τη δράση τους και εκτός της πλατείας του Λευκού Πύργου. ∆εκάδες διαδηλωτές πραγµατοποίησαν ποδηλατοδροµία σε περιοχές της Θεσσαλονίκης στην προσπάθειά τους να ενηµερώσουν τους Θεσσαλονικείς και να τους παροτρύνουν να κατέβουν και αυτοί στον Λευκό Πύργο.

Στα ποδήλαταείχαν τοποθετηθεί καρτελάκια µε την ένδειξη: «Αγανακτισµένοι Ποδηλάτες» µαζί µε αντικυβερνητικά συνθήµατα και λίγο πριν από τις 7 το βράδυ αναχώρησαν από τον Λευκό Πύργο, διασχίζοντας περιοχές του πολεοδοµικού συγκροτήµατος, όπου συγκεντρώνονται νεαρά κυρίως άτοµα σκορπίζοντας φέιγ βολάν.

Περίπου διακόσιοι διαδηλωτές δοκίµασαν και χθες να σπάσουν τον αστυνοµικό κλοιό