Το µήνυµα που κόµισεστην Αθήνα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τηνάτυπη, «µυστική»σύσκεψη στο Λουξεµβούργο δενενθουσίασε κανέναν από όσουςενηµέρωσε: στις Βρυξέλλες το κλίµα έχει γίνει και πάλι πολύ βαρύ για τη χώρα µας.

Οπως έλεγαν κορυφαίες κοινοτικές πηγές, έναν χρόνο µετά την έγκριση της χορήγησης 110 δισ. προς την Ελλάδα, οι πάντες ασχολούνται σε καθηµερινή βάση µε το κατά πόσον είναι βιώσιµο το δηµόσιο χρέος – και ποιες λύσεις πρέπει να επιλεγούν.

Ησυζήτηση αυτή, µάλιστα, έχει επίκεντρο την Αθήνα – προσέθετε η ίδια πηγή – η οποία αντί να ασχολείταιµε την εφαρµογή του προγράµµατος,αναζητά «φαντάσµατα» και «λύσεις διαφυγήςαπό την πραγµατικότητα».

Αλλος παράγοντας των Βρυξελλών, που είχε µεταβεί και στο Λουξεµβούργο, τόνιζε ότι «αυτό που αρχικά µας φαινόταν ως πρόβληµα µιας οικονοµίας, αποδεικνύεται τελικά και πρόβληµα πολιτικής» – κι εξηγούσε πως είναιζήτηµα άµεσης προτεραιότηταςνα πείσει η Αθήνα ότι έχειτην πολιτικήβούληση να υλοποιήσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις. Ο παράγων αυτός υπενθύµιζε ότιπαρά την περίπου επισήµως διατυπωµένη απειλήγια µη εκταµίευση της 5ης δόσης του δανείου, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να κωλυσιεργεί µε τους υπουργούςνα διαφωνούν ανοικτά µεταξύτους και τις «συντεχνίες» να επιβάλλουν στο τέλος τους όρους τους.

Μετά τη σύσκεψη του Λουξεµβούργου, κοινοτική πηγή ανέφερε προς ορισµένους Ελληνες των Βρυξελλών ότι «η κατάσταση της ελληνικής οικονοµίας βρίσκεταισε µια αρκετά καταστροφική κατάσταση», γεγονός που όπως υποστήριξεγνωρίζει και ο υπουργόςΟικονοµικών και έχει µεταφέρει και στον Πρωθυπουργό. Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, απαιτεί «αποφάσεις – σοκ» και στο πολιτικό επίπεδο.

∆εν είναι άλλωστε τυχαίο πως την αρχική δήλωση του Ζαν–Κλοντ Γιούνκερ ότι «το ελληνικόπρόγραµµα χρειάζεται αναπροσαρµογή», µετά τη σύσκεψη του Λουξεµβούργου, ακολούθησε ερµηνεία του εκπροσώπου του κ. Σούλερ, πως αυτό σηµαίνει «πρόσθετα µέτραστο σκέλος των εσόδων και των δαπανών, χωρίς να αποκλείονται τελικώς και αναπροσαρµογές στους όρους». ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Στις Βρυξέλλες έχουν τη δική τους εκδοχή για το«προβοκατόρικο»δηµοσίευµα του«Σπίγκελ». Κοινοτικές πηγές υποστηρίζουν ότιτο έντυπο είναι γνωστόγια τιςσχέσεις του µετο γερµανικό κατεστηµένο και δεν θα δηµοσίευε κάτι ψευδές χωρίς λόγο. Ως εκ τούτου θεωρούν ότι τα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είδαν το φως της δηµοσιότητας εξυπηρετώντας δύο στόχους, ασχέτως ποιο κέντρο του Βερολίνου είχε την ιδέα: ο ένας στόχος ήταν να τροµοκρατηθεί η Ελλάδα και να… σοβαρευτεί – µε την έννοια ότιεάν δεν συµµορφωθεί, οι εναλλακτικέςµπορεί να µην είναι απλώς ηαναδιάρθρωση, αλλά κι ο εξοβελισµός. Ο δεύτερος στόχος καιπιο επικίνδυνος ήταν να δοκιµαστούν οι αγορές. Πώς θα αντιδρούσαν στην περίπτωση µιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη; ∆υστυχώς, τα αποτελέσµατα υπήρξαν αρνητικά για την Ελλάδα, αλλά όχιιδιαίτερα άσχηµα γιατη Γερµανία, καθώς χτυπήθηκε η ισοτιµία του ευρώ, αλλά όχι τόσο ώστε να ενοχληθεί η κατ’ εξοχήν εξαγωγική δύναµη τής Ευρώπης. Από την άλλη µεριά, επλήγη ανεπανόρθωτα το ελληνικό spread – κάτι που εξυπηρετεί τονπαραπάνω εκβιασµό: «Ή βάζετε µυαλό ή σας αφήνουµε να χρεοκοπήσετε».

Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι «η ελληνική οικονοµία είναι κοντά στην καταστροφή»

Παράγοντες της Ε.Ε.

υπενθύµιζαν ότι παρά την περίπου επίσηµα διατυπωµένη απειλή για µη εκταµίευση της 5ης δόσης του δανείου, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να κωλυσιεργεί, µε τους υπουργούς να διαφωνούν ανοικτά µεταξύ τους και τις «συντεχνίες» να επιβάλλουν στο τέλος τους όρους τους

Οι δικηγόροι δεν πάνε στο ραντεβού µε την τρόικα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗτης πλειοψηφίας της Ολοµέλειας των Προέδρων των ∆ικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που δεν αναγνωρίζει θεσµικό ρόλο στους εκπροσώπους τηςτρόικας, σκόνταψε η αυριανή προγραµµατισµένη συνάντησή τους στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης.

Επειτα από έκτακτη συνεδρίαση, η Ολοµέλεια των Προέδρων, µεψήφους 33 έναντι9, αποφάσισε για καθαρά θεσµικούς λόγους ναµην παραβρεθούν στο ραντεβού µε την αντιπροσωπεία της τρόικας για θέµατα λειτουργίας των δικηγόρων, σύµφωνα µε την ενηµέρωση που είχαν από τον γενικό γραµµατέα του υπουργείου ∆ικαιοσύνης.

«Οι δικηγόροι αποδέχονται ως συνοµιλητή τους µόνοτον υπουργό ∆ικαιοσύνης, ως θεσµικό εκπρόσωπο της εκλεγµένης πολιτικής ηγεσίας του τόπου και καθ’ ύλην αρµόδιο για τα θέµατα του κλάδου τους, µε τον οποίο ανέκαθεν βρίσκονται σε απόλυτη συνεργασία για την επίλυση των θεσµικών τους ζητηµάτων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ∆ΣΑ Γ. Αδαµόπουλος εκπροσωπώντας τους συναδέλφους του και θέλοντας να καταδείξει ότι δεν υπάρχει ανοιχτό µέτωπο µε το αρµόδιο υπουργείο ενόψει και του διαλόγου για το άνοιγµα του δικηγορικού επαγγέλµατος.

Αντίθετα, οι δικηγόροι χαράζουν κόκκινη γραµµή σε ό,τι αφορά τις επαφές τους µε την τρόικα και τονίζουν ότι «σε καµία περίπτωση δεν δέχονται να συµµετέχουν στη συγκεκριµένη συνάντηση, µε συνοµιλητές εκπροσώπους της τρόικας, την οποία δεν αναγνωρίζουν ως θεσµικό όργανο, ούτε νοµιµοποιούν την παρουσία της στην Ελληνική ∆ηµοκρατία».

Η Ολοµέλεια των Προέδρων των ∆ικηγορικών Συλλόγων συνεδρίασε εκτάκτως χθες έπειτα από απόφαση του προέδρου του ∆ΣΑ. Υπενθυµίζεται, άλλωστε, ότι ο ∆ΣΑ µαζί µε άλλους φορείς έχει προσφύγει στο Συµβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθεί αντισυνταγµατικό το Μνηµόνιο.

«Κανένα πρόβληµα»

«οι δικηγόροι αποδέχονται ως συνοµιλητή τους µόνο τον υπουργό Δικαιοσύνης» αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣΑ θέλοντας να δείξει ότι δεν υπάρχει ανοιχτό µέτωπο ενόψει και του διαλόγου για το άνοιγµα του δικηγορικού επαγγέλµατος