Σκληρά ανταλλάγµατα,που ωστόσο δεν θα θίγουν τα κυριαρχικά δικαιώµατα της Ελλάδας, όπως διατείνονται οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» σε χθεσινό τους δηµοσίευµα, θα ζητήσει το Eurogroup από την ελληνική κυβέρνηση, προκειµένου να εξετάσει το ενδεχόµενο πρόσθετης οικονοµικής βοήθειας, µε τη µορφή δανείων ή εγγυήσεων για την περίοδο µετά το πρώτο τρίµηνο του 2012. Αυτό ανέφεραν χθες καλά πληροφορηµένες πηγές στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως οι διαπραγµατεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και παίρνουν µέρος υψηλόβαθµα στελέχη της κυβέρνησης και της Ενωσης.

Η πρόσθετη βοήθεια για την Ελλάδα θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να εκταµιευθεί η 5η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει συνάψει η Ελλάδαµε το ∆ΝΤ και την Ενωση, καθώς το Ταµείο δεν µπορεί να δώσει τα χρήµατα που του αναλογούν εάν δεν υπάρχει εγγύηση εκπλήρωσης δανειακών υποχρεώσεων – και πολλές κοινοτικές χώρες θεωρούν ότι πρέπει να ισχύει το ίδιο και για την ευρωζώνη. Ωστόσο, η πρόσθετη βοήθεια – όπως εξηγούν οι κοινοτικοί – σηµαίνει και πρόσθετους όρους πέραν της υλοποίησης των υπεσχηµένων µε το Μνηµόνιο.

Οπως ανακοίνωσαν χθες εκπρόσωποι της γερµανικής κυβέρνησης και του γερµανικού υπουργείου Οικονοµικών, στα τέλη της εβδοµάδας αναµένεται να δοθεί στη δηµοσιότητα η έκθεση της τρόικας. Κατά πληροφορίες, η δηµοσιοποίηση έχει προγραµµατιστεί για την Παρασκευή το απόγευµα, όταν θα έχουν κλείσει οι ευρωπαϊκές αγορές – καθώς θα προβλέπει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιµο, αλλά και θα διαπιστώνει τις ολιγωρίες στην εφαρµογή του προγράµµατος δηµοσιονοµικής προσαρµογής και διαρθρωτικών αλλαγών. Την ίδια µέρα – την Παρασκευή – αναµένεται να ανακοινωθεί κι η έκτακτη σύγκληση του Eurogroup για την Κυριακή 5 Ιουνίου και τη ∆ευτέρα 6 Ιουνίου στο Λουξεµβούργο, προκειµένου να συζητηθεί «η αδυναµία της Ελλάδας να αποκτήσειπρόσβαση στις αγορές» – αδυναµία που πλέον διαπιστώνεται και για την Ιρλανδία. Επειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις µεταξύ των κοινοτικών οργάνων και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης – όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν παίξει το Βερολίνο, η Φραν

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή το απόγευµα ώστε να έχουν κλείσει οι αγορές

κφούρτη και οι Βρυξέλλες – έχουν πλέον ουσιαστικά αποκλειστεί (σ.σ. για το άµεσο µέλλον τουλάχιστον) τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επιµήκυνσης του χρόνου αποπληρωµής του, εθελοντικής αντικατάστασης των ελληνικών οµολόγων µε νέα που θα εκδοθούν κ.λπ. Ως εκ τούτου, δεν µένει καµιά άλλη λύση για την ευρωζώνη – πλην της ολικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, που δεν συµφέρει κανέναν τούτη την ώρα – από τη χορήγηση επιπλέον βοήθειας στην ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, δεδοµένων των αντιδράσεων σε τρεις τουλάχιστον χώρες – τη Γερµανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία – το «παζάρι» αναµένεται να συνεχιστεί για καιρό κι είναι αµφίβολο εάν θα έχει ολοκληρωθεί µέχρι την ηµεροµηνία της εκταµίευσης της 5ης δόσης στις 29 Ιουνίου.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ. Το Βερολίνο, σύµφωνα µε πληροφορίες, απαιτεί τη δέσµευση της ελληνικής κυβέρνησης για ταχείες ιδιωτικοποιήσεις µέσω ενός οργανισµού αντίστοιχου µε αυτόν που δηµιουργήθηκε για την ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ανατολικής Γερµανίας µετά την ενοποίηση. Επίσης, ζητά το µεγαλύτερο τµήµα των εσόδων από αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις να διοχετευθεί στη µείωση του δηµόσιου χρέους, ενώ ο Γιούργκεν Σταρκ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – και Γερµανός – πιέζει για ιδιωτικοποιήσεις άνω των 50 δισ. έως το 2015.

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς»υποστήριξαν ότι οι Ευρωπαίοι θα αναλάβουν οι ίδιοι το έργο της ιδιωτικοποίησης και της συλλογής των εσόδων – στις Βρυξέλλες όµως διαψεύδουν κατηγορηµατικά κάτι τέτοιο,λέγοντας ότι σε αυτό θα αντιδράσουνκι άλλες χώρες -µέλη, καθώς αντιβαίνει στην ίδιατη Συνθήκη. Κοινοτικοί αξιωµατούχοι πάντως, περιλαµβανοµένου του επιτρόπουΟλι Ρεν, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόµενο «συµβουλευτικής τεχνογνωσίας» από µέρους της Κοµισιόν ή και µεµονωµένων κρατών (σ.σ. προφανώς της Γερµανίας).

Φωτιά το νέο πακέτο µέτρων


Με βάση τα όσα δήλωσε ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του στο «Σπίγκελ» – αλλά και τα όσα αναφέρουν οι αρµόδιοι κοινοτικοί στις Βρυξέλλες– το νέο πακέτο που θα απαιτηθεί από τηνΕλλάδα, ώστε να δοθεί η πρόσθετη βοήθεια και να γίνει και η εκταµίευση της επόµενης δόσης, θα περιλαµβάνει: διαδικασία εξπρές για τιςιδιωτικοποιήσεις και διεύρυνση των προς πώληση περιουσιακώνστοιχείων κι εταιρειών, επιπλέον µέτρα στον τοµέα των εσόδων (φόρους) και της περικοπής τωνδαπανών (κατ’ αρχήν µε νέα µείωση µισθών και απολύσεις στο ∆ηµόσιο ώστε να περιοριστεί ο ογκώδης δηµόσιοςτοµέας), νέο ασφαλιστικό που θα προβλέπει περαιτέρω αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και σε βραχύτερο χρονικό ορίζοντα, αλλά και οριζόντια µείωση των συντάξεων.

ο κ. Ρεν χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ δύσκολη», όµως στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η κατάσταση δεν είναι δύσκολη µονάχα γιατην Ελλάδα, αλλά και για το µέλλον της ευρωζώνης, καθώς όλες οι έως τώρα λύσεις δεν έχουν καταφέρει να οδηγήσουν στο ξεπέρασµα της κρίσης.

«Βγάζουν την Ελλάδα σε δηµοπρασία»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ


Ο ΠΥΡΕΤΟΣ διαβουλεύσεων για την εξεύρεση λύσης στην ελληνική κρίση βρέθηκε ξανά χθες στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου. Ο γερµανικός Τύπος φιλοξένησε συνεντεύξεις του επιτρόπου Οικονοµικών και Νοµισµατικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ολι Ρεν, ο οποίος πίεσε για µία ακόµη φορά ώστε να επιτευχθεί πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα, είπε ότι µια αναδιάρθρωση δεν είναι στην ατζέντα, ενώ απέκλεισε οποιαδήποτε σκέψη για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Η συνεχιζόµενη ανησυχία για την ελληνική οικονοµία βύθισε χθες σε νέα χαµηλά 14 ετών το Χρηµατιστήριο Αθηνών, καθώς ο Γενικός ∆είκτης υποχώρησε 1,95% και διαµορφώθηκε στις 1.240,25 µονάδες.

«Σκληροί όροι σωτηρίας για την Ελλάδα» έγραψαν στο χθεσινό πρωτοσέλιδό τους οι «Financial Times», που έκαναν λόγο για ντιλ για «χωρίς προηγούµενο παρέµβαση στην ελληνική οικονοµία». Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφηµερίδα, το µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ΕΚΤ Λορέντσο Μπίνι Σµάγκι είπε ότι δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε µορφή ελεγχόµενης αναδιάρθρωσης στην περίπτωση της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας «παραµύθια» τα σενάρια αυτά.

Σε άλλες δηλώσεις του στη γερµανική εφηµερίδα «Die Welt», ο Ρεν χαρακτήρισε τον Ιούνιο κρίσιµο µήνα για το ελληνικό ζήτηµα επειδή πρέπει να προχωρήσουν τα µέτρα, οι ιδιωτικοποιήσεις και να υπάρξει συναίνεση. «Πρέπει όλα τα κόµµατα να τηρήσουν εποικοδοµητική στάση στηρίζοντας το πρόγραµµα της Ε.Ε. και του ∆ΝΤ», είπε.

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι πανάκεια για την Ελλάδα και χρειάζεται ένα ευρύτερο πλαίσιο αντιµετώπισης της ελληνικής κρίσης για να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως έγραψαν στο κύριο άρθρο τους µε τίτλο «Βγάζοντας την Ελλάδα σε δηµοπρασία» οι «Financial Times». Ακόµη και εάν προχωρήσει το σχέδιο αυτό, σύµφωνα µε τη βρετανική εφηµερίδα, το δηµόσιο χρέος της Ελλάδας θα µειωθεί µόνο σταδιακά, αφού έχει αυξηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (-150% του ΑΕΠ). Οπως γράφει η βρετανική εφηµερίδα, το µήνυµα ∆αµανάκη για έξοδο από το ευρώ δεν αφήνει περιθώρια αµφιβολίας για τους κινδύνους που απειλούν τη Νοµισµατική Ενωση.

«Το φλέγον ζήτηµα είναι πώς θα χρηµατοδοτηθεί η Ελλάδα τα επόµενα δύο χρόνια και εάν θα κάνει αναδιάρθρωση. Καµία ιδιωτικοποίηση δεν σβήνει τα ερωτήµατα αυτά», καταλήγουν οι «Financial Times».

Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ δεν θα ζητήσει – όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία σήµερα – και δεύτερο δάνειο από την Ε.Ε. και το ∆ΝΤ, παρά τις αντίθετες δηλώσεις που πραγµατοποίησε προχθές µέλος της ιρλανδικής κυβέρνησης. Οπως είπε χθες ο υπουργός Οικονοµικών Μάικλ Νούναν, το ∆ουβλίνο θα προσπαθήσει να επανέλθει στις αγορές στα τέλη του 2012, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας από αυτές. Επίσης είπε πως δεν εκτιµά ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρήµατα από τα 85 δισ. ευρώ της βοήθειας που έχει συµφωνήσει να λάβει η χώρα από την τρόικα. Οι νέες δηλώσεις από τον ιρλανδό υπουργό Οικονοµικών πραγµατοποιούνται καθώς υπάρχουν φόβοι ότι κερδοσκόποι καιροφυλακτούν ναεκµεταλλευτούν προσδοκίες που έχουν αρχίσει να δηµιουργούνται για τη χορήγηση και δεύτερου δανείου βοήθειας. Το κόστος δανεισµού της Ιρλανδίας (spreads) παραµένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ διαµορφώνονται και οι αποδόσεις των κρατικών οµολόγων της χώρας.

Ευρωπαϊκό ταµείο για το χρέος

την ίδρυση ευρωπαϊκού ταµείου, το οποίο θα µπορούσε να εξαγοράσει µέρος του χρέους της Ελλάδας, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πρότεινε ο Γιόσκα Φίσερ, σηµαίνον στέλεχος των γερµανών οικολόγων σε διάλεξή του για τις ρωσογερµανικές σχέσεις στο Γερµανικό ιστορικό ινστιτούτο της μόσχας

24ωρη απεργία στις 21 Ιουνίου

Σε 24ωρη πανεργατική στις 21 ιουνίου – ηµέρα πανευρωπαϊκής δράσης των εργατικών συνδικάτων – σχεδιάζουν να προχωρήσουν ΓΣΕΕ και α∆Ε∆υ, ενώ το ερχόµενο Σάββατο θα οργανώσουν συλλαλητήριο στην οµόνοια στις 11 π.µ.

Η ΓΣΕΕ σχεδιάζει απεργιακές κινητοποιήσεις και για τις υπό ιδιωτικοποίηση ∆ΕΚΟ.

αποφάσεις θα ληφθούν σε συνδικαλιστική σύσκεψη που θα γίνει αύριο

Επανέλεγχος του πόθεν έσχες από το 1974 έως το 2010

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ


ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ για τον επανέλεγχο των δηλώσεων της περιουσιακής κατάστασης από το 1974 έως το 2010 όσων διατέλεσαν ή διατελούν πρωθυπουργοί, µέλη της κυβέρνησης (κοινοβουλευτικών ήεξωκοινοβουλευτικών) και αρχηγοί πολιτικών κοµµάτων κατέθεσε χθες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Οµάδα της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Την ίδια στιγµή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ∆ηµήτρηςΠαπαδηµούλης, µεεπιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής ΦίλιπποΠετσάλνικο, ζητά να διατυπωθεί επίσηµο έγγραφο του Κοινοβουλίου προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη δηµοσιοποίηση των ονοµάτων περίπου 800 πρώην βουλευτών που προσέφυγαν διεκδικώντας αναδροµικές αυξήσεις.

ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ. Οι συνεχιζόµενες κινητοποιήσεις των «Αγανακτισµένων» πολιτών στην Πλατεία Συντάγµατος – καιιδιαίτερα η προχθεσινή το απόγευµα της Κυριακής µε τη συµµετοχή δεκάδωνχιλιάδων ατόµων κάθε ηλικίας – απασχολεί ιδιαίτερα τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τωνεκπροσώπων των κοµµάτων στην εθνική αντιπροσωπεία. Στο πλαίσιο αυτό και προκειµένου να αµβλυνθούν οιδιαµαρτυρίες των διαδηλωτών που φωνάζουν το σύνθηµα «κλέφτες, κλέφτες» απευθυνόµενοι στη Βουλή, εντάσσεται σύµφωνα µε στελέχη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ η πρωτοβουλία της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να επαναφέρει την πρόταση νόµου για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης από το ‘74 έως το 2010 των πολιτικών προσώπων που έλαβαν ανώτατα αξιώµατα.

Στην πρόταση ηΝ.∆. ζητά να διενεργηθεί ο αντίστοιχος έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των συζύγων και τωνανήλικων τέκνων των παραπάνω προσώπων.