Κάθε φορά που οι τροϊκανοί και οι «ειδικοί» των Βρυξελλών κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για τη σωτηρία της χώρας µας αποτυγχάνουν, γιατί αγνοούν τις βασικές ιδιαιτερότητες της «φυλής» των καπάτσων, που δυστυχώς είναι πολλοί.

υπολόγιζαν οι δανειστές µας και οι «κοµισάριοι» ότι αφού πατήσαµε το κατώφλι της χρεοκοπίας, αν µη τι άλλο, µέσα στο 2011 θα περιορίζαµε την εκτεταµένη φοροδιαφυγή και το λαθρεµπόριο. αµ δε.

απελπιστικά λίγοι είναι οι φοροφυγάδες που προστέθηκαν στη λίστα των ελάχιστων κορόιδων που συνεχίζουν πληρώνουν φόρους είτε από ανάγκη είτε από φιλότιµο. αντίθετα, µένουν καθηµερινά άνεργοι καλοπληρωµένοι µέχρι χθες ιδιωτικοί υπάλληλοι που ήταν σταθεροί πελάτες του κράτους.

Πίστεψαν επίσης οι ξένοι, όπως άλλωστε και πολλοί από εµάς, ότι το περίφηµο κίνηµα των αποδείξεων το οποίο πριν από έναν χρόνο έδειχνε να είναι η πρώτη σοβαρή κίνηση για την αύξηση των εσόδων, θα εδραιωνόταν για πάντα στη συνείδηση εµπόρων και καταναλωτών.

Εναν χρόνο µετά οι αποδείξεις ξεθώριασαν στους µαύρους φακέλους και οι περισσότεροι έπαψαν να πιστεύουν στη χρησιµότητά τους. Ετσι, ελάχιστοι τις ζητούν και ακόµη λιγότεροι είναι εκείνοι που τις δίνουν. το µέτρο οδηγείται σε πλήρη αποτυχία αν σύντοµα δεν δοθεί κίνητρο, το οποίο θα αναθερµάνει το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Ζήτησα απόδειξη από τον ταξιτζή που µε έφερε χθες το µεσηµέρι στην εφηµερίδα: «Είστε ο δεύτερος που παίρνει σήµερα απόδειξη, κύριε. ∆είτε, όπως τις βγάζει το µηχάνηµα µένουν εδώ. ∆εν τις αγγίζει πλέον σχεδόν κανείς…».