Στις αρχές Μαΐου, όταν οι έλληνες πολίτες – τουλάχιστον αυτοί που έχουν ακόµη τη δυνατότητα – θα έχουν αρχίσει να χωνεύουν τον πασχαλινό οβελία και τα κοκορέτσια, ένα γνώριµο πρόσωπο θα κάνει την εµφάνισή του στην Αθήνα. Ο Σερβάς Ντερούζ, ο φλαµανδός γενικός διευθυντής της Γενικής ∆ιεύθυνσης Οικονοµικών της Κοµισιόν, που ηγείται του κλιµακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, θα φτάσει για τον τακτικό έλεγχο της εφαρµογής του Μνηµονίου – έλεγχος που θα κρίνει και την εκταµίευση της 5ης δόσης, τον Ιούνιο.

«Ο γελαδάρης», όπως αποκαλούν υποτιµητικάοι γαλλοµαθείς των Βρυξελλών το… λαϊκό παιδί από τη Φλάνδρα, απολαµβάνει της απόλυτης εµπιστοσύνης του επιτρόπου Ολι Ρεν, καθώς µέχρι τώρα έχει αποφύγει κάθε πολιτικό παιχνίδι. Ως εκ τούτου, είναι περίπου δεδοµένο στην υπηρεσία του ότι θα αναλάβει και την Πορτογαλία εάν και εφόσον προσφύγει στον Μηχανισµό Στήριξης.

Στην Κοµισιόν, δεν κατανοούν γιατί έχει δηµιουργηθεί ζήτηµα στην Ελλάδα επειδή στην τρέχουσα, ενδιάµεση αποστολή της τρόικας επικεφαλής του κλιµακίου της Επιτροπής είναι ο Γιούργκεν Κρούγκερ, ένας γερµανός διευθυντής µε αρµοδιότητα τις οικονοµίες κρατών µελών – αρµοδιότητα που έχουν άλλοι δύο διευθυντές. Οπως λένε, «ο κ. Κρούγκερ έχει µεταβεί και άλλες φορές στην Ελλάδα ως επικεφαλής τεχνικού κλιµακίου της Κοµισιόν και ουδέποτε θεωρήθηκε ότι είναι αντικαταστάτης του κ. Ντερούζ». Αλλωστε, σηµειώνουν, η αντικατάσταση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή στα καθήκοντά του θα απαιτούσε πολιτική απόφαση και όχι υπηρεσιακή διαχείριση.

Ανεπισήµως, στην Κοµισιόν αποδίδουν τη «σύγχυση» πουεπικρατεί στην Αθήνα στις «παρεξηγήσεις» που συνόδευσαν την τελευταία επίσκεψη των επικεφαλής τηςτρόικας, όταν ο κ. Ντερούζ αποκάλυψε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προβεί σε εκποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ µέχρι το 2015, χωρίς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου να έχει ενηµερώσει προηγουµένως ούτε την κοινή γνώµη ούτε συναδέλφους του.

Οπως λένε τώρα κοινοτικοίπαράγοντες, «σε εκείνη τη φάση η Κοµισιόν και η τρόικα δεν είχαν περιλάβει ως όρο του Μνηµονίου το πρόγραµµα των 50 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση όµως διαπραγµατευόταν µε το Βερολίνο την υιοθέτηση αυτού του προγράµµατος, προκειµένου να λάβει τη στήριξη τηςΑνγκελα Μέρκελ για τη µείωσητου επιτοκίου και την επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου από τους εταίρους».

Οι ίδιοι παράγοντες θυµίζουν πως την παραµονή της Συνόδου Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου, που επικύρωσε την απόφαση για τη διευκόλυνση προς την Ελλάδα η κ. Μέρκελ εµφανίστηκε στη γερµανική Βουλή και αποκάλυψε ότι θα στηρίξει την Ελλάδα έναντι του προγράµµατος εκποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ. Τότε, στη Γερµανία αυτό θεωρήθηκε «δώρο» προς γερµανικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα µπορούσαν να εκµεταλλευθούν την ανάγκη της Ελλάδας για να αποκτήσουν σε χαµηλή τιµή επιχειρήσεις του ελληνικού ∆ηµοσίου.

Οπως όµως επιµένουν να λένε στην Κοµισιόν, αυτό δεν έχει καµιά σχέση µε το έργο του κ. Ντερούζ, ο οποίος θα κληθεί τον Μάιο απλώς να αξιολογήσει και την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, δεδοµένου ότι τώρα αποτελούν τµήµα του Μνηµονίου.

Ο εκπρόσωπος της Κοµισιόν στην τρόικα θα έρθει κανονικά στην Ελλάδα τον Ιούνιο για την 5η δόση

Ακόµη περισσότερες περικοπές ζήτησε η τρόικα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περικοπές δαπανών ζήτησε, σύµφωνα µε πληροφορίες, από την κυβέρνηση η τρόικα στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος 2012-2015 που συζητήθηκε χθες.

Οι επικεφαλής της τρόικας Γιούργκεν Κρούγκερ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πολ Τόµσεν από το ∆ιεθνέςΝοµισµατικό Ταµείο και Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζασυναντήθηκαν χθες µε τον υπουργό Οικονοµικών ΓιώργοΠαπακωνσταντίνου, τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη και τον πρόεδρο του Συµβουλίου Οικονοµικών ΕµπειρογνωµόνωνΓιώργο Ζανιά και συζήτησαν το σενάριο της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και τις αποκρατικοποιήσεις. Ενα σενάριο που σύµφωνα µεπληροφορίες άλλαξε ωςπρος τον αρχικό σχεδιασµό. Το συνολικό ύψος του έφτασε στα24 δισ.έναντι 22 δισ. ευρώ που είναι οι απαιτήσεις ενώ η αναλογία περικοπή δαπανών – αύξηση εσόδων ήταν 1 προς 1 αντί της αρχικής πρόθεσης για 2 προς 1. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η αλλαγή ισορροπίας δεν προήλθε τόσο από νέους φόρους όσο από προβλέψεις περί αυξηµένων εσόδων µέσω αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και καταπολέµησης της εισφοροδιαφυγής.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της τρόικας προτιµούν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τη σίγουρη πηγή της περικοπής των δαπανών και ζήτησαν από τηνκυβέρνηση να κάνει την ανάλογη προσαρµογή. Ταυτόχρονα τόνισαν την ανάγκη σοβαρής προσπάθειας για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής.

Επίσης,οι τρεις ξένοιεπισκέπτες ζήτησαν, σύµφωνα µε πληροφορίες, να επιταχυνθεί το πρόγραµµα των ιδιωτικοποιήσεων και να ενισχυθεί µε την πώληση κάποιων πακέτων εισηγµένων επιχειρήσεων ώστε να δηµιουργηθεί άµεσα µια θετική εντύπωση στις ξένες αγορές.

Οι τρεις επικεφαλής της αντιπροσωπείας αναχωρούν σήµερα από την Αθήνα,αλλά τρόικακαι κυβέρνηση θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραµµή τιςεπόµενεςηµέρες ώς την παρουσίαση του προγράµµατος στοΥπουργικό Συµβούλιο, δηλαδή ώς τις 15 Απριλίου, καιστη συνέχεια την κατάθεσή του στη Βουλή. Στοίδιο νοµοσχέδιοθα περιλαµβάνεται και το πρόγραµµα αξιοποίησης των ακινήτων καιοι άλλες ιδιωτικοποιήσεις.